Hvordan finne eiendom i Frankrike

Ser du etter eiendom i Frankrike er det vanskelig å finne nok informasjon i boligannonser til å gjøre en god vurdering. Prisen kan også være feil og boligen kan være solgt.

Foto: iStockphoto
Tekst Gunn Iren Kleppe

Vi spurte Frédéric Massé, FranskBoligs gründer, om tips og råd for nordmenn som leter etter bolig i Frankrike.
Han understreker at kun meglere som er registrert i Frankrike har rett til å selge franske eiendommer. Det er alltid det lokalt registrerte eiendomsmeglerfirmaet som skal ta seg av meglingsarbeidet, eventuelt gjennom egne agenter.
Mange leter på eiendomsportaler på nettet og tror det fungerer som i Norge, der alt annonseres ett sted. Men kanskje så mye som halvparten av de annonserte eiendommene er allerede solgt, særlig på utenlandske nettsider, ifølge Massé. Franskmegling.no og Finn.no er ingen unntak.
– Du kan umulig vite om boligen er solgt eller ei hvis du ikke spør megleren, påpeker han.
I Frankrike er mange boliger listet av flere meglere og annonseres mer enn en gang. Det finnes franske eiendomsportaler med over en million annonser.
– Det er ikke på den måten man finner drømmeboligen, men det gir et innblikk i markedet, sier Massé.

For lite informasjon

Er du en dreven boligjeger, kan du spore opp boliger på franske boligportaler som har potensiale til å være aktuelle. Du bør imidlertid beherske fransk, for Google translate er ikke tilstrekkelig når den franske teksten er så dårlig.
– Franske meglere bruker ikke så mye tid på å lage annonser. De bruker annonsene mer som lokkemiddel enn informasjonsformidling, hevder Massé.
– Annonsene gjør deg derfor ikke i stand til å vurdere om eiendommen er aktuell eller ikke. Kunsten da er å gå fra det du ser på nettet til «real life». Den beste fremgangsmåten er selvfølgelig å stille spørsmål om eiendommene. Kun salgsmegleren har svarene, understreker han.
Utfordringen er at mange franske meglere ikke snakker engelsk. De er også mye på farten og ikke lett å få tak i. Mange nordmenn prøver å ta kontakt med dem via franske annonseportaler, men får sjelden svar fordi mail fra utlandet ikke alltid går gjennom, ifølge Massé. Hans råd er å få hjelp av noen som kan systemet og snakker flytende fransk.
Når du har funnet en eiendom du liker, bør du skaffe mer informasjon og kvalitetssikre «funnet». Det er ikke vits å gå på visning uten å ha gjort det. Derfor anbefaler han at du bruker en dyktig boligjeger med erfaring, som kjenner både markedet og språket.

Gratis prissjekk

Noen drar til Frankrike selv for å finne eiendom og satser på å kunne gå på visning mens de er der. Igjen er språket en utfordring. En annen utfordring er at meglerne ofte ikke har nøkler og at visning må avtales med eier. Da kan det være vanskelig å få til flere visninger på kort tid.
Franske meglere har dessuten få eiendommer til salgs, ifølge Massé, cirka 50 hver i snitt.
– Det er lite sannsynlig at du finner det du vil ha hos én megler. Megler vil likevel prøve å selge deg noe. Man må være forsiktig på grunn av språket, kulturen og meglerens iver til å selge noe i egen portefølje. Du kan ende opp med å kjøpe noe du ikke hadde tenkt å kjøpe i utgangspunktet, sier han.
Forhandlingsmargin er vanlig. Får de god rabatt, er mange norske kjøpere fornøyde selv om de ikke vet om prisantydningen er riktig i utgangspunktet.
– I Frankrike er det ikke brukt takst for å bestemme prisen. Du risikerer derfor å kjøpe for dyrt eller å gå glipp av et godt kjøp fordi du skal ha rabatt, advarer Massé.
– Prisen som annonseres er ofte vanskelig å vurdere for en som ikke kjenner markedet. Derfor er et nødvendig trinn i prosessen å kunne vurdere riktig pris, understreker han.
FranskBolig tilbyr gratis prissjekk. De ringer megler og skaffer mer informasjon, inkludert adressen—noe en privat kjøper sjelden vil få. De har også tilgang til boligstatistikk de siste syv årene. Alt dette gir et godt grunnlag for å vurdere riktig pris på boligen. Prisvurderingen kan deretter justeres når en av FranskBoligs konsulenter har vært på visning sammen med kjøper og sett boligen.

Foto: Frédéric Massé. FranskBolig
WordPress Ads