Skaper glede med tre

Foto: Os trekultur

Os Trekultur vil du skal få kvalitet som varer. Derfor har de satset på godt håndverk og god design.

Tekst Rita Tvede Bartolomei

– Vi spesialiserer oss på heltremøbler, innredninger og gulv. Målsetningen er at alt vi designer for en hytte eller bolig skal snakke sammen og ha en helhetlig stil. Styrken vår er at vi retter designet vårt etter kundens ønsker, siden vi ikke er låst av et fast design eller stilretning. Her er det ingen linjeproduksjon, og alle tegningene våre gjøres for hånd, sier daglig leder for Os Trekultur i Hedmark, Helge Kokvoll.

Moderne og klassisk
Kokvoll forteller kunden kan få både klassisk, tradisjonelt og litt mer moderne utført design. Målgruppen til det store snekkeriet, er små og store hytter, privatboliger og virksomheter.

Os Trekultur har av større virksomhets-prosjekter levert alt av innredning til et av Telenors kundesentre i Malaysia. De har også produsert alt av treinnredninger og gulv til Storfjord Hotell i Ålesund.

– Vi bruker ikke sponplater eller høyglanslaminering.  Det er treverket som skal stå i fokus, og det er treverket som skal ha betydning. Derfor sprøytemaler vi heller ikke møbler, men maler alt for hånd med pensel, sier Kokvoll.

Tresortene som benyttes mest av snekkeriet, er furu og eik.

– Disse tresortene er stabile og det er god tilgang til dem. Furu er godt å jobbe med, og eik gir en spesiell og fin struktur, sier han.

Gulv av hundreåringer
Os Trekultur også leverandør  vindusomramminger og listverk.  Omramminger var det første produktet snekkeriet begynte storproduksjon av. I tillegg har Os-gulvet vært med fra oppstarten.

– Til Os-gulvet benytter vi oss av trær fra gamleskogen i Østerdalen i Os. Dette er trær som er rundt 100 til 300 år gamle. Og det er ikke uvanlig at de har en diameter på opp mot 70 centimeter, sier han.

Gulvplankene til Os-gulvet varierer i bredder fra 17 til 50 centimeter, og er hele 3 centimeter tykke. Det gjør dem nærmest evigvarende.

– Jeg overdriver ikke ved å si at gulvet skal kunne stå i flere hundre år. Plankene er skåret etter stokkens naturlige avsmalning, slik man gjorde det før i tida. Slik får vi til et røffere gulv, fordi hele stokken tas i bruk. Det gir et veldig flott trebilde. Gulvet blir som et møbel rett og slett, sier Kokvoll.

Os-gulvet er tørket ned til kun 6 prosent vanninnhold.

– Derfor kan det som et av få plankegulv, legges ned med varmekabler under, sier han.

Norsk kvalitet og skaperglede
Daglig leder Helge Kokvoll er en av de to snekker-gründerne bak Os Trekultur, som startet opp som en tomanns-bedrift i 1990. Steinar Meli og Helge Kokvoll er i dag fortsatt med på laget, som nå har økt bemanningen til 14 ansatte.

– De første personene vi ansatte året etter oppstart, jobber her fortsatt, så det er lite gjennomtrekk og mye trivsel i det gjør her. Skapertrangen var spiren til bedriften, og det mest givende i jobben er fortsatt skapertrang. Vi finner stor glede i å skape nye produkter hver dag, sier Kokvoll.

Os Trekultur bruker kun norsk tre og har ikke flagget ut noen deler av produksjonen til utlandet. Det har de heller ingen planer om å gjøre i fremtiden.

– Vi markedsfører oss ikke med å være billigst, for vi skal levere norsk kvalitet som er ekte og kortreist. Alt vi lager skal være varig og skille seg ut fra andre produsenters produkter, sier han.

 

WordPress Ads