Hva må du huske før kjøp og salg av bolig?

Foto: iStock

Vi spurte meglerhusene Eiendomsmegler Krogsveen, Schala & Partners og Aktiv Eiendomsmegling om gode råd.

Tekst Rita Tvede Bartolomei

 1. Hva er det viktigste å legge vekt på ved kjøp- og salg av bolig?

 2. Hvordan velger man riktig eiendomsmegler?

 3. Hvordan blir boligmarkedet i 2018?

Stian Kløfta

Stian Kløfta,
Eiendomsmegler MNEF og salgsdirektør for Eiendomsmegler Krogsveen.

 1. Ved kjøp må du sjekke ut området du skal bo i med hensyn til jobb, skole og fritidstilbud. Velg deretter det området som passer dine behov best. Sett en grense for hvor dyrt du skal kjøpe – og hold deg til den. Bruk gjerne en rådgiver i forbindelse med boligkjøp, slik at du får kvalitetssikret eiendommen godt nok. Et godt råd er å forsøke å ha så kort intervall som mulig mellom kjøp og salg av bolig. Slik vil du ikke bli utsatt for de store markeds-svingningene. Ved salg må du klargjøre boligen godt, fordi førsteinntrykket er viktig. Få også frem alle relevante opplysninger om boligen som skal selges.
 2. Inviter to meglere hjem, og sjekk ut hvilken strategi de har for å få solgt eiendommen til høyest mulig pris. Det er viktig å velge en megler du får tillit til, og som du tror kan gjøre den beste jobben for deg i hele flytteprosessen.
 3. Etter et par år i ubalanse; med for mange kjøpere i 2016 og for mange selgere i 2017, har markedet i år kommet i bedre balanse. Det betyr at de som er på jakt etter bolig kan bruke litt tid på å undersøke før de slår til. De som skal selge får i tillegg solgt til en OK pris. Likevel må de beregne å bruke litt mer tid enn da det kokte som verst i 2016. Dette er spesielt tilfellet for Østlandet. Med god balanse mellom tilbud og etterspørsel vil aktiviteten bli høy. Det blir stor omsetning, og et relativt stabilt prisnivå. Vi har en prognose på 2 til 4 prosent prisstigning fra desember 2017 til 2018, noe som betyr at vi i resten av året vil få små svingninger når vi ser landet under ett. Litt sterkere stigning på Østlandet, og litt svakere rundt kysten.

Karsten Onsrud

Karsten Onsrud
Administrerende direktør og eiendomsmegler MNEF, Aktiv Eiendomsmegling.

 1. Gjør god research ved kjøp: Finn ut hvor du vil kjøpe, vær godt forberedt når du går på visninger, les prospektet og taksten godt, ta høyde for at livet endrer seg (eksempelvis barn, alderdom), ha finansieringen på plass og sjekk ut hva andre boliger i området selges for. Se spesielt etter informasjon om utbedring av bad, rør, tak, drenering og elektrisk anlegg i boligen du ønsker kjøpe. Ta gjerne også med deg en fagperson på visning dersom du har mulighet til det. Allier deg med en megler som kjenner området godt; Megleren kan fortelle deg om hvordan markedet er her og nå. Skal du selge må du starte i god tid med å forberede boligen for visning og salg. Husk at et godt førsteinntrykk for en kjøper kun kan skapes én gang. Utfør de små oppussingsjobbene og rett på alvorlige feil.
 2. Megleren skal være en trygg og god rådgiver i salgsprosessen: Derfor er det viktig å finne en som gir gode og tydelige råd – som du får en god dialog med og får tillit til. Spør gjerne venner og kolleger om de kjenner noen de har erfaring med – og som de kan anbefale. Tidligere fornøyde kunder er viktig. Megleren bør kunne området der boligen ligger, eller ha erfaring fra salg av tilsvarende boliger.
 3. Vi tror på et godt boligmarked i 2018. Det har nå løsnet litt, og det kommer flere på visninger. Boligene selges raskere enn i høst, og våren har vært god. Utover sommeren og høsten kommer mange nyheter på markedet, så det blir spennende å se hvor raskt de vil bli omsatt. Det er også mange nybygg som ferdigstilles og overtas: Det fører til flere boliger til salgs og økt tilbud. I tillegg er renten spådd opp til høsten, noe som kan virke inn som en brems sammen med stort tilbud. Uansett tror vi boligmarkedet er godt forberedt på dette og vil fungere normalt, med en flat prisutvikling.

Bjørnar Mikkelsen

Bjørnar Mikkelsen
Fagsjef/partner og eiendomsmegler MNEF, Schala & Partners.

 1. Ved kjøp: Sjekk vedlikeholds-historikken til boligen, les tilstandsrapport og selgers egenerklæring nøye. Husk også at dette er ditt nye hjem: Sjekk om magefølelsen forteller deg at dette er den riktige boligen for deg. Ved salg: Klargjøring før fotografering og visning er svært viktig. Er man i tvil om noe bør fjernes – fjern det. Få inn takstmann tidlig. Om det oppdages feil og mangler har du mulighet til å rette opp i det og dermed fjerne en del usikkerhet blant potensielle budgivere. Ikke spar penger på markedsføring, større fotopakke eller på megler. De beste meglerne kan være litt dyrere, men om de får med et par budgivere ekstra er det en god investering.
 2. Bruk en erfaren og lokalkjent megler. Usikkerhet er det verste man kan oppleve som selger. En dyktig og erfaren eiendomsmegler klarer ofte å fjerne denne usikkerheten – og dermed få med flere budgivere i budrunden. Slik oppnår man en høyere salgspris til slutt. Man bør snakke med to til tre meglere for å høre hvilken plan de har for salget – dette er svært viktig. Om du selv tror på det megleren sier, kommer sannsynligvis folk på visning til å gjøre det samme. Spør deg selv: Er dette en megler jeg selv gjerne ville møtt på visning?
 3. Psykologien i markedet snur fort, så det er svært vanskelig å kjøpe på bunn og selge på topp. Slik det ser ut nå kommer prisene til å ha en moderat økning i 2018 (og sannsynligvis også i 2019). Om finansierings-kravene endres eller renten økes, kan dette ha umiddelbar effekt på hvordan markedet utvikler seg. Ingen vet hvordan markedet utvikler seg. Husk at de såkalte «ekspertene» bruker store ord for å få spalteplass i media.

 

WordPress Ads