10 vanligste spørsmål fra norske boligkjøpere og -selgere

Gir råd: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund og redaktør for forbrukernettstedet bolig360.no gir norske bolighandlere råd. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Norske boligkjøpere og -selgere har en rekke spørsmål. Forbrukerrådgiver Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund svarer på mange av dem. Her er de vanligste spørsmålene norske forbrukere har.

Tekst Carsten Pihl

Jeg arbeider som forbrukerrådgiver for bolighandelen i Norges Eiendomsmeglerforbund. Det betyr at jeg daglig svarer på spørsmål om bolighandel fra norske forbrukere. De har enten ringt gratis på telefon 4000 01 02, eller gått inn på forbrukersidene www.bolig360.no for å sende inn spørsmål.

Det er litt over et år siden jeg startet som Norges Eiendomsmeglerforbund sin forbrukerrådgiver for bolighandelen.

Vanligste spørsmål

Under har jeg samlet ti av de vanligste (og viktigste) spørsmålene jeg har fått, og svarene på disse. Hvis du ikke finner svar på nettopp ditt spørsmål, er det bare å ringe!

Ta kontakt mandag, onsdag og torsdag mellom klokken 10.00 og 14.00 på telefon 4000 01 02. Eller gå inn på bolig360.n0/forbrukerhjelp for å sende inn spørsmål elektronisk!

 

Spørsmål fra boligkjøpere

 1. Hva er det viktigst å lese når jeg skal se etter en bolig?
  Når du er på boligjakt, er det viktig at du får tak i mest mulig informasjon om boligen. Og les informasjonen på forhånd – ikke etter at du har vært på visning! Les annonsen, og last ned salgsoppgaven. Les de sidene som har bare tekst, ikke bilder: Tilstandsrapport fra takstmann, egenerklæringsskjemaet fra selger og eiendomsmeglerens beskrivelse av boligen og dens tilstand.
 1. Hvilke løsøregjenstander følger med en bolig når den selges?
  Svar: Etter loven skal «varig innredning» og det som er fastmontert følge med. Dette er litt vanskelig å tolke, så Norges Eiendomsmeglerforbund har laget en standardliste over gjenstander som skal følge med. Denne listen kan selgere velge å følge, eller ta unntak fra. Les derfor nøye i salgsoppgaven. Ofte lurer folk på hvitevarer – her skal hvitevarer på kjøkkenet i utgangspunktet følge med. Men ofte er det tatt unntak, så bare integrerte hvitevarer følger med. Les derfor salgsoppgaven nøye!
 1. Jeg la inn bud rett før akseptfristen, men da var allerede boligen solgt. Går det an?
  Svar: Akseptfristen settes av budgiverne til selgeren, og er et bindende tilbud. Ønsker selger å godta budet må det aksepteres før fristen går ut. Derfor kan man oppleve at tidligere bud er akseptert hvis man legger inn bud tett opptil fristen. Det er altså ikke lurt å vente til siste sekund. Vil du legge inn bud, så gjør det med en gang!
 1. Hvor mange nøkler skal følge med en bolig?
  Svar: Selger skal gi fra seg alle nøklene man har. Men det er ikke noen standard om hvor mange dette er. Mer om nøkler kan du lese her
 2. Er det greit å gi bud med forbehold?
  Svar: Det kommer litt an på forbeholdet. Noen forbehold, for eksempel om overtagelse eller at man skal overta løsøre som gressklipper, vil ofte være ganske greie. Disse kan de fleste selgere akseptere. Forbehold om at man må fikse finansiering vil som oftest ikke godtas. Finansiering må man ha ordnet før budrunden starter. Snakk gjerne med eiendomsmegleren før budet legges inn, og underveis i budrunden for å høre hvordan selgeren stiller seg til forbeholdet.

Spørsmål fra boligselgere

 1. Hvordan finner jeg riktig eiendomsmegler?
  Se etter en eiendomsmegler som arbeider i området der du bor. Du finner for eksempel en oversikt på våre sider Bolig360.no/eiendomsmegler. Snakk med flere meglere, og invitér to eller tre hjem på befaring. Momenter som bør være med i din vurdering av eiendomsmegleren er: Lokalkunnskap, pris på oppdraget, eiendomsmeglerens kapasitet og prisantydning på boligen.
 1. Hvilke råd skal jeg få av eiendomsmegleren i en budrunde?
  Svar: Eiendomsmegleren skal gi både selgere og potensielle kjøpere råd i budrunden. Loven sier at du skal få råd og opplysninger av «betydning for handelen og gjennomføringen av denne». Lurer du på noe? Still et ekstra spørsmål! Husk at du selger bolig noen ganger i livet. Eiendomsmegleren gjør dette på daglig basis.
 1. Jeg har solgt boligen. Overtagelsen er om noen uker, men nå kom regningen fra eiendomsmegleren. Er det lov?
  Svar: Ja, det er lov. Eiendomsmegleren kan få betalt etter at avtalen er inngått – det vil si at budet er akseptert. Noen kjeder velger å sende regning da, andre venter til overtagelse og oppgjør. Dette er det lurt å spørre om når man skal velge eiendomsmegler.
 1. Når kommer pengene mine etter salget?
  Svar: Så snart overføringen er tinglyst hos kartverket, kan pengene overføres til selgeren. Det vil som oftest ta mellom en uke eller to etter overlevering.
 1. Skal jeg tegne eierskifteforsikring når jeg selger boligen?
  Svar: Ansvaret man har som boligselger er så høyt at det mener jeg at man skal gjøre

Les mer: Flere tips ut utdypinger av spørsmålene over finner du på forbrukernettsiden bolig360.no.

WordPress Ads