Slik sikrer du trygt boligkjøp i Spania

Foto: iStockphoto

Boligkjøp i Spania fungerer ikke helt som hjemme og det er DU som sitter med alt ansvaret. For å sikre god prosess og trygg eiendomsovertakelse, er det viktig å velge riktig megler og advokat fra starten.

Tekst Gunn Iren Kleppe

– Det er jo svært omfattende i forhold til Norge. Det er mange ulike fallgruver, sier Hans Kristian Haug, sales manager hos SpaniaMegler 1 om boligkjøpsprosessen i Spania.

I Norge er vi vant til å bare skrive under på papirene. Hjemme har vi hele tiden et sikkerhetsnett og vet hvem som har ansvaret. Eiendomsmeglere i Spania fungerer imidlertid som rene selgere.

– I Spania er det du som har ansvaret som kjøper. Etter min erfaring er folk absolutt ikke klar over det. De tror at når man har kjøpt en bolig i Spania, er megler ansvarlig for kjøpsprosessen, forteller han.

– Vi prøver å gjøre det så norsk som systemet tillater oss. Det vil si vi tar ansvar for hele prosessen på lik linje som i Norge.

SpaniaMegler 1 er en norskeid, autorisert eiendomsmegler med Spania som spesialitet. De har kontorer i Norge og Alicante. Hovedfokus er Costa Blanca sør, nord og Costa Calida. De fleste eiendomsrådgiverne er norske. De har et tilhørende advokatkontor med eiendomsrett som spesialfelt.

– Det som skiller oss fra andre er at vi har alt under samme tak. Vi ønsker å være totalleverandør. Det vil si at det er aldri tvil om at vi har ansvaret for å følge opp våre kunder.

Viktig å velge riktig fra starten
Selskapet formidler flere boliger i uken og vet hvor mye problemer som kan oppstå. Haug anbefaler at du snakker med folk som faktisk bor i landet. Han anbefaler også å bruke advokatfirma med kontor i Spania og norske ansatte.

Den største fallgruven ifølge Haug er å velge feil i utgangspunktet når man skal ha hjelp til papirarbeidet. Forsikre deg om at den som utgir seg for å være advokat har lisensen i orden og be om dokumentasjon.

– Å bruke et skikkelig advokatkontor er alfa og omega. En altmuligmann kan bare skifte telefonnummer, advarer han.

– En ting vi har lært – du vet aldri hva du kommer ut for. Hvis du bruker et velrennomert advokatfirma så kan hende det koster litt mer, men det er verdt det.

Sømløs prosess
SpaniaMegler 1s advokater løser problemene etter hvert som de oppstår. I verste fall kan det bety noen ukers utsettelse, men da uten at kunden blir skadelidende.

For at alt skal gå så glatt som mulig bistår Haug selv advokatkontoret med oversikt over hva som har foregått i salgsprosessen. Dette gir sikkerhet for kunden. Målet er en sømløs prosess.

Prosessen tar typisk 6 – 8 uker men alt fra 3 – 8 uker er normalt.

Kjøpsomkostninger ligger typisk på mellom 12 – 14 % totalt, inkludert advokattjenester. Dette påvirkes mest av kostnaden på boligen og hvilket område den ligger i.

Kjøper du nybygg, anbefaler Haug å velge en totalleverandør om du skal velge mellom to utbyggere i samme område. Totalleverandøren har ansvar for hele næringskjeden, så det er aldri tvil om ansvar dersom noe går galt.

– Vi har alle som jobber her prøvd å leve i et nytt land. Når man kommer til et nytt land er man helt blank, sier Haug.

Derfor har SpaniaMegler 1 også en etterservice-avdeling som hjelper med mye annet.

WordPress Ads