La megleren jobbe for deg!

-Det å forholde seg til en megler, handler jo i stor grad om tillit. Derfor er det ganske uvant for mange nordmenn at en og samme eiendom her i Spania kan bli tilbudt av flere meglere – samtidig! I det hele tatt er det mange ting som er annerledes her nede – ikke bare været!

Foto : Albir Confort
Tekst Jørn Wad

Torill Espeland i Albir Confort er opptatt av at kunder er forskjellige, og at det er viktig for henne å lytte til hva kunden faktisk er på jakt etter. Først når hun har forsikret seg om at hun vet det, starter arbeidet med å finne de riktige eiendommene å tilby.

Mange meglere

En av de tingene som ofte forvirrer nordmenn, er nettopp det faktum at en og samme eiendom kan ha flere meglere og at meglerene samarbeider seg imellom. Og at man dessuten nesten aldri har budrunder her. Det er nemlig ikke tillatt. Riktig nok med noen få unntak. Men altså: Det hele koker ned til å finne en megler du føler du har tillit til – og så stole på at vedkommende gjør den jobben du forventer. Finner du nemlig en megler som passer for deg, er dette gull verd. Ikke bare oppnår du riktig pris, men sannsynligheten for at du finner akkurat det du leter etter, er også høy.
-Hva om man er på jakt etter å selge leilighet eller hus?
-Da gjelder akkurat det samme, bare med motsatt fortegn, på en måte: Da er det viktig å finne akkurat de mulige kjøperne som vil ha den eiendommen DU ønsker å selge. Når man får til en perfekt match på dette, er det virkelig hyggelig også å være megler.

Husk utgiftene

-Noen andre spesialiteter det er viktig å være oppmerksom på?
-Ja, det er dette med de 10% kostnadene til staten som kommer på toppen av den summen man blir enige om. I tillegg til dette kommer en kostnad på ca 2000-2500 euro som er til eiendomsregister, notarius og diverse andre utgifter. Dessuten blir mange utenlandske selgere overrasket når staten holder tilbake 3% av salgssummen. Dette er skatt dersom det viser seg at du har hatt profitt på salget.
-Og så skal vel eiendomsformidleren ha lønn?
-Ja, det skal vi, men det er det ikke kjøperen som betaler. Det er nemlig selgeren som står for de utgiftene her smiler hun.

Hav og fjell

Hvordan er markedet her hos dere?
-Det svinger jo en del, men mye mindre enn andre steder. Grunnen til det er nok at vi har tilgang til både hav og fjell her vi jobber, og det er et jevnt tilsig av folk som gjerne ønsker seg en eiendom her i solen.
-Men selv om markedet svinger, er det bra nå om dagen?
-Ja, og da er det ekstra viktig å være nøye med valg av megler. Vi opplevde jo nærmest et krakk for en del år tilbake, og da ble mange kontorer borte. Så jeg vil anbefale folk å velge en megler som har vært med en stund, Da kan du være sikker på at vedkommende er solid.
-Hvorfor Albir, i grunnen?
-Dette er et område som ble oppdaget av nordmenn allerede på 60-tallet, og som derfor har en rekke norsktalende funksjoner nå om dagen: Sjømannskirken, norske leger, tannlege, butikker, bank og så videre har noen som snakker norsk, og det er svært populært – spesielt hos pensjonistene, som kanskje ikke er så stødig i språk. Dessuten er det jo mange norske klubber her nede, og mye å ta seg til når man synes man har sittet lenge nok i solen, sier hun med et glimt i øyet.

 

Torill Espeland. Foto : Albir Confort

 

WordPress Ads