Attraktivt med hytte i Sverige

Foto: Reinås Eiendomsmegling

For mange kan det være like nært å dra på fjellet og hytta i Sverige som i Norge. Det kan være attraktivt å kjøpe fritidseiendom i Sverige, men det er visse forskjeller du bør være obs på.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Reinås Eiendomsmegling i Stjørdal har formidlet fritidseiendom i Sverige i 17 år. Hovedfokus er Åre, Storlien og områdene rundt.

– Sånn som vi bor i Stjørdal, har vi bare åtte mil opp til grensa. Der er det alpinanlegg og gode snøforhold og du kommer opp til høyfjellet ganske raskt. Det er naturlig å kjøre opp til Sverige, sier Aud Schanke Reinås som driver firmaet sammen med mannen, Advokat Jostein Reinås.

Der kan man også kjøre scooter, vandre i fjellet, plukke bær og sopp, drive småviltjakt og fiske eller gå fra hytte til hytte.

Kjøperne er opptatt av at det er helårsvei helt fram til hytta og at de har strøm, vann og avløp.

– Vi ser at bare der det er en bit å gå til hytta, så faller det bort en del interessenter, forteller hun.

I dag ønsker folk gjerne litt størrelse og å ha det bekvemt. De liker å kunne samles rundt bordet og spise sammen med familie og venner. Når det gjelder interiør, ønsker folk å ha det lyst og åpent.

Aktiviteter viktig
Folk er dessuten mer aktive enn før og ønsker seg aktiviteter og tilbud i området. Tidligere var scooterkjøring viktig for mange. De senere årene har det blitt mer fokus på oppkjørte skispor og alpine anlegg. En nyere trend er sykkel og det er kommet mange nye sykkelstier.

– Det er mange muligheter i de områdene vi selger, sier Reinås.

Prismessig har svensk fritidseiendom ligget lavere enn i Norge, men begynner å komme etter. Interessen har vært stabil med en jevn økning disse 17 årene.

Noen forskjeller
– Den største forskjellen møter du ganske fort—under budgivning. Om budet er akseptert er det ikke gyldig før signering av kontrakt. Både kjøper og selger kan trekke seg, forteller Reinås.

– Selger har opplysningsplikt, men kjøper har litt større undersøkelsesplikt enn i Norge. Vi anbefaler at kjøper tar med en bygningskyndig person og undersøker så godt som mulig.

Ønsker du eierskifteforsikring, må du ha svensk takstmann.

De fleste kjøpere tar opp lån i sin norske bank med sikkerhet i fast eiendom i Norge, men de siste årene har flere norske banker åpnet opp for lån med sikkerhet i svensk eiendom.

Ingen boplikt
Pantedokument følger eiendommen i Sverige. Kjøper du en eiendom til 1,5 millioner og pantedokumentet lyder på en million, må du skaffe et ekstra pålydende kr. 500 000. Gebyret er 2 % av pålydende. Du sparer også mye på å overta det gamle pantebrevet istedenfor å betale for et nytt.

Skattemessig ligger eiendomsskatten i Sverige på 0,75 % av takseringsbeløpet med et maksimumsbeløp på kr. 7412 i 2017. Nybygg etter 2012 er skattefri de første 15 årene.

Selger du, betaler du 22 % skatt av gevinsten uansett hvor lenge du har hatt eiendommen. Du får trukket fra det du kjøpte eiendommen for inkludert kostnader som meglerhonorar.

Sverige har ikke boplikt, bortsett fra i enkelte borettslag. Dette anbefaler Reinås at du sjekker om du vurderer å kjøpe leilighet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WordPress Ads