Tips til takrenovering

Skarpnes AS er markedsledende på betongtakstein. Her er deres tips til bekymringsfri takrenovering.

Foto: Skarpnes
Tekst Gunn Iren Kleppe

Samme år som Norges største produsent av betongtakstein fyller 100 år, lanserer de takstein i betong med integrerte solceller. Etter at en større fabrikkombygging nå er ferdigstilt, blir solcellepanelene tilgjengelige i mai gjennom Sun-Net As.
– Vi streber etter utvikling og å kunne tilby kunder de beste produktene til enhver tid, forklarer salg og markedssjef Espen Stensøy hos Skarpnes AS.
– Vi er per i dag eneste anlegg i verden som produserer på denne måten med fullintegrerte paneler. De selges i pakkevis i forhold til hvor stor effekt man ønsker.
Pakningene inkluderer også nødvendig tilbehør.

 

Alt til skråtak

Skarpnes leverer alt til skråtak innenfor betongstein, teglstein, ståltak og undertak til alle typer bygg over hele landet.
– Vårt hovedmarked er betong, men vi ser at flere og flere velger å oppgradere til tegl. Det er eksklusivt, men det har også en annen pris, sier Stensøy.
Familiebedriften på Sørlandet har 40 ansatte med to av tre produksjonsanlegg i Norge. I tillegg til lager på Grimstad har de flere lagre rundt om i landet, slik at de kan levere på kort varsel i hele Norge.
– Det er jo en tendens å vente med takbytte til det lekker, og da haster det, påpeker han.

 

Takfornying kun estetisk

Vi spurte om forskjellen på takfornying og skifte av tak.
– Faktum er at man maler overflaten på betongstein. Det blir litt som å male en rusten bil. Fordelene er marginale. Når taket har blitt så slitt at man bør bytte, så er det andre faktorer under steinen som bør sees på. Takfornying er et estetisk løft men det har ingen teknisk påvirkning, svarer Stensøy.
Betongstein har en forventet levetid på minst 50 år, men det er som regel undertaket som avgjør levetiden på taket. Takfornying har ingen innvirkning på levetiden.
– Betong vil ikke lekke, unntaksvis om det er brudd eller hull, forklarer han.

 

Når du skal renovere

Det viktigste er å gjøre en grundig jobb. Som nevnt bestemmer undertaket levetiden og avgjør når et komplett skifte er nødvendig. Stensøy anbefaler en full sjekk, og Skarpnes tilbyr gratis taksjekk uansett hvor du er i landet. Du får en kvalifisert uttalelse om hva som bør og må gjøres, sammen med et uforpliktende tilbud fra en av deres samarbeidspartnere.
Ting å tenke over er valg av farge og belegg og ikke minst hvem som skal gjøre jobben. Og når det gjelder valg av produkter er det ikke alltid det billigste er det beste, ifølge Stensøy.
– For mange er takbytte en kostbar affære. Jeg vil anbefale å høre rundt med flere selskaper. Og vær OBS på at du får med alt av tilbehøret fra produsenten. Det er en grunn til at det benyttes ulike tilbehør fra de ulike produsentene. Dette er tilpasset produktet som skal legges.
Det er også viktig at forskrifter og produsentens tekniske anbefalinger følges.
Det er mange feller man kan gå i så det er viktig å bruke en seriøs aktør. Dårlig taktekking kan gi store konsekvenser nedover i huset.

 

Godt belegg viktig

Du bør finne ut hvilken stein som passer til din hustype, avhengig av alderen på bygget. For historiske bygg kan det foreligge retningslinjer for form, farge og produkter.
– Vi har flere produktporteføljer som er godkjent av Riksantikvaren, forsikrer Stensøy.
Ved valg av belegg må du også vurdere glatt eller ru overflate. Skarpnes er de eneste som tilbyr UV+ filter som gjør at belegget varer lengre. Med sort stein, for eksempel, kan belegget gi stor forskjell på varigheten.
Skarpnes har utviklet er nytt belegg som er et av markedets tøffeste og som er tilført en varmehemmende ingrediens. Det skjermer undertaket bedre og øker effekten av solcellene for de som skal legge dette.
– Jeg ville lagt litt ekstra i å få godt belegg, anbefaler han.
Ved bruk av både undertak, tilbehør og taktekke fra Skarpnes gis det systemgaranti på både betong, tegl og stål.
– Systemgarantien er laget for å sørge for komplette og holdbare tak ved bruk av de riktige produktene. Det gir huseier et utgangspunkt for bekymringsfritt tak i 30 år, avslutter Stensøy.

 

 

 

WordPress Ads