Nordmenn er bevisste og utfordrende kunder

Nordmenn er ofte meget bevisste og konkrete kunder når vi skal kjøpe bolig i Spania. Vi vil ha alt; sentralt – men stille, gåavstand til det meste, svømmebasseng, havutsikt og stor, vestvendt terrasse.

Foto: Casa Concept

Bente Furulund er partner og daglig leder i familiebedriften CasaConcept på Costa Del Sol. I eiendomsmeglerfirmaet arbeider også hennes mann og datter. Mannen er eiendomsutvikler og datteren har studert eiendomsmegling i Norge. Alle i familien har lang bransjeerfaring, Furulund drev Privatmegler-kontor som hun solgte da hun i 2011 flyttet til Spania.   

– Området vi opererer i strekker seg fra Nerja i øst til Gibraltar i sør, Vi er lommekjente og har selv bodd flere steder langs Costa del Sol-kysten, sier Bente Furulund.

Internasjonalt meglersystem

– Vi er med i et internasjonalt meglersystem og har kunder fra Norge, resten av Norden og det europeiske markedet. Vi selger alle typer boliger, men det som er annerledes i Spania er at vi som meglere kan selge alle eiendommer som ligger ute til salgs. Vi selger alt fra rimelige studioleiligheter til boliger opp mot flere mill. euro. I CasaConcept er vi veldig nøye. Prosjektene på hjemmesiden vår er godkjente av advokatene og rådgiverne våre, og myndighetenes godkjennelse og bankgarantier foreligger. Det har vært en nyprosjekt-boom i Spania de siste tre-fire årene, men akkurat nå er en liten stagnasjon mulig på grunn av sterk euro for svensker og nordmenn.   

Jeg reiser på boligmesser og seminarer med våre advokater i Norge og forteller om prosessen ved boligkjøp i Spania. Min jobb her er å finne boliger, vise dem frem til kundene, megle pris og skrive reservasjonsdokumenter. Her må du reservere før du kjøper, og på Costa del Sol koster det 6.000 euro. Så overtar advokatene, mens megler hjelper med alt mulig annet i forbindelse med boligkjøpet, blant annet lån. De norske kundene har ofte egenkapital, låner i spanske banker med gode lånetilbud, eller i DNB Luxembourg (kontor i Marbella) som gir valutalån. Vi bruker norsktalende advokater og her i området tar det 14-21 dager å ordne boligpapirer, sjekke heftelser og annet som må være i orden før kjøpekontrakten kan skrives, kjøpet signeres og gjennomføres hos notarius publicus, sier Furulund.

– På Costa del Sol betales ca. 11 prosent av kjøpesummen på boliger under 400.000 euro, dette dekker overdragelsesutgifter, dokumentavgift og advokatsalær. På eiendommer over 400.000 euro er dokumentavgiften litt høyere, og på nybygde boliger betales isteden moms, tilsammen 13 prosent i tillegg til kjøpsprisen.  

Foto: Casa Concept

Lukrativ utleie

Nordmenn er litt som Ole Brum og vil ha alt. De vil ha tre soverom, men mange ferieleiligheter bygges med to så det tredje blir uforholdsmessig dyrt for noen.  Tidligere kjøpte nordmenn flest boliger i boligkomplekser, nå selger jeg mange flere villaer enn tidligere. Kundene vil ha villa med svømmebasseng, vi skaffer vaktmester som passer hus, basseng og hage når de ikke er her. Vi ordner også nøkkeldepot, rengjøringshjelp og en «handy man» til reparasjoner. Nå er det høye leiepriser på villaer så det er lukrativt å leie ut når de ikke bruker huset, og vi har samarbeidspartnere som ordner dette. Men nordmenn er veldig flinke, lager sin egen nettside og leier ut selv. Men nye regler gjør at boligen skal registreres og det skal betales skatt på utleie.     

«As is»

– Hvem gjennomgår boligene for feil og mangler?

– Her finnes ingen takst på boliger, man kjøper «as is». Men ved opptak av banklån foretar bankene en verditakst. Jeg anbefaler alle å sjekke boligen før kjøp. Vi betaler en håndverker for å gå igjennom boligen, spesielt eldre, med henblikk på strøm og vann, for å sjekke eventuelle lekkasjer og fuktskader. Dagen før underskrivning hos notarius publicus går jeg gjennom boligen for å se at alt er i orden. Jeg sjekker også inventarlisten, for mange overtar inventar ved kjøp av brukt bolig.

Råd og tips:

Ha finansieringen på plass før du går på boligjakt og etabler et forhold til en megler du stoler på før du drar ned til Spania for å se på bolig. Planlegg hva du skal se på forhånd, da får du en effektiv og fin tur ut av det, sier daglig leder Bente Furulund i CasaConcept.

Bente Furulund 
WordPress Ads