Hygge med uteovner som forlenger sesongen

Utendørs peis eller ovn blir stadig mer populært. Det finnes mye å velge mellom både til oppvarming og matlaging. Med kombinasjonsovn får du begge deler.

Foto : Seljord Varmeservice
Tekst Gunn Iren Kleppe

– Du får en helt annen verdi på uteområdet, du får bruksområdet økt betraktelig, sier Tarjei Skræi, daglig leder hos Seljord Varmeservice AS.
Skræi viser til det ustabile været de siste årene med varierende somre. I forfjor måtte de faktisk fyre med vedovn inne i juni.
– Har du et uteområde så kan du gjøre uteområdet litt mer væruavhengig, påpeker han.
Seljord Varmeservice har et stort og variert sortiment av utepeiser og forskjellige slags matovner. Prisene varierer fra 5 000 til rundt 40 000 kroner. De tilbyr også utepeiser med komplette løsninger som er egnet til både grilling og steiking i tillegg til varme.
– Mange kunder ønsker det hele, forteller Skræi.
Sammen med en tysk leverandør har Seljord Varmeservice også utviklet en egen løsning der ovnen kan stå under tak. Pipen stikker ikke mer enn 30 centimeter fra taket, resten sitter på ovnen. Ovnen er lett å koble til og fra og hjulunderstell gjør den lett å flytte på. Slik kan den også lettere å trilles inn for eventuell vinterlagring.

Forlenger utesesongen

Selv bygget Skræi en fin uteplass, men det ble ofte for kaldt å sitte ute.
– Etter at vi satte inn utepeis, sitter vi ute til langt ut på høsten. Når vi fyrer opp så varmer det opp hele området og gjør det veldig behagelig, forteller han.
De tyske utepeisene i rustfritt stål reflekterer mye varme men Skræi synes også de er supre til matlaging. De har grillrist og pizzastein og man kan også bruke kasseroller. De kan trekkes helt inntil bordet og når man er ferdig å lage mat, kan man legge ved på til oppvarming.
Når det gjelder utendørs matlaging har Skræi inntrykk av at mange har gått lei av grill, som gir visse begrensninger. Mange liker vedfyrt pizzaovn og her er det en kuppelovn som er bestselger. Han understreker at man kan lage mye mer enn pizza i slike ovner. Noen kunder har til og med laget eget baksterom eller bakstehus.
– Med steinovn vil du kunne ta matlagingen til nye dimensjoner, hevder han.
Og selv om stein- og pizzaovner er egnet til matlaging, minner Skræi om at de ikke er spesielt egnet til å gi varme.

Hygge og nytte med bakerovnkurs

Seljord Varmeservice tilbyr også bakerovnkurs. De kan også bringe kurset hjem til kunder som har kjøpt vedfyrt bakerovn fra dem. Her kan man invitere venner og lage en hyggelig sammenkomst rundt det hele. Kurset holdes av produktsjef og kunstner Gunn Marit Sanden.
Seljord Varmeservice deltar også på mange messer i året der de har med egen trailer og demonstrerer.
Ovnene selges over hele landet—inkludert Svalbard—og kan bestilles på messer, telefon eller nett. Prosjektering er enkelt når kunden sender mål og bilder. Montering pleier også å gå greit.
– Ellers har vi montører som kan komme og hjelpe å montere, forteller Skræi, men hevder at de fleste er flinke å gjøre det selv.
Når det gjelder stell og vedlikehold krever pizzaovner, spesielt steinovner, litt TLC. Har den stått ute en fuktig vinter, bør du fyre opp forsiktig om våren etter at du har sett over den og tettet eventuelle sprekker.
Utepeisene i rustfritt stål er laget for å holde i generasjoner. Det er selvfølgelig en fordel å holde ovnen ren. For ovner som står ute hele året kan man kjøpe PVC-trekk, så har man den lenge.
– Vi er opptatt av å selge kvalitet, vi er opptatt av å selge noe som skal vare i mange år, avslutter Skræi.

 

Foto : Seljord Varmeservice

 

WordPress Ads