Trygt boligkjøp i spania

Jenneke M. Heyning. Foto: Atlas International

Trygghet er viktig når du skal kjøpe bolig i Spania. En erfaren megler som kjenner begge språk, en uavhengig advokat som også kan begge språk samt bankgarantier kan sørge for at du ikke går i fella.

Tekst Gunn Iren Kleppe             

– Vi er veldig opptatt av kundens trygghet, understreker Jenneke M. Heyning, daglig leder hos Atlas International i Norge.

Selskapet opererer på Costa Blanca-kysten sør og nord for Alicante. De har hatt kontorer i Spania i 40 år og 20 år i Oslo. Selv har Heyning vært i firmaet i snart 20 år.

Heyning mener første bud er å bruke et solid firma med lang erfaring, noen som snakker begge språk og helst også har kontor i Norge.

Villa Mare: Flott enebolig i rekke, 3 soverom, 2 bad, privat takterrasse. fra 197 900 Euro

– Det viktigste er å bruke megler som sørger for at alt er grundig sjekket på forhånd. Når det gjelder nye boliger, sjekker vi at entreprenøren faktisk har kjøpt tomten de skal bygge på. Det er viktig i forhold til at de har kjøpt og har økonomi til å ferdigstille. Vi bruker ikke hvem som helst av byggmestere. Det er ikke alle som er så seriøse.

– Hvis du reiser ned på egen hånd er det veldig vanskelig å vite hvem du skal stole på. Det er jo der som andre steder at det er folk som vil lure deg, påpeker hun.

– Når det gjelder bruktbolig, sjekker vi alle heftelser. Det er loven i Spania at strøm- og vannregning følger bolig, ikke person. Hvis man ikke sjekker, kan det hende at man må betale for flere år tilbake.

Tropical: Flott leilighet, 2 soverom, 2 bad, privat takterrasse, 400 meter fra strand, fra 179 900 Euro

I et tilfelle kjøpte et par privatbolig selv, uten megler. Dessverre fikk de ikke med seg det med liten skrift om at naboen hadde bruksrett på badet deres.

Bank, papirer og skatt
Det er også viktig med bankgaranti på alle innbetalinger. Derfor bruker Atlas kun de store, seriøse byggmesterne som gir slik garanti.

– Vi åpner bankkonto for kunden. Alle som kjøper bolig i Spania må ha spansk bankkonto. Vi sørger for at alle faste trekk blir trukket, og at alt blir trukket til faste tider, forteller Heyning.

Pilar Bungalow: 2 soverom, 2 bad, privat hage, fra 134 900 Euro

Det er også viktig at alle papirer er på et språk man kjenner, slik at man forstår hva man skriver under på. Atlas International anbefaler flere uavhengige advokatfirmaer som snakker skandinavisk og som sørger for at alt skriftlig gjøres juridisk riktig i forhold til spansk lov.

Hos Atlas International blir advokaten også din skatterepresentant som tar seg av din årlige selvangivelse til Spania.

Stigende priser
Atlas International har også en Aftersale-avdeling i Spania med norske ansatte som følger opp etter kjøpet. De snakker også flytende spansk og har daglig kontakt med entreprenøren underveis. De hjelper med alt fra endringer, ekstra bestillinger og innflytting. I og med at de har vært der i mange år, kommer gjerne gamle kunder inn for å få hjelp til forskjellig, som for eksempel å kjøpe bil.

– I Spania er det fast flat pris på nye boliger. Det fordyrer ingenting å kjøpe via megler. Vi har prisgaranti på alle nye boliger, forteller Heyning.

Når det gjelder bruktbolig er det markedspris og man kan legge inn bud slik som hjemme. Markedet på Costa Blanca har tatt seg opp og prisene stiger. Ifølge Heyning har prisen steget rundt 15 % hvert år de to siste årene.

Pilar III: Flott enebolig, 3 soverom, 3 bad, fra 249 900 Euro

Andre kostnader
Når det gjelder andre kostnader, kan man regne med 10 % til den spanske stat pluss rundt 4 % i andre omkostninger (som papirarbeid, tinglysning, advokat pluss tilkobling av vann og strøm).

Alt etter type bolig, for eksempel i urbanisering, tilkommer det kostnader til vaktmester, gartner og bassengrengjøring på rundt 25 – 70 Euro i måneden, alt etter omfang.

I tillegg må man betale eiendomsskatt, utlendingskatt, forsikring og kommunale avgifter. Alle disse avgiftene – alt etter type bolig – ligger gjerne på rundt 1200 kroner i måneden, pluss/minus. Forbruk av vann og strøm kommer i tillegg.

Vista Costa: 2 soverom, 2 bad, privat takterrasse, 300 meter fra strand, fra 164 900 Euro

 

 

WordPress Ads