Drømmen om hus i piemonte

Skal du kjøpe bolig i Italia, er det viktig å bruke et autorisert italiensk meglerfirma. I Piemonte driver Case & Castelli personlig eiendomsmegling hvor de hjelper kundene å virkeliggjøre drømmen.

Foto: Case & Castelli

Tekst Gunn Iren Kleppe

– Akkurat nå er det himla vakkert her, vinrankene begynner å skifte til høstfarge. I dag var det en dobbelt glede å kjøre rundt på visning, sier Sissel Hanssen, eier av Case & Castelli Real Estate Agents i Piemonte.

– Området her er ikke bare del av UNESCOs verdensarv, det er et mat- og vinparadis. «Slow Food» bevegelsen oppstod her, forteller hun.

Området er et av de få stedene i verden hvor det vokser hvite trøfler. For øyeblikket er det travelt, de er nemlig i sesong. Men det er ikke masseturisme som preger området.

Hanssens base ligger i hjertet av Piemonte mellom Alba og Asti med Alpene som backdrop.

Området har små landsbyer på hver bakketopp, med trattoriaer og restauranter over alt. Og selv om man er på landet, er det sentralt. Det er en time til Liguriakysten og Middelhavet, en time til Torino og 1,5 time til Milano. På to timer er du på fjellet med ski-resorts i verdensklasse, og det er fire flyplasser innen 1,5 times kjøring.

Noe for enhver smak

Hanssens firma, Case & Castelli, er et fullt autorisert italiensk eiendomsmeglerfirma. De spesialiserer seg på å hjelpe hver kunde å finne akkurat den rette eiendommen. Det er stor spredning i hva folk ser etter, derfor tilbyr firmaet et bredt utvalg av eiendommer med noe for enhver smak.

Ifølge Hanssen drømmer de aller fleste om det klassiske gårdshuset på en bakketopp, men landsbyhus blir også stadig mer populære. Klassiske gamle italienske villaer og vingårder er også veldig populære. En del kunder ser også etter etablerte B&B hvor de kan bosette seg for å drive utleie eller «agriturismo» (bondegårdsferie).

– Vi må drive veldig personlig eiendomsmegling. 95 prosent av kundene mine er fra utlandet. De trenger naturligvis mer håndholding enn italienske kunder, forteller hun.

Derfor tilbyr de en pakkeløsning der de hjelper kundene med mange praktiske ting både før, under og etter kjøpet.

Mye byråkrati

Det aller viktigste for den som leter etter hus i området er å bruke autorisert italiensk eiendomsmegler.

– Det er mye byråkrati og lover og regler som skal etterfølges. Uten det så er det vanskelig. Jeg og mine kollegaer tegner og forklarer alt, vi følger kunden fra A til Å, til de står der med nøklene i hånda, ofte etterpå også. Det er en ganske omfattende men morsom jobb, slår Hanssen fast.

– Prosessen er veldig rett fram og grei hvis man kjenner og kan den. Det er jo det jeg er her for. Jeg kjører løpet med og for kunden. Italia er kjent for å være byråkratiets høyborg. Man skal holde tunga rett i munnen.

I en kjøps- og salgsprosess er det veldig mye dokumentasjon som skal fremlegges—noe som er utmerket for den som kjøper, da det bidrar til en trygg handel uten heftelser og problemer.

Ting tar tid

– Den største utfordringen er at ting tar tid og at man må være tålmodig. Det hjelper lite å hisse seg opp, sier Hanssen.

Hennes råd er å senke skuldrene. Ting er lite digitalisert, og signering forgår vanligvis ved personlig fremmøte og ikke på nett. Man må være tålmodig og spille med systemet. Da er det lurt å få råd og vink fra noen som har bodd der lenge, slik som Hanssen.

Før man starter bør man definere hvilken type hus man ønsker, finne ut om man kan tenke seg å totalrenovere eller ønsker nøkkelferdig, og sørge for at finansieringen er i orden.

– Det som også er viktig er at man definerer sitt eget budsjett så man ikke kaster bort egen og meglers tid på å se på en masse prosjekter som ikke er aktuelle, understreker hun.

– Med den kompetansen jeg har og med kjennskapen til hvordan alt fungerer, kan vi enkelt og greit bidra med å virkeliggjøre drømmen om et sted her nede.

Foto: Sissel Hanssen
WordPress Ads