Hvordan velge riktig ovn

Foto: Contura AS

Skal du velge ovn bør du tenkte på at varmebehovet er forskjellig i gamle og nye hus. Nye ovner er rentbrennende og gir mye varme. Det er også viktig at ovnen passer inn visuelt.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Ved valg av ildsted hender det folk tenker jo flere kilowatt, jo bedre.

– Man bør se på hva har man egentlig behov for, så man ikke velger for stort. Det er forskjell på varmebehovet i nye og gamle hus, påpeker salgssjef Grethe Bachmann hos Contura AS.

Hvor stort er arealet? Er det et eldre hus med dårlig isolasjon eller et nytt, tett hus som ikke trenger så mye varme?

I eldre hus med behov for mye varme kan det være smart å velge en ovn med varmelagring slik har du en lunk i stua om morgenen.

Også et møbel
– Det er viktig å finne noe som ser pent ut i stua, det bør styre en del av valget, anbefaler hun.

Det finnes mye fint å velge mellom. Et alternativ er en frittstående ovn som ofte er lett å plassere. Peis har litt renessanse for tiden—jo større peisinnsats, jo bedre, virker det som ifølge Bachmann. Ovner i hvitt er også populært.

Ovner produsert etter 1998 er rentbrennende med en virkningsgrad på cirka 80 %. En kilo ved gir da hele 3200 W, det samme som tre panelovner på 1000 W hver. Med fire vedkubber på en kilo hver, tilsvarer det 12 panelovner—med andre ord veldig varmt.

Riktig fyring må til
Nye ovner må fyres litt annerledes enn gamle. Det er viktig å lese produsentens fyringsveiledning og bruke anbefalt vedmengde. Ta gjerne en prat med forhandleren når ovnen eller peisen kjøpes.

Skal du bygge nytt hus, kan det være lurt å legge en kanal med luft i gulvet som kommer opp der peisen skal stå. Da får du tilført ekstra forbrenningsluft. Det kan også løses via skorstein, men det beste er luft som kommer opp under ovnen.

I eldre hus er det viktig å sjekke at pipa er i god stand. Det er viktig med god pipetrekk for å få en best mulig forbrenning.

Har du ikke skorstein eller ønsker å plassere ovnen et annet sted enn der skorsteinen står, kan du velge stålpipe.

Svensk kvalitet
Contura leverer alt fra relativt små ovner som er lettplasserte og godt egnet til mindre rom opp til større peisinnsatser. Den nye 600-serien er mer brukervennlig. Du kan blant annet fyre med lukket dør hele tiden, noe som er en stor fordel i nye tette boliger.

Ekstra tilbehør avhenger av modell. Mulighetene inkluderer blant annet dreieplater som dreier ovnen inntil 360 grader, varmemagasin, kokeplate og vedbenk. Conturas ovner er CE-merket og godkjent i henhold til norske utslippskrav. Ovnene produseres i Sverige på en av verdens mest moderne peisfabrikker.

Og så er vedfyring stemningsskapende i seg selv.

– Peiskosen, det er ingen annen varmekilde som gir det samme som peis, avslutter Bachmann.

WordPress Ads