Boligkjøp på Costa Blanca

Personlig fokus på hver enkelt, god lokalkunnskap og god kjennskap til produktene kombinert med lang erfaring, et stort kontaktnettverk og gode samarbeidspartnere gir fornøyde kunder.

Irene Mentzoni og Vegar Skumlien. Foto: Alfredo Vieyra Martin
Tekst Gunn Iren Kleppe

I 2005 startet Irene Mentzoni eiendomsmeglerfirmaet Mentzoni i Spania som hun driver sammen med samboer Vegar Skumlien. Fokus er primært på Costa Blanca sør.
– Folk kjøper ikke bare hus, de kjøper også området, påpeker Irene.
Vegar selger kun ny produksjon for Activa mens Irene fokuserer på et par andre utbyggere.
– Vi har god kunnskap om produktene. Vi føler at vi kan stå inne for dem selv. Vi vil gjerne kunne hilse på kunden om 10 år, da er det veldig greit å vite hva du tilbyr, slår Irene fast.
– Vårt fokus er god lokalkunnskap, understreker Vegar.
– Vi har mange års erfaring. Vi har bygget opp et veldig stort kontaktnettverk som gjør at vi har et stort nedslagsfelt både for salg og kjøp. Og vi har brukt samme samarbeidspartnere i flere år, forteller Irene.
Samarbeidsnettverket inkluderer blant annet advokater, revisorer, arkitekt og håndverkere slik at eventuelle problemer kan løses ganske raskt.
– Vi hjelper kundene med nesten alt, sier Vegar.

Når du skal kjøpe

Det er viktig å velge riktig område. Derfor tar de med kundene rundt for å finne ut hva som passer for dem, både når det gjelder område og bolig.
– Vi konsulterer mer med kunden enn det vi megler, sier Vegar, slik at kunden får akkurat det de ønsker.
Et godt råd er å se seg om utenom feriesesongen. Det kan være at folkelivet minsker og at restauranter holder mindre åpent, eller at det er langt å kjøre til butikk.
– Vi er opptatt av at kunden skal være fornøyd. De skal være klar over hva de kjøper, understreker han.
Kjøper du nytt, bør du bruke en solid utbygger med lang erfaring og god likviditet.
Kjøper du brukt er det viktig at papirene er i orden og at huset er registrert riktig.

Hjelp før og etter

De siste årene er det blitt strengere med registrering enten man bygger ut terrasse, glasser inn veranda eller lager svømmebasseng. Derfor sjekker Mentzoni at alt er riktig registrert og at eiendommen er fri for heftelser før de legger noe ut til salgs. De tar seg også av papirer som skal ordnes, inkludert spansk id nummer (NIE).
– Vi tar dem med på kontorer, bank, registrerer dem i spansk skattevesen, alt som er nødvendig når de skal kjøpe eiendom, forteller Irene.
Det er også viktig at alle opplysninger er på plass før man går til notar for eiendomsoverdragelse.
– De skal føle seg trygge når de er sammen med oss, understreker Vegar.
Kundene setter også pris på hjelp i etterkant, enten det er som guide eller å bli med noen til sykehus.
– De fleste her nede ønsker å pusse opp etter kjøp, forteller han, derfor har også Mentzoni et team som kan hjelpe med oppussing.

Personlig fokus

Mentzoni hjelper også med salg. Det hender noen ønsker seg hjem igjen etter flere år i Spania. Med fullmakt kan Mentzoni da ta seg av alt rundt salget så du kan slappe av når du reiser hjem.
I Spania kan man bruke flere meglere ved boligsalg. Her kan det være lurt å skape et godt forhold til én megler, slik at de fokuserer mer på deg, heller enn å bruke mange som ikke kjenner deg.
– Vi har veldig fokus på hver enkelt kunde. Vi er opptatt av å selge til riktig pris og at det går raskt. Vi har mer personlig fokus mot kunden, sier Irene, fordi firmaet er såpass lite.
Skal du kjøpe er det viktig at du har et budsjett du holder deg til.
– Vår jobb er å finne det beste produktet de kan få for sine penger, sier hun.
– Det er klart dette med pris er viktig. Man får mer for pengene i dette området i forhold til andre steder.

Flott område

Området har et stort norsk nettverk med norsk skole og sjømannskirke. Her er også norsktalende klinikk, tannlege, legekontor, kiropraktor og fysioterapeut. Og på sykehus får du tolk, noe som kan være betryggende.
Området er lett tilgjengelig. Det er kort vei til Alicante og det er to flyplasser innen kort rekkevidde, i Alicante og Murcia. Det går hurtigtog til Madrid og det kommer hurtigtog til Barcelona og Malaga. Dermed er det lett å komme seg rundt andre steder.
– Det er jo et veldig flott område, påpeker partnerne.
Området er kåret til et av verdens beste steder å bo av WHO. Her er det 14 kilometer med strand og 330 soldager, men området har mye mer enn sol og strand å by på. Selv er partnerne aktive mennesker med hund, som liker både fjellturer og padling. Torrevieja en sportsby med mange idrettsarrangementer, og to saltsjøer gjør godt for helsa og spesielt revmatikere.
– Vi synes jo flere bør komme og oppleve området. Det har veldig mye å by på, inviterer Vegar.

 

WordPress Ads