Ovn betyr kos, hygge, møbel og varme

Foto: Contura i41A – en ovn helt i tidens ånd

I dag er ovnen på mange måter blitt et møbel i boligen. Selv om den avgir varme er den nok for mange mer for kosen og hyggens skyld, enn for nytten. Få ting er mer avslappende og beroligende i en travel hverdag enn å sitte foran peisen å stirre inn i flammene. Så gleden med vedfyring går i arv.

Tekst Ann-Magrit Berge

– Ovnen har blitt et møbel som skal passe inn sammen med resten av interiøret i boligen. For mange er kosen kanskje det aller viktigste med vedfyring, og det som gjør at mange fremdeles vil ha ovn, selv om varmebehovet kanskje ikke alltid er så stort. Det som er viktig for oss er å lage gode produkter som brenner bra, har lave utslipp, fungerer godt og er enkle å bruke. Og så må selvfølgelig designet være bra, sier Grethe Bachmann, salgssjef i Contura.

– Svenskene er dyktige på industri og produksjon og Conturas designutvikling og produksjon foregår i Markaryd i Sverige. Konstruksjonen gjør at ovnene er gode kvalitetsprodukter spesielt tilpasset det nordiske markedet.  Vi bruker mye tid på å utvikle nye produkter og har mange dyktige medarbeidere.

Hvite ovner
– Det har i en periode vært veldig populært med hvite ovner, og vi har mange modeller som kundene kan velge mellom. Fargespekteret vårt er svart, grått og hvitt stål, vi har modeller med mye kleberstein eller artstone. Frittstående produkter er alltid populært, og akkurat nå har peisen fått en renessanse. Mange ønsker seg en peis med mye glass og godt innsyn til flammene. Nye peiser er energieffektive og gode varmekilder i tillegg til å være et møbel. Mange er opptatt av varmelagring. Det å kunne ta vare på varmen slik at det fortsatt er en lunk i rommet gjør det mer behagelig å stå opp neste morgen. Varmelagring i form av kleberstein og varmemagasin er gode løsninger. Vi har mange produkter hvor du har mulighet til å kombinere rask, effektiv oppvarming med varmelagring.

Møbelfaktoren
– Det jeg tror mange legger vekt på i dag er at ovnen skal passe inn stilmessig, så her kommer møbelfaktoren inn. Og ikke minst, det skal være godt innsyn til flammene, og du skal kunne se peisbålet fra hele rommet. Ellers bør man ta hensyn til arealet som skal varmes opp, om ovnen skal plasseres i et hjørne eller på rett vegg, om det er behov for varmelagring og om det skal det være en høy eller lav ovn. Vedlengde er et viktig tema for mange som hogger veden sin selv, og gjerne vil ha den så lang som mulig. Det er liten forskjell på aldergruppene når det gjelder valg av ovn. Det går mer på de fysiske forholdene som er med på å bestemme hvor stor ovn du skal ha, og designmessig erfarer vi at alle generasjoner kan like akkurat den samme ovnen, sier Grethe Bachmann.

WordPress Ads