Trygt bolikjøp i Alicante

Alicante er et attraktivt område for aktiv ferie inkludert golf, sykling, fjellturer og fjellklatring. Her er en erfaren meglers råd for å sikre trygt boligkjøp.

Foto: iStockphoto
Tekst Gunn Iren Kleppe

Alicante er lett tilgjengelig fra Norge. Solforholdene i området er gode og sjøtemperaturen er behagelig med badetemperaturer fra april til ut i oktober.
Iberia Property formidler eiendom i Alicanteområdet med hovedfokus på Alicante og nord. Området har mye å tilby som er bra for helsen og med aktiviteter for enhver. Det er flere golfbaner i umiddelbar nærhet. Naturen er flott med høye fjell og dype daler og med mange flotte tur- og sykkelstier. Om vinteren trener Tour de France-deltakerne i området, noe som har gjort området attraktivt for amatørsyklister. Det tilbys organiserte sykkelturer, og offroadsykling har også blitt populært.
– Området er attraktivt for alle typer mennesker. Veldig mange tror at folk reiser til Spania for å ligge på en solseng. [Men] man kan dra dit på veldig aktiv ferie, påpeker Arv Henning Tjore (megler utland) hos Iberia Property.
For eksempel er Benidorm en kjent destinasjon som Tjore mener har fått feil stempel.
– Gamlebyen i Benidorm er som en reise i gammel spansk matkultur. Den opplevelsen man får er langt større enn man forventer, hevder han.

Stor etterspørsel

Iberia Property formidler også bruktbolig men etterspørselen er størst når det gjelder nybygg. Mange ønsker seg ny bolig i Spania, og bestillingstiden ligger vanligvis på alt fra tre til seks og opptil 18 måneder.
Byggteknisk kvalitet er viktig. Så har da også nye boliger her gjerne en energisertifisering på A eller B, mens de fleste hus i Norge ligger på B og C.
– Det er noe helt annet i dag enn bare for noen år siden, påpeker Tjore.
– Dette har de holdt på med i Spania i flere år. Teknologien er kommet langt. Det er en helt annen verden enn det vi tror.

Noen gode råd

Under den økonomiske krisen i 2007 stoppet markedet opp. Bygging stanset, noe ble faktisk revet og enkelte boliger ble stående tomme i årevis og forfalle. Tjore minner om at det er risikabelt å kjøpe bolig som har stått tom lenge, derfor formidler de heller ikke slike eiendommer.
– Man får ingen garanti som helst når man kjøper. Man bør ikke nødvendigvis tro at noe som er billig er bra. Da kan hende det blir mye dyrere til slutt, advarer han.
Iblant prøver noen å gjøre et godt kjøp ved å handle på egen hånd, for eksempel ved å kjøpe direkte fra bekjente. Dette mener Tjore er risikabelt.
– For å sikre et trygt kjøp skal man henvende seg til oss som driver med dette og har holdt på i mange år, understreker han.
Andre ønsker å bruke sin norske advokat, som ikke har kompetanse på spansk eiendomshandel.
Dette fraråder Tjore like sterkt som om spanjoler skulle bruke spansk advokat ved boligkjøp i Norge.
– Skal man kjøpe bolig i Spania bør man bruke spansk advokat, slår han fast.
Du bør også være oppmerksom på at kjøper betaler kostnader ved overdragelse. Dokumentavgiften i området er 10 %. Kjøper du ny bolig, vil det komme cirka 13 % i tillegg med alt av omkostninger; på bruktmarkedet cirka 12 %.

Slik er du trygg

Iberia Property samarbeider kun med utbyggere som gir bankgaranti i byggeperioden. Én utbygger gir faktisk bankgaranti på hele beløpet up-front, før du betaler.
– De skal føle seg veldig trygge når de kjøper bolig hos oss, forsikrer Tjore, derfor er det også alltid med noen som snakker et språk kundene behersker.
– Vi bruker utelukkende spanske advokater, men har folk som snakker norsk, svensk eller dansk på de kontorene, forteller han.
De bruker to forskjellige advokater, fordi den ene har spisskompetanse på nye prosjekter, den andre på bruktbolig.
Iberia Property tar seg av papirarbeidet og papirene er oversatt til et språk som kunden snakker eller behersker. På overdragelsestidspunktet er det også med tolk på notarkontoret.
Kjøper trenger også spansk personnummer, såkalt NIE-nummer. Dette ordner Tjore allerede i Norge.
I det store og hele slipper kundene å bekymre seg for det praktiske.
– Vi gjør alt fra A til Å. Vi bruker de riktige instanser og vi åpner bankkonto for kundene, sier han.
Når du kommer på visning tilrettelegger også Iberia Property oppholdet og bestiller hotell. Det brukes mye tid på sightseeing, siden området har mye å si når du skal kjøpe bolig. Visning skjer kun én-til-én.
– En del av de som kjøper bolig gjennom oss ønsker også å leie ut. Der har vi et eget kontor som driver med utleie. Det er et veldig organisert system, de trenger ikke tenke på noe, avslutter Tjore.

 

Foto: Arv Henning Tjore. Viass Iberiaproperty 
WordPress Ads