Slik hjelper vi deg med trygt boligkjøp i Italia

Drømmer du om å kjøpe feriehus i Italia? Et idyllisk bondegårdshus eller en liten vingård? Men usikker på hvordan du skal gå frem? Eiendomsmegler Eli Anne Langen hos Case in Piemonte, kan hjelpe deg.

Foto : Case in Piemonte
Tekst Rita Tvede Bartolomei

– Mange nordmenn er usikre på hvordan boligkjøp gjøres i Italia. Her har vi lang erfaring med salg av ferieboliger til ikke-italienere, og kan det italienske språket. De fleste lokale meglerne snakker knapt noe engelsk, og det kan føre til misforståelser. Vi følger opp kundene hele veien frem til kjøp, og gjerne i etterkant om det trengs. Vår rolle er også å hjelpe til med alt fra opprettelse av bankkonto til eventuelle lånesøknader til entreprenører, sier Eli Anne Langen fra Røros, som ble autorisert megler i 2007.

Sammen med sin italienske kollega, Fabiana Guasti, har hun spesialisert seg på salg av ferieboliger til utlendinger gjennom sitt lille eiendomsmeglerfirma Case in Piemonte.

Men hvorfor Piemonte? Mat, vin, kultur og vakker natur

Piemonte er nok mest kjent for nordmenn som et stort vindistrikt: Over 50 typer druesorter dyrkes her. Du kjenner kanskje til viner som Nebbiolo, Barbera, Barbaresco eller Barolo? Men visste du at den ettertraktede hvite, trøffelen også vokser her? Og at Piemonte er kjent for sine grissini (tynne brødpinner)?
– Piemonte har fire årstider med et par snøfall midtvinters, men ingen sprengkulde. Når påsken kommer, er det vår. Og med sensommer-temperaturer i september til oktober strekkes sommersesongen betraktelig, forteller Eli Anne Langen.
Piemonte ligger sentralt, nord-vest i Europa, med Alpene på tre sider. Hele fem flyplasser i Nord-Italia gjør det enkelt å reise til.
– Her kan du kose deg med god mat, vin og mye kultur. Du kan utforske historiske små og større byer, sykle og spille golf året rundt, mens alpene og kysten kan nås i løpet av en time: Vintersport, fjellturer eller badestrender er innen rekkevidde. Jeg er fremdeles like begeistret for området som da jeg kom hit for 17 år siden, sier eiendomsmegleren, som opprinnelig flyttet til Italia med sin mann for å satse som vinbonde.
I motsetning til andre steder i Europa, er Piemonte et lite utsatt område for flom, tørke og jordskjelv.
– Klimaet er veldig stabilt. Sammenlignet med andre områder i Italia, er regionen Piemonte en av dem med flest soldøgn i løpet av året, sier hun.
Om du har funnet ut at det blir for dyrt å investere i feriebolig i Norge, er det enklere å realisere drømmen i Italia, forteller Eli Anne Langen.
– Vi solgte nettopp en liten, eldre cascina til en norsk familie med tre barn. Huset er på 140 kvadratmeter, har 3 soverom og 1,5 mål tilhørende tomt. Den kostet 150.000 euro, som er cirka 1,5 millioner norske kroner, sier Eli Anne Langen.

Tradisjonelle eiendommer med særpreg

Case in Piemonte har fokus på salg av tradisjonelle gårdsbygninger, med lokalt særpreg.
– De typiske landsby eller bondegårdshusene. De man i Italia kaller «cascine» i stein eller murstein, med takhvelvinger og klassiske detaljer, sier Langen.
Men slike hus trenger ikke koste skjorta: De finnes egentlig i alle prisklasser og alle størrelser, forteller Langen. For dem som har litt spesielle ønsker, omsetter Case in Piemonte også vingårder og eiendommer med vinmark.
– Vi har et tett og bra samarbeid med flere lokale, italienske meglere. Det er viktig for å få tilgang til et godt utvalg av forskjellige typer eiendommer, sier Eli Anne Langen.

 

Foto : Case in Piemonte

 

Eli Annes beste tips for boligkjøp i Italia

BRUK REGISTRERT EIENDOMSMEGLER: Pass på at du får de nødvendige papirer forklart og oversatt. Et godt tilrettelagt eiendomsregister gjør at du kan få nødvendige dokumenter i god tid. Det er en ekstra sikkerhet at alt må gjennom en offentlig instans: Notarius Publicus.
SJEKK ALLE KOSTNADER: Sjekk kjøpskostnader, skatter og avgifter, og sørg for å få kjøpsprosessen blir godt forklart allerede fra starten av. I Italia har man ikke budrunder, og det kan være flere meglere på samme eiendom.
KLART BUDSJETT: Ha et klart budsjett og konkrete tanker om hva du ønsker før visningsrunden. Det er utrolig mye eiendom til salgs og man kan fort gå seg vill.
BRUK GOD TID: Undersøk på nett og også i dialog med lokal megler i god tid før du drar til megleren i Italia. Klarer du å redusere valgene ned til 3 eller 4 eiendommer før turen, er det en fordel.

 

 

WordPress Ads