Trygt boligkjøp i Frankrike

Skal du kjøpe bolig i Frankrike, er det mye som er forskjellig fra Norge. Derfor er det viktig å skaffe profesjonell hjelp om du skal gjøre et trygt boligkjøp.

Foto: Fransk Bolig
Tekst Gunn Iren Kleppe

Det kanskje aller viktigste når du skal kjøpe bolig i Frankrike er det du ikke vet, ifølge boligrådgiver og direktør Fréderic Massé hos FranskBolig.
– Det meste fungerer annerledes enn i Norge, påpeker han.
For eksempel finnes det ingen felles portal som Finn.no. Og til forskjell fra Norge, jobber franske eiendomsmeglere kun for selger.
– Mange har hørt at en notar sikrer transaksjonen, men rollen er ofte misforstått. En notar sørger for at formalitetene er tatt hensyn til, forklarer Massé.
Derfor er det ikke nok å bare bruke notar. Imidlertid finnes det firmaer som FranskBolig som kan hjelpe den som vil kjøpe og sørge for at boligkjøpet blir tryggest mulig.
– Vi er ikke et fordyrende mellomledd for kjøperne. Det som skiller oss ut er at vi jobber utelukkende for kjøperen. Du kan gjerne ta kontakt med oss når du har funnet boligen selv, så får du hjelp, sier han.

Ingen takst

Det brukes ikke takst i Frankrike. Prisantydningen på boligen er kun en indikasjon, og kan være ganske så feil i forhold til markedet. Adressen listes heller ikke, så det er vanskelig å sjekke markedspris uten profesjonell hjelp.
– FranskBolig har tilgang til prisinformasjon vedrørende alle eiendomstransaksjoner de siste årene, med detaljer. På denne måten får kjøper, i tillegg til vår markedsanalyse, en solid indikasjon på om en bestemt bolig er riktig priset, forteller Massé.
Mange forskjellige elementer avgjør om du får god eller dårlig pris, men det forutsetter grundig kjennskap til prosessen.
– Det er også viktig å ikke bare å fokusere på rabatt, siden prisantydningen kan være feil, påpeker han.

 

Kjøpet

Ved kjøpet får du overlevert en mengde dokumenter sammen med kjøpskontrakten, noe som kan virke veldig seriøst.
– Ja, så lenge man kan forstå, tolke og lese mellom linjene, understreker Massé.
Dermed kan det være man føler seg trygg, men det er kanskje ubegrunnet. Dokumentene kan ha opplysninger om viktige forhold, men dette må du finne ut av selv. Hverken selger eller megler har opplysningsplikt hvis det de burde opplyse om er nevnt i dokumentene.
– Mange oversetter kun kjøpskontrakten, men det er sjelden der du finner punkter [du trenger å avklare, påpeker han.

 

Reklamasjon og angrefrist

Ved kontraktundertegnelse er det normalt å betale depositum. Ikke alle meglere informerer om at depositumet skal refunderes dersom kjøper trekker seg innen angrefristen.
– Det er viktig å bruke denne betenkningstiden til å få gode svar fra selgeren, salgsmegleren og notaren på alle punkter kjøper trenger avklaring på, anbefaler rådgiveren.
Og selv om franske tilstandsrapporter inkluderer mange forskjellige undersøkelser, står det ikke nødvendigvis noe om basseng, tak, fuktighet, konstruksjon, VVS, og så videre.
– Det vi ofte anbefaler er å bestille en ordentlig teknisk undersøkelse i løpet av angrefristperioden, særlig når man kjøper et hus, avslutter Massé.

 

 

WordPress Ads