Tips for å finne riktig bolig i Spania

For å finne riktig bolig på rett sted til riktig pris, trenger du god dialog med din eiendomsmegler. En dyktig megler hjelper deg gjennom hele prosessen og passer på at du ikke kjøper katta i sekken.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Det er mange grunner til å kjøpe feriebolig i Spania, som godt klima og lave leveomkostninger. Det kan også være en god investering.

– Det er utrolig mange som ønsker å kjøpe bolig i Spania for tiden. Markedet er bra, det bygges og selges mye, forteller Kristin Lange, grunnlegger og administrator av eiendomsmeglerfirmaet Mediter Real Estate som spesialiserer seg på Costa Blanca og Costa Calida.

Costa Blanca er veldig populært og Alicante er lett tilgjengelig med fly.

– Vi synes at vi har det fint. Folk kommer hit for å leve det gode liv med godt vær.

Med egen bolig innretter du deg slik du vil. Du vet hva du kommer til. Du behøver ikke mye bagasje for du har det du trenger i boligen. Det kan også gi finansiell gevinst. Ved å leie ut, kan du også finansiere din egen ferie.

Det er viktig å ha god dialog med megler om hva dere skal bruke boligen til, når dere skal bruke den og hvilke interesser dere har. Livsstil er en viktig faktor. Ønsker dere å være ved havet, tett på alt, i byen, på landet og så videre? Hvilke forventninger har dere?

– Vi prøver å sette oss inn i kundens interesser og behov, så vi kan vise relevante boliger. Det er viktig å sørge for at de kommer på et sted hvor de vil trives, understreker Kristin.

Derfor bør megler ta seg tid til å kjøre dere rundt og vise hvilke muligheter som finnes.

– Vi føler at område er like viktig som bolig. Kommer du på feil sted så vil du ikke trives likevel, påpeker hun.

Beliggenhet x 3
Vil du gjøre en god investering ved kjøp og salg, er det «beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet» som er viktig.

Skal du leie ut, er det lettere i enkelte områder. Ved kysten er det nesten ikke nok boliger til leie. Helst skal det være tett på restauranter og shopping. Dessuten må boligen være attraktiv og ha det nødvendige utstyr.

– Det er viktig å ha et firma å henvende seg til hvis det skulle oppstå noe, om de får bruk for hjelp, påpeker Kristin.

Mediter tilbyr derfor administrasjon ved utleie. De møter også gjestene og overleverer nøkler.

Ved kjøp av bruktbolig er ikke alltid kvaliteten slik nordmenn er vant til.

– Vi er der og gir råd og sørger for at de ikke kjøper katta i sekken, forsikrer hun.

Kjøper du nybygg, følger Mediter med og sender deg bilder i byggeperioden.

Ved boligkjøp tenker man ikke alltid på at det skal betales strøm, vann, skatter, og så videre.

– Vi lager alltid oversikt til kunden så ser de akkurat hva omkostningene blir ved kjøp og årlige utgifter så det ikke kommer noen overraskelser på det, forteller hun.

Når det gjelder fellesutgifter blir felleseierforening normalt ikke opprettet før alle boligene står ferdig.

Er med deg fra A til Å
Ved overtakelse tar Mediter en gjennomgang sammen med kjøper og utbygger. De setter opp en feil- og mangelliste som signeres av byggefirmaet og følger deretter opp at listen overholdes.

De hjelper også med aftersale etter boligkjøp. Aftersale er gratis. Det kan være koordinering med byggefirma, hjelp til innredning eller å sørge for levering og montering.

– Kundene trenger mye mer hjelp når de skal kjøpe her i Spania, slår Kristin fast, derfor følger Mediter deg fra A til Å gjennom hele kjøpsprosessen, og deretter med aftersale.

Kristin synes det er viktig å bruke en megler som kan holde styr på at alle tillatelser er i orden. Hun anbefaler også uavhengig advokat for å sikre at ikke noe går galt og at alle dokumenter er i orden. Bankgaranti er svært viktig.

– Det er jo litt mañana i Spania, men det er blitt bedre – kvaliteten er blitt bedre. Jeg synes egentlig ting går greit. Kundene har jo oss til å passe på seg.

– Vi setter kundens sikkerhet i høysetet. Vårt motto er trygt boligkjøp i Spania, sier hun med ettertrykk.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WordPress Ads