Smart å bruke advokat ved kjøp og salg av bolig i Italia

Advokat Nina Reiersen har solid kunnskap om italiensk språk og kultur. I over 10 år har hun hjulpet nordmenn med kjøp og salg av boliger i Italia.

Foto: Nina Reiersen. Lorenzo Spallina

Tekst Rita Tvede Bartolomei

Italia byr på store kultur- og matopplevelser, flott natur og en gjestfri befolkning. Derfor er det ikke så underlig at stadig flere nordmenn skaffer seg bolig i landet.

Likevel er det viktig å være oppmerksom på juridiske og kulturelle forskjeller mellom Norge og Italia. Forskjellene gir seg utslag på mange plan: Både byggetekniske- og bevaringsmessige krav – og andre forhold.  Det vil ofte være en god investering i fremtidig trygghet å bruke en advokat som kjenner til forholdene i Italia, og kan snakke godt norsk og italiensk. Vi vil kunne lose deg trygt gjennom kjøps- og salgsprosesser, sier Nina Reiersen og hun har selv en eiendom utenfor Roma, og har bodd i den italienske hovedstaden som barn og ung.

Nina Reiersen og norsktalende advokat Lorenzo Spallina, deler nå praksis i Roma ved Studio Spallina, hvor hun har noen kontordager i måneden. Spallina og Reiersen har mangeårig, variert erfaring med norsk-italiensk, juridisk rådgivning for privatpersoner og virksomheter.

Forskjeller mellom Italia og Norge: Italienske meglere uten juridisk ansvar

Nina Reiersen forteller at italienske eiendomsmeglere, i motsetning til norske meglere, ikke er juridisk ansvarlige for kjøp- og salg av eiendommen angitt i kontrakt. For en nordmann i Italia kan det i tillegg være vanskelig å vurdere om en aktør er seriøs eller useriøs.

Derfor bør en advokat være på plass før du i det hele tatt aksepterer et bud fra selger, og signerer en preliminær kontrakt. Advokater har et formelt, juridisk ansvar for alt de foretar seg. Om du oppsøker en eiendomsmegler i Italia, må du være klar over at samme bolig kan ligge ute hos flere eiendomsmeglere – og at de kan operere med forskjellige salgssummer, sier Reiersen.

Det nordmenn som oftest støter på av utfordringer ved boligkjøp i Italia, er større eller mindre brudd på plan- og bygningsloven. Reiersen sier dette er mer vanlig i Italia enn i Norge.

Man kan for eksempel oppleve at et objekt som legges ut som bolig ikke er godkjent som bolig. Det kan ha vært utført ulovlige ombygginger som selger ikke er klar over, og derfor selv kan være i god tro. Entreprenørfirmaer som utfører arbeid uten bygge-tillatelse kan også forekomme. Dette kan vi med vår kompetanse og erfaring fra Italia, finne ut av for våre kunder i forkant av eventuell kontraktsinngåelse eller senere, sier hun.

Reiersen og Spallina opplever at mange nordmenn ønsker bolig i Italia med basseng på tomten. For en tid tilbake hadde de en norsk boligeier som kom til dem for hjelp. Han hadde kjøpt en eiendom i Italia med tilhørende svømmebasseng.

Det viste seg dessverre ved en senere inspeksjon fra myndighetene, at svømmebassenget var ulovlig oppført. På det tidspunktet kunne vi dessverre bare råde ham til å fylle igjen bassenget. Alternativet var å søke om å få bygge basseng et annet sted på eiendommen. En bot ved en slik overtredelse kan beløpe seg til 100.000 euro, sier hun.

Dra ned før du kjøper bolig- og husk testamente

Advokat Nina Reiersen råder alle nordmenn som drømmer om bolig i Italia, til å bli kjent med området de vil bo i. Det kan være smart å sjekke ut boliger som ligger ute til salgs på norske og italienske nettsteder.

Reis til Italia og bruk tid på å finne områder du liker. Er du heldig kan du finne drømmeboligen uten at den er lagt ut hos en italiensk eiendomsmegler. Skal du selge en bolig, anbefaler vi som regel å først legge ut eiendommen på egenhånd – på eksempelvis Finn.no, eller som vanlige bolig-annonser i norske aviser. Men bruk advokat for en komplett og formelt riktig kontrakts-prosess, sier hun.

Eier du fast eiendom i Italia, kan Nina Reiersen og Lorenzo Spallina i tillegg sørge for et italiensk testamente, noe de sier er viktig å ha på plass.

Blant annet fordi det i Italia ikke er anledning for ektefeller å sitte i uskiftet bo slik som i Norge – og når hver av ektefellene har barn fra tidligere forhold, sier Nina Reiersen.

Der klienter trenger ekstra rådgivning på andre juridiske spesialfelt, kan Reiersen hente inn kompetanse fra eget advokatfelleskap; Ba2advokatene i Oslo.

www.ba2advokatene.no

https://advreiersen.no/eiendom-italia

WordPress Ads