Trygt boligkjøp i Spania

Å kjøpe fritidsbolig i Spania er et stort steg. Derfor bør du ta deg god tid, se eiendommen med egne øyne og kjenne etter om du trives på stedet før du bestemmer deg.

Foto: Eiendomsmeglerfirmaet Karolin Persson

Tekst Gunn Iren Kleppe

Eiendomsmeglerfirmaet Karolin Persson formidler boliger langs Costa Blanca og Costa Calida fra Valencia til Almeria i tillegg til Mallorca. Her er det noe for enhver smak enten du liker kysten, fjellene eller landet imellom. Det finnes både store og små byer, og området har mye å by på enten du er fysisk aktiv eller foretrekker å ha det stille og rolig. Det er også enkelt å reise hit utenom sesongen.
Temperaturen er jevn uten stor forskjell på vinter og sommer. Dagtemperaturen ligger gjerne på 30 grader om sommeren og 17 – 20 grader om vinteren.
Selskapet formidler salg av alle typer boliger inkludert leiligheter, rekkehus og villaer og både nybygg og bruktbolig. Prisnivåene ligger på alt fra 60 – 70 000 til 5 – 6 millioner Euro.
– Vi er med hele veien gjennom et sikkert kjøp og også etter, forteller selskapets eier med samme navn, Karolin Persson.
– Jeg har satset mitt navn for at folk skal kjenne seg trygge.
Foruten hjelp til å finne bolig, bistår de med kjøpsprosessen. De sjekker at alle papirer er i orden inkludert fullmakter og registrering, og at det ikke følger gjeld med eiendommen. De hjelper også med tolk der det trengs. Videre hjelper de deg med å opprette bankkonto og å ordne med forsikring, strøm og vann. Du kan også få hjelp til renovering eller møblering etter kjøpet.

Ekstra sikkerhet

– Kundene får spansk ID-nummer når de skal kjøpe bolig. Vi hjelper til med banklån om de behøver det. Jeg synes også det er viktig at de har advokat, selv om vi gjør alt rett. Det er kundens sikkerhet pluss så har de noen som gjør den årlige skattemeldingen, sier Persson.
Advokatkostnad er 1 prosent av kjøpesummen. Perssons selskap er tilknyttet advokat som snakker spansk og engelsk. Persson selv er autorisert oversetter. Kontraktene skrives på spansk/svensk eller spansk/engelsk. For å låse kjøpet betaler man normalt 4 – 5000 Euro mens man venter på lån.
– Vi beholder de pengene hos oss. Om man ikke får lån så får man tilbake de pengene, forklarer hun.
Kjøper du bruktbolig må du regne med cirka en måned før alt er klart til overtakelse. Kjøper du nybygg under oppføring kan det jo ta et-par år.

Er prisen riktig?

– Eiere setter stort sett hvilken pris de vil. I Norge har vi kvadratmeterpris i et område. Det er viktig at man vet at prisen er korrekt, understreker Persson.
– Det er vår oppgave å se til at våre kunder får den beste prisen.
Så gir da også Perssons solide erfaring god oversikt over prisnivået. Gjelder det bruktbolig, sier de fra om prisen er for høy, og her er det vanlig å prute. Det er også viktig å sammenligne boliger i samme område. Kjøper man en eldre bolig kan kvaliteten variere, men nyere boliger er av høyere kvalitet.
– Men det er klart, prisen er jo deretter, påpeker hun.
Finner man et trivelig område uten nyere bebyggelse, har selskapet et eget team som kan renovere.
Mange leier ut boligen når de ikke bruker den. Da kan Perssons selskap hjelpe med vask og skifte av sengetøy. Og om noen vil leie en stund selv for å bli kjent med området før de kjøper, kan de også ordne det.

Bruk hjerte og hjerne

– Det er lurt å snakke sammen i familien slik at man vet hva man vil ha, anbefaler Persson, før man bestemmer seg.
– Man bør velge med både hjertet og hjernen, understreker hun.
En eiendom ser gjerne fin ut på bildene, men det er viktig å se eiendommen med egne øyne og kjenne etter om miljøet føles riktig. Derfor tilbyr Perssons firma visningsreiser der de kjører kundene rundt for å se på eiendommene.
– Det er veldig viktig at man ikke bare hører på andre som har kjøpt. Det er viktig at man selv tar seg tid. Det er en stor sak som gjør at du ikke bør ha så bråttom. Det er derfor vi har disse visningsreisene, avslutter hun, hvor man også besøker bank og advokat.

Foto: Karolin Persson

WordPress Ads