Blåseisolering har mange fordeler og gir bedre resultater sammenlignet med tradisjonell isolering. Blant annet er det mye raskere. Ved etterisolering tjener du inn igjen kostnaden på to-tre år.
Tekst Gunn Iren Kleppe
Hvorvidt du bør etterisolere kommer blant annet an på når boligen ble bygget.
– Alle boliger bygget tidligere enn 1960 har som regel ingen eller dårlig isolasjon. Alle boliger som er bygget før det, der anbefaler jeg på det sterkeste å etterisolere, sier daglig leder i Isoenergi AS, Børre Finsrud.
– Hvis du kjøper en gammel bolig bør du ta en sjekk at det faktisk finnes isolasjon i veggene. I hus bygget før 1960 er det ofte bare luft – hvis det er trebygg.
Isolering er like viktig uansett hvor du bor i landet. Det holder kulda ute på vinteren, og varmen ute på sommeren.
– Det aller viktigste er loftet, understreker han.
Er ikke loftet isolert, mister du mye av varmen. Derfor er etterisolering av loft det som gir best effekt i forhold til investeringen. Da er det kanskje ikke rart at loft er det Isoenergi etterisolerer mest av.
SINTEF-godkjent
Isoenergi bruker blåseisolasjon både til etterisolering og nybygg. Den består av resirkulert glass uten tilsatt bindemiddel. Konsistensen er myk, sammenlignbart med bomull. Denne typen isolasjon har vært på markedet i Sverige og USA i mange år men i Norge er den forholdsvis ny. Blåseisolasjonen er SINTEF-godkjent.
Siden isolasjonsmaterialet er løst, trenger man ved etterisolering bare bore hull i veggene og blåse det inn. På loft legges det bare løst. Det skjer ingen synkning over tid.
Med uisolert kjeller blir gulvet over ofte kaldt. Da kan man sprøyte inn isolasjon i etasjeskillet. Slik stenger man kulden ute og oppnår bedre komfort i husdelen.
– Når vi gjør etterisolering av loft, utfører vi et vanlig standard loft på 120 kvm på under en time med 30 cm isolasjon, forteller Finsrud.
Med isoleringsplater tar samme jobben kanskje en uke. Ved blåseisolering av nybygg kan en standard størrelse typisk enebolig utføres på kun en dag.
Raskt og giftfritt
I forhold til vanlige isolasjonsplater er det dessuten en mye ryddigere prosess med blåseisolering: intet avfall, ingen skjæring og ingen løfting, bæring, flytting og lagring av isolasjon.
– Du sparer mye logistikk og du sparer mye tid, konstaterer han.
Isolasjonen er også lyddempende, også mot støy utenfra.
Ifølge Finsrud er levetiden på isolasjonen nesten evig. Den er heller ikke brennbar (beste brannklasse) og gir bedre brannmotstand i konstruksjonen.
Isoleringsmaterialet er ikke skadelig. Det er både allergi- og miljøvennlig. Det støver heller ikke og du kan derfor være i huset mens blåseisoleringen pågår.
Etterisolering er heller ikke så dyrt som mange tror. Kostnaden inntjenes lett på to-tre år med det du sparer i energiforbruk. Boligen oppnår dessuten bedre energimerking. Husets verdi øker betraktelig mer enn det det koster å etterisolere.
Flere firmaer tilbyr etterisolering.
– Det man bør passe på som kunde, er at firmaet har produkter som har norske godkjenninger, gjerne noe som er SINTEF-godkjent, anbefaler Finsrud, og gjerne referanser fra tidligere arbeid.