Fordelene med innglasset balkong

Foto: Balco

Med en innglasset balkong reduserer du behovet for energi og vedlikehold, samtidig som du kan bruke balkongen større deler av året. Det øker også verdien på leiligheten.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Med en åpen, ubeskyttet balkong vil balkongplaten etter hvert korrodere. Armeringsjernet begynner å ruste og sprekkdannelser og frostspreng kan føre til at biter av betongen løsner. Vanligvis trengs vedlikehold cirka hvert 15. år. Vedlikeholdsbehovet er ikke alltid synlig.

– Det er en stor investering som skal vare i lang tid. Det er derfor viktig at man tar de rette valgene, anbefaler Ann-Sofie Lundbergh, markedssjef for Norge hos Balco AS.

Derfor bør det gjøres en grundig vurdering før valg av løsning og leverandør. Det er viktig at byggereglene følges, for eksempel med sikkerhetshøyde og brannprosjektering.

– Mange ser forbi det faktum når de skal ta sitt valg. Kompetanse er nøkkelen til suksess. Det er jo et sikkerhetsaspekt at man følger de regler som er oppsatt, at man ikke kun går på pris når man velger leverandør, understreker hun.

Hvorfor innglassing?
Balcos innglassingssystemer monteres utenpå balkongplaten og gir beskyttelse for hele balkongplatekonstruksjonen. Dermed kommer det ikke vann på betongen og det blir mindre korrosjon og sprekkdannelse.

– Det er en unik feature blant våre produkter som vi er veldig stolte av, sier Lundbergh.

Innglassing er et mer vedlikeholdsfritt alternativ til tradisjonell rehabilitering som øker levetiden med inntil 50 år. Utstrakt innglassing beskytter fasadene, som dermed også trenger mindre vedlikehold. Dette øker også verdien på leiligheten. Videre har innglassing en isolerende effekt og gir betraktelig energibesparelse. I tillegg reduseres støy utenfra.

Mange tror leiligheten blir mørkere, men det kan faktisk bli lysere inne i leiligheten når man erstatter heldekkende brystning med glass. Selv ikke-gjennomsiktig glass slipper gjennom mer enn 70 % lys.

Spesielle løsninger
Da innglassingen monteres utenpå, blir ikke balkongene mindre. Tvert imot. Mange har små balkonger og bruker anledningen til å utvide. Med innglassing kan du bruke balkongen større deler av året og du trenger ikke å ta inn ting når det regner.

I fint vær kan du åpne hele balkongen, takket være en av Balcos patenter. Lukene kan nemlig skyves til siden og foldes inn. De kan også åpnes individuelt, noe som gjør vindusvask enklere.

Balcos balkongdekke, stålrammer med armert betong, gir stabilitet. Dermed trengs mindre betong. Balkongplatene blir derfor lettere og enklere å feste i gamle bygg.

Glasset i brystningen er lamellglass som slagtestes på fabrikken. Farget folie mellom glasskivene gir mange fargevalg. Opalisert glass brukes ofte for å beskytte mot innsyn.

Tilpasning mulig
Hvert prosjekt er unikt. Det er mange valgmuligheter i utforming, glass, materialer og farger. Det kan også installeres solceller i brystningen.

Det meste kan gjøres uavhengig av bygningstype. Balco retter seg etter anbefaling fra kommune, byarkitekt og Riksantikvar. Enkelte steder er fasadeendring ikke tillatt. Ved innglassing av Tøtta 1 og 2 borettslag i Narvik var føringen at blokkene måtte oppfattes som identiske. Her ble innglassing godkjent. Det ble brukt farger og materialer som minner om opprinnelig situasjon.

– Det er en tilpasning vi gjør, forklarer Lundbergh.

Før rehabilitering tas det bilder av eksisterende bygg. Mulighetene presenteres for kunden i 2D/3D alt etter hva de ønsker av farger, luker og så videre. Dermed kan det lett gjøres justeringer.

Før prosjektstart gjøres en oppmåling der hver leilighet må åpnes opp. Deretter foregår alt arbeid utenfra. Du kan altså bo i leiligheten mens arbeidet pågår.

Innglassing utføres i litt større prosjekter hvor flere eiere kan dele på kostnaden. Balco foretar også vanlig balkongrehabilitering. Balco har også et produkt som beskytter svalganger der det inngår aktiv brannsikring. Så sant arbeidet inkluderer balkonger, tar selskapet på seg totalentreprise med å bytte fasade, etterisolere og å bytte vinduer og dører. Her brukes lokale underentreprenører i stor utstrekning.

WordPress Ads