Unngå problemer og uventede kostnader med bolig i Spania

Foto: Anette Langfeldt (administrasjon), Lill Lamenza (sekretær), Agustín Vázquez Hernández (advokat) og Vibeke Tyskerud (senior rådgiver)

Når du kjøper bolig i Spania, kjøper du den slik den er. Derfor må du sjekke alt før du binder deg. En advokat hjelper deg å unngå overraskelser og uventede kostnader både ved kjøp, utleie, salg og arv.

Tekst Gunn Iren Kleppe

– Når du signerer skjøtet, overtar du eiendommen som den er, påpeker Vibeke Tyskerud, rådgiver hos Cramer Advokater, S.L.

Ofte ser man mange eiendommer på kort tid. Tekniske inspeksjoner er ikke vanlig, så en nøye gjennomgang er viktig. Eventuelle mangler og skader må tas hensyn til i prisen.

– Det er nesten 100 % umulig å kreve i ettertid, forteller hun.

Innholdsrikt prospekt får du kun ved utbygging av ny eiendom og salgspris baseres ikke på takst, men hva selger ønsker. Derfor er det absolutt rom for lavere bud, ifølge rådgiver Anette Langfeldt.

Mange opplever at det er gjort ombygging uten at det er registrert. En advokat kan imidlertid sørge for at selger – ikke du – må betale for registrering.

– Selger holdes ikke ansvarlig på samme måte som i Norge, understreker Tyskerud.

Må sjekke alt
Eiendomsmeglere i Spania har heller ikke samme ansvar som i Norge. De har heller ikke tilgang til viktige opplysninger, dokumenter og registre. Ligger eiendommen til salgs i markedet over lengre tid, kan mye skje i mellomtiden. Selv om en utskrift fra eiendomsregisteret er ren, kan det likevel være utestående gjeld, skatter og avgifter på eiendommen som du risikerer å måtte betale.

– Det begynner å bli ganske vanlig at selger har noe utestående. Vi får gjerne klienter som ikke har benyttet seg av juridisk bistand ved kjøp, som noen år etter kjøpet har fått krav fra sameie eller kommune. Da er det lite vi kan gjøre, fastslår Tyskerud.

Ofte prutes prisen ned under ligningsverdi og du kan da få skattekrav på forskjellen. En advokat vil sjekke og informere deg om du risikerer krav innen du velger å kjøpe, og kan klage om kravet virker høyt. Med innhenting av takst hender det at kravet reduseres betraktelig.

– Det er viktig før klienten binder seg at vi får sjekket alt på eiendommen, understreker hun.

Advokatfirmaet sjekker eventuelle skattekrav og andre fakta som eiendomsmegler ikke sitter på. De sørger også for navneendring i alle registre. Betaling av offentlige utgifter, vann, strøm, kontrakt for å drifte, fellesutgifter med mer, må også ordnes. De kan sette alt på automatisk banktrekk, så vet du at regningene betales.

Nybygg
Etter flere års byggestopp, florerer det nå nye utbyggingsprosjekter.

– Med disse nye byggeprosjektene må man sikre seg før man inngår kjøp, advarer Tyskerud.

Det gjelder tross alt store beløp, hele 30-40 % må betales i depositum. Derfor er det viktig at kontrakten gjennomgås nøye av advokat og at innbetaling sikres med bankgaranti. Dermed er du beskyttet om utbygger går konkurs.

Utleie
Nordmenn bosatt i Norge som leier ut ferieeiendom i Spania, må betale skatt til Spania. Mange vet ikke at de må levere selvangivelse og at det skal rapporteres kvartalsvis. Det skal også rapporteres i Norge, men du slipper dobbeltbeskatning.

Du bør også være oppmerksom på at nye kvalitetskrav til utleieeiendom kan innebære inspeksjon.

– Det er bare positivt fordi det er veldig mye dårlig som leies ut, sier Tyskerud.

Videre krever en ny lov registrering av utleieeiendom. Du risikerer bøter om du unnlater å registrere. Enkelte steder tjener folk mer på Air B&B til turister enn å leie ut til lokalbefolkningen. Langfeldt tror derfor det kan komme ny regulering av antall utleieeiendommer.

Salg og arv
Ved salg skal det også betales skatter og avgifter. Kommuneskatten Plusvalia skal betales selv om du selger med tap. Enkelte steder er satsen svært høy. Dette bør sjekkes og tas med i prisen så det ikke blir en overraskelse.

Du plikter også å forhåndsbetale 3 % av salgssummen i gevinstskatt når du ikke er skatteresident i Spania. Gevinstskatten er 19 % av gevinsten, men selger man med tap, kan man søke tilbakebetaling av den innbetalte skatten. Dette kan advokat hjelpe med.

Dessuten er det viktig å se på arveplanlegging før du kjøper. Uskiftet bo eksisterer ikke i Spania.

– Det koster mye å overføre eiendom til arvinger i etterkant. Det er viktig å gjøre det riktig i første runde når du kjøper eiendommen, anbefaler Tyskerud til slutt.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WordPress Ads