Hagestuen er blitt husets ekstrarom

Foto: Willab Garden

Trenden i år er vinterisolerte hagestuer beregnet på helårsbruk. Nordmenn investerer i spesialdesignede, dyre hagestuer som er større, har finere utseende og glasstak.

Tekst: Ann-Magrit Berge

En times kjøretur syd for den norsk-svenske grensen ligger Willab Garden som er Nordens største leverandør av hagestuer og drivhus. De har et stort showroom i Munkedal fordi de ønsket å være på den svenske vestkysten og komme nærmere de norske kundene. Skal du investere i en hagestue som koster mellom 30.000 og 200.000 kroner, tar du gjerne en biltur syd for grensen for å se produktene før du kjøper. Enkelte dager kommer det flere nordmenn enn svensker.

– I fjor hadde vi 30 års jubileum så vi har opparbeidet oss mye kunnskap, sier Frank Akselsen som er selger på det norske markedet.

– Nordmenn er veldig opptatt av en stabil konstruksjon som kan tåle klima og værforholdene i Norge. På hagestuene vi tegner gjør vi konstruksjonsberegninger som gjør at de tåler det de blir utsatt for. De fleste hagestuene vi selger er fra 15 til 25 kvm, med et gjennomsnitt på 20 kvm. En hagestue på 20 kvm som er spesialdesignet etter kundens ønske kan koste 50.000 – 200.000 kroner.

Spesialmål
– Spesialmål er en stor del av markedet. Vi har i likhet med andre leverandører et stort utvalg av standardmodeller, men disse kan modifiseres og designes om med forskjellige tak. En vanlig veggmontert hagestue med tre glassvegger kan produseres etter kundenes egne mål når det gjelder dybde, bredde, høyde og takvinkler. Vi produserer reisverk i limtre og aluminium og det meste av glasspartiene selv. Dette gjør at vi kan tilpasse spesialmål og garantere god kvalitet. Leveringstiden på standardmodellene er normalt 2-3 uker. I høysesongen produseres og leveres det 150 hagestuer i uka, så da blir leveringstid litt lengre.

I år har vi satset på hagestuer med reisverk i aluminium som er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Du kan få plast- eller glasstak og innfelt belysning hvis du ønsker det. Gulvvarmesystem, infravarmesystem og lamellgardiner kan også inngå. Hagestuer finnes fra de enkleste modellene som beskytter mot vind og regn til vinterisolerte aluminiums-hagestuer som kan brukes hele året.

Aluminium ruster ikke, men en hagestue av limtre trenger vanlig vedlikehold. Å ha egen produksjon er en stor fordel når det gjelder reservedeler, går noe gå i stykker kan vi erstatte det meste. Glasset er alltid herdet eller sikkerhetsglass, du kan velge mellom enkelt, energibehandlet eller isolerglass. Det siste er dobbeltglass fylt med argongass som isolerer bedre en luft. Den store forskjellen på en vanlig hagestue og en vinterisolert hagestue, er at på sistnevnte har du brutt kuldebroer i aluminiumprofilen som er rundt glasset, så kulden ledes ikke inn og varmen ikke ut. Det vil igjen si at det ikke blir kondens.

App og 3D
– Vi har en hagestueguide der du kan se de forskjellige modellene i 3D, innvendig og utvendig, og etter årstid. Vi har også en app som kan lastes ned. Du tar bilde av huset der hagestua skal bygges, eller området i hagen hvis den er frittstående. Så velger du den hagestuemodellen du ønsker og setter den på plass slik at du visuelt kan se hvordan den blir seende ut. Denne appen blir mye brukt og i lanseringsperioden lå den på topp 10 listen over nedlastede app i bolig- og interiør kategorien, sier Frank Akselsen.

WordPress Ads