Dette er HOT i 2018

Foto: Contura

Hva er hot og hva er not i peismarkedet i dag? Mange som vurderer ny peis eller ovn, stiller seg seg dette spørsmålet. Derfor har vi snakket med Grethe -Bachmann som har jobbet i bransjen i nesten hele sitt voksne liv, nå i -Contura.

Tekst Redaksjonen

For ikke mange år siden var det svært begrenset hva folk kunne velge mellom. Det var først og fremst det praktiske som var avgjørende for hvilken vedovn du valgte, sier Bachmann, mangeårig  ansvarlig for peismerket Contura i Norge.
– Nå er det nesten omvendt. Det visuelle kommer i første rekke, så det praktiske.

Derfor har vi som peisprodusent virkelig lagt inn høygiret når det gjelder design. En peis eller ovn er ikke lenger bare en varmekilde, men “et møbel som varmer”. Og det er jo ikke så rart. Ildstedet står jo midt i stua eller på kjøkkenet og er en magnet for øyet når vi fyrer.

Kos eller varme?
– Mange vil ha peis for kosens skyld. Det betyr at man skal se flammene godt. Derfor må flammebildet være stort og bålet skal brenne flott. Ja, det er faktisk en del av designet som vi jobber med i Contura – hvordan selve bålet brenner. I tillegg til store glass, som også er godt synlige fra siden, vil mange ha en peisovn som kan dreies i den retningen de sitter. Mange av Conturas modeller har derfor den egenskapen. Men om folk vil ha kos eller varme spiller ikke så stor rolle hvis de kjøper en Contura, da får de begge deler, uansett.

Peis eller ovn?
Vi ser at trenden akkurat nå dreies litt mot murte peiser. Da kjøper man en peisinnsats og murer en omramming rundt. Den kan du designe selv eller få hjelp til av for eksempel Varmefag. De har god kompetanse til å både formgi og mure opp peiser. For de som ikke vil mure men allikevel ha peis, har vi i Contura ferdige og stilige omramminger som monteres på noen timer av en fagmann. Selve peis-innsatsene kan man også få i mange varianter. I Contura er våre tre nyeste modeller veldig populære. Felles for alle er at døren forsvinner opp i peisen når du åpner den, en ganske stilig effekt – og praktisk. De tre variantene som heter i30, i40 og i50 har glass på hhv 1, 2 og 3 sider.

Hva med varmeøkonomi?
– Vi ser også en økende trend på at folk vil utnytte veden maksimalt selv om de er mest glade i peiskosen. Det har vel både med økonomi og miljøhensyn å gjøre. Da har vi i Contura en veldig god løsning til mange av våre peiser og peisovner.Det er rett og slett et varme-magasin av stein som monteres inne i peisen eller ovnen. Med dette varmelageret installert, vil ildstedet varme i mange timer etter at du har sluttet å fyre i den.

– Hva hvis du vil ha peis eller ovn men mangler pipe?

– Det er faktisk mange som bygger hus i dag og som ikke tenker at de skal ha peis før de forstår at det jo er veldig koselig. Men det er ikke noe problem. Det finnes flere  skorsteinsystem å velge mellom. Et av dem heter Premodul. Det har tilnærmet uendelige muligheter uansett hvilket hus du har og hvor du ønsker pipen. Dessuten så er den enkel og renslig å montere. Trekken du får i en stålpipe er veldig god også. Vi hører ofte folk sier de er overrasket over trekken som de får i stålpipen, sammenliknet med hva de er vant til med en tradisjonell teglsteinspipe.

– Hva vil du anbefale folk som vurderer nytt ildsted å gjøre?

– Bruk nettet aktivt, se på bilder og finn ut hva dere liker. Ta deretter turen til en faghandel som for eksempel Varmefag, som vi selger våre peiser og ovner i. Der er du garantert å få proff hjelp videre. Og det kan være betryggende når du fyrer opp et bål midt inne i huset ditt, avslutter Grethe Bachmann med et varmt smil.

WordPress Ads