Bytt vindu selv!

Foto: Harmonie Norge

Vinduer kan du montere selv, og vi har snakket med en ekspert på området for å gi dere et best mulig utgangspunkt!

Tekst Gunn Iren Kleppe

Mange tenker nok at det kun er fagfolk som kan bytte vinduer, men er du litt handy kan du fint klare det selv, ifølge Magnus Lie Berntsen, serviceansvarlig hos dør, port- og vindusprodusenten Harmonie Norge.

– Det som er viktig er at man er nøye og tar en grundig sjekk før man går løs på oppgaven. Det enkleste er å bytte til et nytt vindu i samme størrelse som det du har fra før. Skal du bytte til et større eller mindre vindu, eller et vindu i en annen form, vil jeg anbefale å få hjelp av fagfolk.

Vanskelighetsgraden avhenger av type vindu. Fastkarmvinduer som ikke skal åpnes, er enklest å skifte. Med vinduer som skal åpnes, må du være ekstra nøye med justeringen av vinduet.

Dette må du ha klart før montering
Det er viktig å følge monteringsanvisningen fra produsenten nøye. Sjekk det nye vinduet før du monterer. Er det fritt for skader, og har du fått riktig størrelse? Du begynner med å fjerne det gamle vinduet. Før du begynner må du sjekke at underlaget er i vater og i riktig høyde.

Monter klosser
Bruk klosser til å få vinduet rett og å holde det på plass. Du kan bruke klosser i både tre og plast.

– Fest klossene på selve reisverket, cirka 10 cm inn fra karmen i hver side av bunnen. Sørg for at disse er vannrette, da har du et godt utgangspunkt når vinduet skal settes inn. Monter så et par klosser i hjørnene på utvendig kledning også, så ikke vinduet faller ut på andre siden under monteringsjobben, advarer Berntsen.

Få vinduet på plass
Til slutt setter du vinduet forsiktig på plass. Her er det en stor fordel å ha hjelp til løfting og montering. Et vindu veier mye. Sjekk en siste gang at vinduet står i vater. Bruk så 6×100 millimeter karmskruer i de forborede 14 millimeter hullene, og skru fast de øverste skruene på begge sider først. Se til at sprekkene mot karmene er jevne rundt alle sider før du skrur i de resterende skruene.

Isolering
Du begynner med å isolere tomrommet mellom stender og karm. Her kan du bruke steinull eller glassvatt.

– For tetting og isolering mellom karm og vegg kan du også bruke fleksiskum. Fordelen med fleksiskum er at du kan justere på vinduet i etterkant, siden skummet ikke blir hardt når det er herdet. Men uansett hva skum du velger å bruke, er det viktig at det området som skal skummes fuktes godt med vann først, understreker han.

Den siste finishen
Siste steg er å fore ut karmen og sette på lister. Deretter må hulrommet fylles med isolasjon.

– På utsiden er det viktig å tette med diffusjonsåpen tetting som puster, slik at eventuell fukt får slippe ut. Innsiden tettes med plast, som tapes fast på utforingen. På denne måten ledes eventuell fuktighet ut på utsiden av huset, forklarer Berntsen.

Når du skal velge vindu
U-verdien på et vindu forteller hvor godt isolert det er. Jo lavere U-verdi, jo bedre isoleringsevne. Alle vinduene til Harmonie Norge tilfredsstiller kravene på U-verdi 1,2 på hele vinduskonstruksjonen (glass, karm og ramme) med 2-lags glass. Harmonie tilbyr også lavenergivindu (3-lags glass) med U-verdi helt ned til 0,8 på hele konstruksjonen.

Vær nøye på at du får god nok garanti. Harmonie har 10 års garanti på alle vinduer med isolerglass som har overflatebehandling fra fabrikk mot råteskader i vinduets treverk.

Tenk på at vinduet du velger skal passe til stilen på huset. Velger du vinduer med aluminiumsprofil på utsiden får du et tilnærmet vedlikeholdsfritt vindu. Du beholder fortsatt det vakre trevinduet innvendig.

WordPress Ads