Derfor er Portugal en perle

Olaug (66) og Roald (67) With fra Stavanger kjøpte villa i Portugal etter flere ferieturer til Algarvekysten. Daglig leder for Portugalmegleren, Per Ole Norderhaug, sier landet har vakker natur og strender, er billig å bo i, og blant verdens tryggeste land.

Foto: Portugalmegleren

Tekst Rita Tvede Bartolomei

Vi ble inspirert til å først kjøpe leilighet etter å ha besøkt norske venner med leilighet på Algarvekysten. Vi likte stedet og klimaet, det portugisiske folket, det norske miljøet, de gode mulighetene for turer og golf – og de nydelige, rene strendene. Men ikke minst så føles Portugal som et trygt land å bo i. Etter fem år i leilighet kjøpte vi villa gjennom Portugalmegleren i 2018, sier Olaug og Roald With.

Portugalmegleren formidler alle typer eiendommer i Portugal, men hovedsakelig fritids- og permanente boliger til skandinaviske og norske kunder. Mercator Group, hvor Portugalmegleren inngår, ble stiftet i 1982. Hvert år formidler gruppen rundt 200 eiendommer til skandinaviske kunder.

Gode utleiepriser gjennom hele sesongen

Villaen deres, «Vivenda Madrugada», har 4 soverom, svømmebasseng og hage. Den ligger rett ved den pulserende byen Carvoeiro. Når ekteparet ikke bor i villaen, gjør de som mange med feriebolig i Sør-Europa: De leier den ut. Megler Norderhaug sier dette både er smart og enkelt å få til i Portugal.

I høysesongen er det underskudd på utleieboliger, og det gjør det mulig å få meget gode utleiepriser: Spesielt eiendommer med beliggenhet nærme golf-anlegg og strand. Selv i lavsesong søker mange langtidsleie gjennom vinteren, sier han.

Roald og Olaug With forteller at Per-Ole Norderhaug og hans meglerfirma ble anbefalt dem av venner.

Vi opplevde ham som seriøs, kunnskapsrik og interessert. Han hadde god kjennskap til området og landet generelt. Per-Ole var til stor hjelp gjennom hele kjøpsprosessen, og derfor kan vi anbefale ham på det varmeste til andre, sier de to.

Surfing og strandliv – kultur og vill natur

Det er mange årsaker til å velge Portugal. I tillegg til et godt klima og mye vakker og variert natur, er det et svært trygt land å bo i.

Det er meget lav kriminalitet i Portugal, og er det tredje tryggeste landet i verden. Befolkningen er meget vennlige og snakker godt engelsk. Portugal har ingen massebebyggelse og mange genuine områder – det er lave levekostnader og ingen arveavgift, sier Norderhaug.

Hver region i Portugal har helt stedegne kvaliteter og attraksjoner, som Per-Ole Norderhaug kan beskrive fra sør til nord – og etter interesser:

De som liker bølgende daler, elver og vin fra lokale vingårder bør dra til Porto-området. For surfing kan jeg anbefale sølvkysten og vestre Algarve, for golf er det Lisboa-området og Algarve-kysten som gjelder. Storbypuls og kultur finner du i Lisboa og Porto. For avslapning kan jeg anbefale hele Algarve-kysten og Cascais/Estoril. Cascais/Estoril er eksklusive forsteder til Lisboa med fantastiske strender, golfbaner og gode restauranter og barer. Algarve har over 300 soldager per år, fantastiske strender og alt fra små koselige fiskebyer til turistbyer med restauranter, barer og beach-klubber, sier Per-Ole Norderhaug, som har bodd i Portugal i 7 år.

Slik gjennomfører du et trygt boligkjøp

Selv om det ikke er arveavgift, råder Per-Ole Norderhaug kunder til å tegne et testamente, og bruke en lokal, uavhengig advokat med gode engelsk-kunnskaper for både testamente og kjøpskontrakt.

Bruk tid på å reise rundt og lære forskjellige områder å kjenne før du kjøper. Kontakt en megler med lang erfaring med det portugisiske eiendomsmarkedet, lokal lovgivning og samtidig forståelse for norske kjøperes behov. Velg alltid en megler som dere har tillit til som fokuserer på deg som kjøper – og koordinerer hele prosessen og eventuell kontakt med lokale meglere, sier Norderhaug.

Per-Ole Norderhaug forteller Portugal har et fordelaktig skattesystem (NHR – Non-Habitual Residents) for utlendinger som flytter permanent til Portugal.

-Men dette gjelder visse yrker, og for visse typer av inntektskilder, og det må også tas hensyn til respektive lands skattelovgivning, samt dobbeltbeskatningsavtaler. Før man tar et valg om det er spesielt gunstig å flytte permanent til Portugal, bør man konsultere med en erfaren jurist innenfor området, sier han.

Foto: Per-Ole Norderhaug

Visste du at Portugal er på 3. plass blant verdens tryggeste land? Les mer om statistikken her.

http://worldpopulationreview.com/countries/safest-countries-in-the-world/

Mer om PortugalMegleren her.

WordPress Ads