ABC for boligkjøp i Spania

Kjøpsprosessen ved boligkjøp i Spania er en helt annen enn i Norge. Blant annet påløper en del utgifter i tillegg til selve kjøpesummen, og dette er det viktig å være klar over.

Foto: Efficax Real Estate

Tekst Ann-Magrit Berge

Efficax Real Estate er et spansk aksjeselskap som ble etablert i 2014 og driver innen eiendomsformidling, prosjektering og renovering. Firmaets base er på Costa Blanca i nærheten av La Mata-stranden. De har både norsk og spansk personale som i tillegg behersker flere andre språk, og har lang fartstid i bransjen.

– Vi selger nye og brukte boliger til helårs- og feriebruk og er relativt store på renovering i området mellom Alicante til La Manga, sier daglig leder Truls Tangstad i Efficax Real Estate.  

– Vi er et internasjonalt firma, den største kjøpegruppen kommer fra Norge, Sverige og Spania, men vi har også en del kunder fra resten av Europa. Vi har mange nybyggkunder mellom 140.000-350.000 euro og det er mye spennende å velge imellom. Vi kan formidle alle nye og brukte boliger som er til salgs på Costa Blanca og Costa del Sol gjennom vårt samarbeidsnettverk. 

Tilleggsutgifter

– Hva må du påregne av kostnader i tillegg til kjøpesummen?

– Boligkjøpskostander i Spania varierer fra region til region. I Comunidad Valenciana er kjøpsomkostningene ti prosent av kjøpesummen i ITP/overføringsavgift. Er kjøpet et nybygg betales ti prosent moms og 1,5 prosent i stempelavgift istedenfor overføringsavgift. I tillegg kommer utgifter til notar og eiendomsregister på 1.000-2.000 euro. Anbefalt juridisk bistand/advokat beløper koster 900-1.500 euro. Alt dette kommer i tillegg til kjøpesummen. For å kjøpe bolig i Spania må du også ha et spansk NIE/skattenummer og opprette konto i en spansk bank. 

Reservasjon og depositum 

Når du har bestemt deg for en bolig og prisen er forhandlet, betaler du depositum og signerer kontrakt for reservasjon av boligen som tas av markedet. Beløpet varierer fra 3.000 euro til ti prosent av kjøpesummen. Perioden fra reservasjon til overtakelse varierer fra en til tre måneder og brukes til å kontrollere alt vedrørende boligen, samt hente inn de siste sertifikatene før salg. Vi kvalitetssikrer hele prosessen; lån, heftelser, ubetalte regninger, manglende sertifikater og godkjenninger. Depositumet blir fratrukket kjøpesummen som betales hos notar som fører boligen over i kjøperens navn. Dette gjør kjøpsprosessen 100 prosent trygg.

Løpende utgifter 

Når du eier en bolig i Spania betaler du kommunale avgifter, SUMA/IBI, som belastes en gang i året og er et lite beløp. Bor du i en urbanisasjon kommer fellesutgifter til svømmebasseng, hage, utvendig lys og vakthold i tillegg. Kostnaden varierer avhengig av fasilitetene i urbanisasjonen. Boligeiere må deklarere selvangivelsen årlig og betale et mindre beløp i eiendomsskatt.

Gunstige spanske eurolån 

– Fra 1. januar i år kom det nye regler for spanske banker som gjør kostnaden for etablering av lån er mye lavere. Jeg vil anbefale å låne i Spania, og de fleste bankene tilbyr lån med sikkerhet i spansk bolig inntil 70 prosent av kjøpesummen eller etter takst. Rentene varierer, folk bosatt i Spania får lavere renter og gunstigere vilkår enn de som ikke er bosatt her. Bankene ser også på skattbar inntekt, livsforsikring, alder og annen sikkerhet i Spania. Av skandinaviske banker er det Nykredit og DNB Luxembourg som kan tilby lån med sikkerhet i spansk bolig.

Kjøpsprosessen er annerledes enn hjemme, men vi i Efficax Real Estate garanterer for at alt går riktig for seg. Vi har stort fokus på prosessen og trygghet for alle våre kunder. I tillegg er vi her etter kjøpet for å hjelpe til med alt kunden måtte trenge. Advokatene vi anbefaler har lang erfaring innen kjøp og salg av eiendom i regionen og snakker alltid kundens morsmål. Det er en ekstra trygghet å kunne gjennomføre hele prosessen på sitt språk, sier daglig leder Truls Tangstad i Efficax Real Estate avslutningsvis. 

Foto: Daglig leder- Truls Tangstad i Efficax Real Estate på Costa Blanca.

WordPress Ads