Tips til lettstelt hage

Vi spurte Knut Bjørnereim, driftsleder i Gartneravdelingen i Vaktmesterkompaniet AS, hva hageeiere bør begynne å tenke på nå. Her er hans tips til en lettstelt hage.

Knut Bjørnereim. Foto : Kirsten Brauner
Tekst Gunn Iren Kleppe

Bjørnereims første råd er å rake godt over plenen for å fjerne grus, løv og dødt plantemateriale så plenen får luft. Du må gjerne ta i litt, det stimulerer veksten og gir bedre drenering i topplaget.
– Når du fjerner det døde, tar du bort litt av det jorda har bidratt med året før. Jeg anbefaler å ha det i en kompostbinge, da har du næringsstoff etter et-par år, påpeker han.
Gjødsling bør du vente med til det er grønt. Plantene tar ikke opp næringen før de er vi vekst. Han anbefaler også en god kantstikking i året, så forhindrer du spredning av ugress.

Plenklipp

Mange venter til gresset er for langt, så blir det liggende i klumper som må rakes bort. Klipper du plenen oftere, kan du la det ligge. Ifølge Bjørnereim reduserer det gjødselbehovet med 50 prosent.
– Klippehøyde er viktig. For lavt gir ofte ugress og mose. For høyt blir ikke så pent. Jeg anbefaler fire til åtte centimeter.
For villaeiere anbefaler han robotklipper om det ikke er for bratt. Han anbefaler regelmessig klipp to ganger i uken.
– Jeg ville ikke kjøpt den minste og billigste, sier han.
Spanderer du mer, får du en robotklipper som varer lenger, har større kapasitet og er mer robust.

Blomster

Bjørnereim synes vi bruker for lite stauder. Siden de er flerårige, slipper du å ta opp gamle røtter og plante nytt. Du kan planlegge variasjon i størrelse, farger og blomstringstidspunkt. Og er du flink til å luke i etableringsfasen, får du et ganske vedlikeholdsfritt blomsterbed.
– Du kan plante tett for å få god dekning, det vil ha mange fordeler. Du vil få mindre ugress som spirer, og du vil få fint resultat raskere selv om det i utgangspunktet er litt mer kostbart. Det er lettstelt, og du slipper å luke resten av sommeren.
Siden bier og insekter sliter, vil det også være et miljøbidrag med bievennlige stauder og busker, eller biehotell.

Ugress

Når det gjelder ugress, handler det om å hindre at det får etablere seg.
– Man må ta det fortløpende. Hvis man etablerer bed, vil det være litt åpen jord, sier Bjørnereim, og minner om at åpen jord fort gror igjen.
Det er også en utfordring å hindre nytt ugress å spire. Skal du ha inn ny jord, er det viktig å velge ugressfri jord. Han anbefaler å legge bark, kompost eller andre dekkematerialer over den åpne jorda.
– Med bark eller kompost vil du hindre jorda å tørke ut pluss til en viss grad hindre ugress å spire og komme opp. Jeg ville lagt på et topplag med litt kompost nå før det begynner å vokse, anbefaler han. Kompost bidrar til flere mikroorganismer i jorda, og inneholder flere næringsstoffer som plantene trenger.
Bjørnereim mener det er feil i tiden å bruke konvensjonelle ugressmidler, derfor utfører Vaktmesterkompaniet også økologiske gartnertjenester.
– Det handler om å få planter og plener til å trives, understreker han, og å forstå samspillet mellom natur og miljø.
– Det er det som gjør at man får en vellykket hage.

 

 

WordPress Ads