Innglassing av balkong – en god investering

Foto: Balco

Ved renovering av balkonger kan innglassing gi mange fordeler. Over tid blir kostnadene omtrent de samme som for vanlig renovering, mens det øker verdien på leiligheten. Samtidig slipper man ulempene med renovering hvert 15. år.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Balco AS er markedsledende på balkongsystemer og tilbyr både nyproduksjon og renovering. De leverer både åpne og innglassede balkongsystemer til borettslag og sameier. Hovedkontoret ligger i Växjö i Sverige med datterselskaper i flere europeiske land, inkludert Norge. Selskapet fungerer som totalentreprenør, slik at man har samme leverandør å forholde seg til gjennom hele prosessen.

Ved balkongrenovering i borettslag kan det bli spørsmål om forskjellen mellom vanlig rehabilitering eller innglassing. Det er gjerne et pengespørsmål, men over tid blir det omtrent det samme. Med Balcos patenterte balkongløsninger kan renoveringsbehovet reduseres fra cirka hvert 15. til hvert 40. år. Innglassing gir også gjerne lengre nedbetalingstid ved finansiering.

Innglassing beskytter også fasade, dører og vinduer for vær og vind slik at de holder lenger. Balcos balkongplater garanteres i 50 år. Den unike produksjonsprosessen med betong i stålramme gjør de nye balkongplatene lette og stabile, slik at balkongene kan utvides uten at eldre bygg tar skade. Med innglassing slipper man også støyen og ulempene som følger med renovering hvert 15. år.

Kortere montasjetid
Mange som er skeptiske til innglassing i utgangspunktet blir gjerne positivt overrasket når de får se sluttproduktet. Beboerne blir ofte overrasket over at Balco kun trenger å besøke hver leilighet to ganger – en gang for å måle opp, siden på befaring for å sikre at alt er i orden.

– Vi løfter alt opp på fasaden, forklarer Ann-Sofie Lundbergh, Markedssjef for Norge hos Balco AS.

Systemet består av hele rader som monteres på fabrikken. Deretter løftes konstruksjonen opp på husveggen på byggeplassen. Montasjemateriell for hvert bygg pakkes på fabrikken og leveres «just in time» med alt utstyret som trengs for hver balkongrad. Det krever mindre lagringsplass hos kunden og korter ned arbeids- og montasjetid på plassen.

– Det er viktig at vi ikke er der og støyer i lang tid, mener hun.

Fordeler
Det er flere fordeler med innglassing. Foruten å forlenge sesongen man kan bruke balkongen, virker det både støydempende og isolerende. Beboere opplever gjerne opp til 20 prosent reduksjon i energikostnader, samtidig som det øker leilighetens verdi. Glasset er normalt gjennomsiktig eller opalisert, og slipper inn 70 prosent av lyset.

Alle vinduspanelene kan åpnes og foldes til siden, slik at balkongen kan åpnes helt opp når man ønsker det. Balcos unike system gjør det også lett å pusse vinduene fra innsiden.

Balcos patenterte dreneringssystem, CleanLine, sikrer avrenning slik at det ikke driver vann inn på balkongene. Dette er spesielt viktig på steder med mye vind og regn. Balcos patenterte ventilasjonssystem, VentTec som finnes i alle Balcos balkongsystemer, forhindrer dugg og sikrer god ventilasjon på balkongen og godt klima inne i leiligheten.

Muligheten for å innglasse svalganger er mindre kjent. Balcos system Access beskytter mot snø og is og man slipper å salte om vinteren. Brannsikkerhet er integrert.

Stor kapasitet
– Balkongene skal passe inn med farge og form i miljø, påpeker Lundbergh.

Balcos arkitekt lager illustrasjoner for kundene som lett kan endres innen produksjonen igangsettes. Selskapet jobber også med lokale myndigheter for å tilpasse lokale retningslinjer.

Selskapet har mange prosjekter på gang, også i Norge. Vadmyra i Bergen var blant de første prosjektene i Norge og stod ferdig allerede i 1999 med utvidelse av 184 balkonger. Balkongene er like fine i dag. Mannsverk i Bergen med 670 balkonger var ferdigstilt i 2007.

– Vi kan ta på oss store prosjekter. Vi har en organisasjon som er dyktige på å håndtere mange prosjekter samtidig, forsikrer Lundbergh.

Innglassing er selvfølgelig en stor beslutning som må tas av borettslaget. Lundbergh oppfordrer potensielle kunder til å undersøke nøye før de bestemmer seg.

– Vi tåler å sammenlignes. Vi vet at vi er dyktige, avslutter hun.

WordPress Ads