Slik får du en flott gressplen

Frodig plen eller tett av ugress?

Vi er mange som har kastet misunnelige blikk over hekken til naboens plen. Å få en flott grønn gressmatte krever litt stell, men er definitivt verdt innsatsen.
Definisjonen av plen kan være så mangt, for mange er det den myke grønne matten som er det viktigste, for andre er det gresset. Plenen, enten den etableres fra frø eller ferdigplen på rull, består som regel av ulike gresstyper, og valget av hva det skal bestå i er avhengig av bruk. Golfbanen trenger mulighet til å klippe gresset svært kort, for fotballbanen er det viktigst at den tåler slitasje og etableres godt. Hjemme vil ulike gresstyper kunne gi ulike behov. For mange kan litt kløver være viktig for å holde plenen grønn – og for andre er mosen en kontinuerlig motstander.
Her får du noen av våre beste tips for en vakker plen:

Klipping

Klipp så ofte at du unngår å klippe vekk mer enn 1/3 av den totale gresshøyden hver gang. Klippehøyden må ikke være lavere enn 3,5 cm, fordi kortere klippehøyde vil føre til at enkelte gressarter ikke klarer seg, og mosen får derfor gode vilkår.

Vanning

Vanning utover det som er nødvendig i etableringsfasen bør unngås. Gresset skal vannes først når det viser misfarging og visning, og da bør det vannes grundig. Hyppig og overdreven vanning med små mengder vil føre til at røttene bare utvikles i det øverste jordlaget og gi en tørkesvak plen, mens sjeldnere og grundigere vanning vil få røttene til å strekke seg dypt ned. Hvis du skal vanne, vann gjerne når det regner, eller rett etter en skur! Da er bakken fuktig og absorberer vannet bedre.

Mose i plenen

 

Vi får mose i plenen når vekstforholdene ikke er gode nok. Årsakene kan være
– for mye skygge – beskjær busker og trær, eller lag et bed med skyggetålende stauder på stedet
– sur jord – tilfør basisk materiale, slik som kalk
– for lav klippehøyde – still gressklipperen høyere! 7 cm kan være helt ok når vi har mose i plenen
– næringsmangel – gjødsle, bruk plantemateriale bevisst
– fuktige forhold – drener, plant tørste vekster, slik som bjørk. Fyll gjerne på toppdressing, f.eks et par cm sand som rakes utover på toppen av plenen, hvis du trenger luftigere forhold.

Gjødsling og kalking

Alle vekster trenger næring, både planter og dyr. Det er bedre å gjødsle lite og oftere, enn mye og sjelden. Gjødslingen bør skje i forbindelse med regn eller vanning, slik at gjødselen kommer ned til røttene og kan tas opp der, og slik at bladverket ikke svis av kombinasjonen sol og gjødsel. Plen har godt av biologisk gjødsling, så la gjerne gressklippet ligge igjen. Meitemarken trives bedre med finkuttet plantemateriale som den kan dra ned i gangene sine i jorden!
Tilsatt gjødsel bør ikke spres etter midten av august, eller etterhvert som det nærmer seg tid for avmodning, som er plantenes forberedelse til høsten.

Hard bakke

Tett jordstruktur kan gjøre at plenen vokser dårlig. En omgang med jernrive eller plenlufter vil hjelpe. Bruk rester av plantene for å forbedre jordstrukturen i hagen. Meitemarken er en trofast venn, legger vi til rette for den vil den ta med seg biter av plantemateriale ned i bakken og jorden vil over tid forbedres.

Mer informasjon og artikler om plen og planter finner du på www.obp.no.

WordPress Ads