Livskvalitet på solkysten

Livskvalitet, trivsel og trygghet er i fokus når Enova Estates hjelper skandinaver å finne drømmeboligen på Solkysten. Og på kontoret sitter en som fikser det meste.

Foto: Tanja og Björn Rubio fra Enova Estates
Tekst Gunn Iren Kleppe

Å kjøpe leilighet i Spania er ikke fullt så enkelt som i Norge. En av fallgruvene er at det kan følge med lån og gjeld på eiendommen.
– Det beste er å ha advokat her nede. Det finnes de som har full service, de går gjennom alle kontraktene. Det er veldig viktig, understreker Björn Ingbrant Rubio, eier av Enova Estates i Manilva, Malaga.
Spanske eiendommer trenger dessuten flere forskjellige typer lisenser for å være lovlige.
– Hvis eiendommen ikke er lovlig, får man problemer med å selge i fremtiden. Her kontakter vi norsk-svensk-dansktalende advokat så alle kjenner seg trygge i kjøpet, forklarer han.
Selve kjøpsprosessen tar typisk alt fra tre til seks uker og det er mye papirer involvert.
– For hvert papir i Norge er det 10 papirer her, slår Björn fast.

Området like viktig

Björn mener området er like viktig som boligen for at man skal trives. Her er det gangavstand til alt, inkludert butikker, restauranter, strand og marina. Og lite kriminalitet gjør at man kan gå trygt ute om kvelden.
– Dette er Solkysten, så det er veldig godt vær. Det er 300 pluss dager med sol, forteller han.
Ved visning blir det gjerne omvisning i området og fjellbyene rundt, hvorav noen er på UNESCOs verdensarvliste. Det er også mye bra restauranter i området, ifølge Björn, og det skjer mye på kulturfronten.
Dessuten er Solkysten et senter for golf i Europa. Innen en mils radius er det hele 12 golfbaner, hvorav fire i Europatoppen.

Livskvalitet

Björn trives med å hjelpe kundene å finne drømmeboligen men mener livskvalitet er like viktig. Derfor er det etter kjøpet den største jobben begynner.
– De skal trives, ha det bra og føle seg trygge, understreker han.
Derfor hjelper de til med alt mulig som å skaffe møbler, se til at alt kommer på plass og å se etter at alt er i orden når eierne er borte. De hjelper også med forsikring, internett, rengjøring, eller å oversette brev fra skattemyndighetene. Sekretæren Amor fikser det meste. Og er det kun små enkle ting, tar de ikke betalt.
Enova Estates arrangerer også sammenkomster for at beboerne skal bli kjent med hverandre. Mange blir så gode venner at de holder kontakten når de er hjemme. Kanskje ikke rart at nesten 40 prosent av salget de siste par årene har vært til venner og familie.

Stortrives

– Det ble en veldig rask handel, og jeg pleier aldri være impulsiv, sier Asbjørn Hjelmaas.
Han og konen ville egentlig kjøpe på Gran Canaria, men Enova Estates hadde akkurat det de så etter.
– Vi har falt for stedet fullstendig, forteller han.
– Gangavstand til butikk og restauranter og så videre var avgjørende for vårt valg. Det som jeg føler er unikt hos Björn og Tanja er at de fortsetter å bidra etter at salget er gjennomført. De tilbyr hel pakke slik at vi kan «bare» ha ferie. Det der er til etterfølgelse, å ikke bare selge men sørge for at de man selger til trives og har det godt. De inviterer til årlig strandfest, til bli-kjent-fest, som gjør at vi ble kjent med veldig mye folk på kort tid.
– De har også ansatt Amor på kontoret, hun er helt fantastisk. Hun fikser alt, skryter Asjørn.

– Det er sjeldent, men vi har så langt (på 2,5 år) ikke funnet noe vi kan sette fingeren på. Et mere JA team enn disse tre har jeg ikke truffet. De er en flott gjeng.
– Mitt råd til andre: Tenk på at du ikke blir yngre med årene. Hvis du blir dårlig til beins, må du da selge? spør han, og forteller at her er det tilrettelagt for rullestol for alle leilighetene.

Et fantastisk land

– Det er veldig viktig at man har en god advokat som kan ta hånd om ting hvis man ikke behersker spansk så godt. Det er en fordel å ha noen som snakker veldig godt skandinavisk eller engelsk, er Finn Arne Eliassens råd til andre.
Han og kona kjente området fra før men hadde egentlig forelsket seg i Hellas. Så kom de over en av Enova Estates leiligheter som var midt i blinken.
– De har bare vært helt utrolig hjelpsomme. Det har egentlig betydd alt. Vi har fått et urolig fint inntrykk, vi kan ikke få skrytt nok. De har så god kjennskap til folket rundt, i og med at Tanja er spansk opprinnelig. De kjenner håndverkere og alt mulig.
Finn Arne synes Spania er et fantastisk land. Når han pensjonerer seg blir det deres base for å utforske Spania og landene i nærheten.
– Jeg er golfer, Spania er fantastisk for golfspillere. De har en av Europas fineste baner bare 15 – 20 minutter fra der vi bor, påpeker han.
Finn Arne og kona liker også å besøke en grotte med svovelvann i nærheten.
– Det er en helt magisk følelse. Det er sånne små ting som vi har der som vi ikke har her i Norge, avslutter han.

 

WordPress Ads