Finansiering av bolig i utlandet

Skal du kjøpe bolig i utlandet er det viktig å ikke forhaste seg. Du bør teste ut området for å være sikker og ta kontakt med banken tidlig i prosessen for å sikre at alt er i orden.

Foto: iStockphoto
Teks Gunn Iren Kleppe

DNB Luxembourg tilbyr boliglån til nordmenn som kjøper ferie- og fritidsbolig i Frankrike, Portugal og Spania. Etterspørselen er størst i Spania, og her har banken et representantkontor i Marbella på Costa del Sol.
– Å søke lån hos oss er en svært enkel prosess, sier kredittsjef Knut Øvreeide.
– Det er ikke noen skjulte kostnader eller overraskelser. Det er et låneprodukt nordmenn er kjent med og vant til fra Norge.
Mye er likt enten du kjøper bolig i Frankrike, Portugal eller Spania men det er litt annerledes enn i Norge. I Frankrike er det alltid notar involvert i prosessen. I Spania må advokat involveres, mens selve oppgjøret skjer hos notar. Prosessen er også mye mer manuell enn i Norge og tar lenger tid.
Det er også viktig å tenke seg godt om før man handler.
– I Norge er vi vant til at alle forholder seg til lover og regler og har et ansvar, pluss det er veldig bra regulert og kontrollert. I utlandet er det andre regler som gjelder, derfor er det smart å benytte spesialister som kjenner reglene og som har et nettverk du kan benytte deg av. Om man for eksempel ønsker å kjøpe seg bolig i Spania må man være litt mer på vakt, det kan være lurt å være litt mer kritisk, understreker han.

 

Ta kontakt tidlig

– Jo tidligere du tar kontakt med oss, jo bedre, oppfordrer Øvreeide.
Da er det tid å sjekke at alt er i orden og man unngår forhastede beslutninger. Det hender at noen signerer kjøpskontrakt og betaler opp til ti prosent av kjøpesummen for å sikre seg eiendommen, så viser det seg i etterkant at noe ved eiendommen ikke er lovlig eller at man ikke har midler til å betale resten.
– Du kan da risikere at du ikke får de ti prosentene tilbake. Du bør aldri betale noe før du er helt sikker på at du har funnet den riktige eiendommen for deg. Du bør ha is i magen. Å gjøre noe forhastet er sjelden klokt, understreker han.
– Man må regne med at eiendommen man kjøper blir 10 – 12 prosent dyrere enn kjøpesummen, dette er omkostninger i forbindelse med kjøpet som også må hensyntas. Alle må ta en grundig vurdering av sin økonomiske situasjon, slik at de er klar over hvilket nivå de kan kjøpe på, anbefaler han.
Og kontakter du banken for å få et finansieringsbevis, så vet du eksakt hvor mye du kan kjøpe for.

 

Bør være sikker

Det er viktig å velge riktig. Er du der for første gang, kan det være lurt å leie en stund før du kjøper ditt eget. Det kan være annerledes der om vinteren. Du bør også sjekke hvor tilgjengelig det er hjemmefra og om det går fly både sommer og vinter.
– Man bør teste ut området først slik at man er sikker, understreker Øvreeide.
Er det et sameie, bør du undersøke sameiets økonomi. Kjøper du i et nytt prosjekt der mange leiligheter står tomme, blir det straks høyere fellesutgifter.
Og har du tenkt å drive med utleie bør du først sjekke om det er mulig. Det kan være begrensninger, derfor er dette viktig å sette seg inn i.
Du bør også gjøre en god vurdering av eiendomsmarkedet så du vet om prisen er riktig. Prisen på prospektet er ikke alltid riktig i forhold til markedet.
– Det er rom for å forhandle i de fleste tilfeller, hevder han.
I Spania tar da også banken takst på eiendommene de finansierer for å avdekke om kjøpesum er riktig i forhold til markedspris.

Vær godt forberedt

Banken finansierer opp til 70 % av det laveste beløpet av takst eller kjøpesum. Det anbefales at du tar lån i samme valuta som eiendommen kjøpes i for å minimere valutarisikoen over tid.
– Vi ser på det samme som en bank i Norge gjør men vi er kanskje litt strengere i vår vurdering. Det er ikke gratis å eie eiendom i utlandet. Det er ikke smart å strekke seg [for langt], sier Øvreeide.
– Det er alltid betjeningsevnen som er tyngstveiende. For kunder som har passert 60 år så ser vi på hva fremtidig pensjonsinntekt vil være. Vi prøver å finne et lånenivå slik at våre kunder opprettholder en sunn og fornuftig økonomi. Det er en individuell vurdering fra sak til sak.
Løpetiden vurderes ut fra kundens alder og økonomiske situasjon. Eventuelle leieinntekter i den utenlandske boligen inngår ikke i bankens vurdering, nettopp for å sikre at kjøper er i stand til å ivareta sine økonomiske forpliktelser selv om eiendommen i perioder ikke leies ut.
For noen kunder er det ikke tilrådelig å kjøpe, for andre kan det være for tidlig.
– Det er noen som drømmer som kanskje burde vente litt og spare litt mer penger, påpeker han.
– Det meste går egentlig på at man bør være godt forberedt.
Med mange års erfaring ser man ting som er viktig å tenke på og som man kanskje ikke tenker over når man er der på ferie.
– Det er smart å snakke med noen som kan snakke samme språk og som har objektiv interesse for at man ikke gjør noe dumt, avslutter Øvreeide.

 

Knut Øvereeide. Foto: DNB

 

WordPress Ads