Slik finner du det beste boliglånet i Spania

Med bare én søknad, innhenter Bank in Spain de beste lånetilbudene når du skal finansiere bolig i Spania. De kjenner forholdene og forhandler frem de beste lånevilkårene. Slik sparer du tid, penger og mye frustrasjon.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Norske banker gir ikke lån med pant i spansk eiendom, men å søke huslån i Spania er ikke helt som i Norge. Hjemme kan du gjøre det meste i nettbanken. I Spania vil bankene ha flere papirer og mange finner prosessen forvirrende. Det er også større forskjeller mellom lånetilbudene enn det vi er vant med. Spania har dessuten mange flere banker og filialer sammenlignet med Norge, så det er lett å gå seg vill.

Bank in Spain er en uavhengig aktør basert i Spania som spesialiserer seg på å finne de beste boliglånene for nordmenn.

– Vi snakker norsk og vil guide dem gjennom prosessen med å få finansiert boligen i Spania med de beste vilkårene, forteller Trond G. Michelsen, grunnlegger av og daglig leder hos Bank in Spain.

– Det beste for folk er å snakke med noen som snakker ens eget språk. Det er så mange ukjente ting. Når man forstår kulturen og ens eget språk, går ting så mye lettere.

Bedre betingelser
Bank in Spain drives av tidligere bankansatte med lang erfaring fra spanske banker. Michelsen hadde selv ti års erfaring fra spanske banker både som filialsjef og innen Private Banking før han startet selskapet. Han så at dette var en tjeneste som manglet.

– Siden vi kjenner markedet godt, har arbeidet i spanske banker og vet hvilke banker som er best for den aktuelle kunden og hvor langt ned vi kan presse renten, vil man få bedre betingelser gjennom å gå gjennom oss, sier han.

Lånesøknaden skreddersys for å finne best mulig løsning. Betingelsene avhenger av type bolig, område, alder, inntekt, lånebeløp og belåningsgrad.

– Det er viktig at man får de beste lånevilkårene med en gang, understreker Michelsen.

Norske kunder er vant med å kunne refinansiere med et museklikk. I Spania er det ikke så enkelt.

– Man må ta hele prosessen på nytt med gebyrer og takst. Når man tegner lån så er man ganske låst. Men kan selvfølgelig bytte lån, men kostnaden på nytt lån er høy og ofte ikke kostnadssvarende.

Refunderbart gebyr
Spansk utlånsrente er knyttet til den europeiske renteindeksen EURIBOR pluss en fastsatt rentemargin. Den fastsatte rentemarginen gjelder resten av løpetiden, så renten man betaler varierer i samsvar med EURIBOR. Indeksen revideres daglig, mens lånerenten justeres normalt en gang i året. EURIBOR har ligget rundt null de siste årene og vært negativ det siste året. Dermed er boliglånsrenten svært lav. Stadig flere velger derfor fastrente, spesielt siden renten kan låses på rundt 3 % i 25 år. Spanske banker tilbyr ikke lenger avdragsfrie lån.

Du kan låne opp til 70 % av kjøpsprisen. Andre kostnader inkludert omsetningsavgift og stempelavgift gjør at du totalt trenger cirka 42 % egenkapital litt avhengig av hvor boligen ligger.

Spanske banker har aldersbegrensning og tilbakebetaling bør skje før fylte 72 – 75. Ved høyere alder kan man gå gjennom nordiske banker i Luxembourg.

Bank in Spain innhenter all informasjon og dokumentasjon som trengs fra deg før de starter forhandlinger med bankene. Normalt får du svar innen tre til fem virkedager. Du får en oversikt over hvilke lån du kan få pluss en oversikt over alle omkostninger og avgifter. Når du har bestemt deg, tar takst rundt en uke og klarlegging for Notarius Publicus normalt to uker.

Du trenger ikke være tilstede gjennom hele prosessen. Det meste ordnes via telefon og internett, og så er det vanlig å komme ned for å skrive under ved overtakelse. Selskapet tar en fast pris på 495 € uansett lånebeløp og som refunderes hvis du ikke får lånetilsagn.

– Det er en klar fordel å ha en tredjepart som hjelper med lånevilkårene. Å søke lån i Spania er ikke det samme som å søke lån i Norge. Med en uavhengig tredjepart får man oversikt over alt og en som kan hjelpe en å unngå fallgruver. Det gjelder uansett om man velger oss eller andre, avslutter Michelsen.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WordPress Ads