Tryggheten er viktigst av alt

-Jeg tror at det er tryggheten som er det viktigste av alt. Når folk skal kjøpe seg bolig utenlands, er det mange fallgruver å gå i, og det er nettopp det vi hjelper folk å unngå. Vi har en tett oppfølging både før, under og etter selve boligkjøpet, fordi vi vet at folk har behov for det.

Foto: Viass Iberiaproperty
Tekst Jørn Wad

Arv Henning Tjore i Viass Iberiaproperty har lang erfaring: Faktisk kan han feire 20 års jubileum som megler neste år. Og det er nettopp erfaringen som har satt ham i stand til å hjelpe stadig flere kunder med den store drømmen: Å skaffe seg egen bolig i Spania.

Alicante

-Vi har spesialisert oss på Alicante, og har gjennom de snart 20 årene vi har jobbet med dette, knyttet oss opp til alle de seriøse utbyggerne. Med seriøs så definerer jeg dem som kan stille bank eller forsikringsgaranti eller på annen måte sikre at våre klienter får den service og de boligene de har betalt for. Selve kjøpsprosessen kan være litt komplisert for mange første gangen de kommer borti den, og derfor er det viktig at de knytter seg opp mot en erfaren megler, slik vi er.
-Det høres ut som om eiendomsmegling i Spania er ganske forskjellig fra Norge?
-Ja, det er faktisk veldig forskjellig. Mens man i Norge ikke har noe kontakt med kjøper etter at et salg har funnet sted og oppgjør er i havn, hender det at vi har kontakt med folk i årevis etter handelen. Både fordi de kan ha behov for forskjellige typer tjenester, innkjøp og så videre som vi kan formidle, men også fordi vi blir godt kjent med kundene våre. Enkelte har til og med blitt gode venner med årene, sier Tjore.

Internett

-Kan man ikke like gjerne handle via internett, eller i alle fall finne leiligheten sin der?
-Veldig godt spørsmål, fordi det virker på meg som om enkelte faktisk opplever at de kan gjøre akkurat det. Historiene vi får høre fra dem som har forsøkt, er at det kan gå årevis uten at du finner en leilighet eller bolig du ønsker deg, og dersom du skulle finne noe du kan tenke deg, står du overfor en kjøpsprosess som både er komplisert og kan være litt risikabel, dersom du ikke kjenner regelverket.
-Men mange ville kanskje ønske å spare noen kroner ved å handle direkte fra utbyggerne?
-Det er bare det at man ikke ville spare et eneste øre! Prislistene her nede er fastlagte, og offentlige. Man vil ikke få leiligheten eller boligen sin billigere ved å gå direkte, bare utsette seg selv for en rekke utfordringer. Derfor er det viktig å være klar over at trygghet i boligkjøpet kanskje der den aller viktigste faktoren man skal være klar over, slår han fast.
-Og siden det stadig kommer flere som ønsker seg drømmeboligen i Spania, er det ekstra viktig?
-Ja, det er riktig at interessen for fritidsbolig i utlandet, og da spesielt Spania, øker betydelig. Vi ser klare tendenser til dette år for år. Men når interessen øker, er det mange som kaster seg på og vil tjene noen kroner på eiendomshandel. Mitt råd er utvetydig: velg en megler som du finner tonen med, og som har vært i sving noen år. Det er mange regler som er forskjellig i Spania og Norge, og vi har folk som kjenner forskjellene – og regelverket – godt. Dermed er man trygg og kan fokusere på å finne sitt eget lille paradis, understreker Tjore.

Foto: Viass Iberiaproperty
Prosess

-Hva skal man så gjøre dersom man gjerne vil sikre seg en trygg eiendomshandel?
-For det første må man finne ut hva det er man ønsker seg, hvilke prisklasse og så videre. Når det er gjort, bør man altså ta kontakt med en erfaren megler – for eksempel oss – og forklare hva man er ute etter. Vi tar alltid en skikkelig prat med folk, slik at vi kan avklare forventningene. Etter at dette er på plass, søker vi i markedet, og finner et antall boliger i den kategorien som ønskes. Så er det visningstid: Da kommer folk sydover til oss, og vi tar en god og solid visningsrunde, slik at vi er rimelig sikre på at de finner noe som faller i smak. Vi bruker ofte en hel dag sammen med EN kunde, og spiser gjerne lunch sammen. Det er nemlig ikke bare viktig at kunden liker boligen, for området den ligger i er også viktig. Derfor sørger vi for å vise kunden dette grundig, slik at man kan tenke gjennom boligen også i dette perspektivet.
Når de har bestemt seg, er det bare formaliteter og oppfølging igjen. Det er en ganske omfattende prosess før vi er i mål, men jeg er ganske sikker på at folk opplever trygghet, at vi tar vare på kundene våre, og at de ender opp med den boligen de ønsker seg, smiler Tjore.

Foto: Arv Henning Tjore

WordPress Ads