Bærekraftig løsning med innglassing av balkonger

Typisk holder en balkongrenovasjon cirka 15-20 år, så må man foreta ny renovering. Men med innglassing beskyttes både betongplate, vinduer, dør og fasade slik at vedlikeholdsbehovet reduseres.

Sjøsiden Boligpark Foto -Steven Henriksen
Tekst Gunn Iren Kleppe

– Vi tar bort all gammel betong og setter ny betongplate. Ofte tenker man samme størrelse. Her kan vi isteden også utvide balkongplaten og sette nytt rekkverk, forteller Ann-Sofie Lundbergh, Marketing Manager hos Balco AS.
Det er mulig å gjøre balkongene like store som leiligheten er bred.
– Det innebærer en «klimavegg» som dekker hele fasaden. Fasadeinnglassing tilsvarer 10 – 15 cm isolasjon, forklarer hun.
Gjør man det på eldre bygg der isolasjonen har sunket, slipper man å etterisolere.
– Det gjør også at man kan senke lydnivået inne i leiligheten med opptil 20 desibel, fortsetter hun.
Denne integrerte innglassingen betyr ikke at balkongen blir lukket. Vinduene er både skyvbare og foldbare slik at hele eller deler av balkongen kan åpnes etter ønske.

Holdbar i 90 år

Typisk festes stålkonstruksjonen i balkonger inn i bygget mellom etasjene. Her trekker gjerne kulde innover i leiligheten langs bjelkelaget, noe som øker oppvarmingsbehovet. Ved å glasse inn balkongene, unngår man en slik kuldebro.
Ifølge Lundbergh reduserer Balcos innglassing oppvarmingsbehovet opptil 20 %. Balkongene kan nytes store deler av året, det øker bruksverdien og beboerne trives bedre.
Balco bruker materialer til sine balkonger som er resirkulerbare; glass, aluminium og stål. Inntil nylig har Balco regnet med at materialene ville holde i 50 år. Nå viser en uavhengig livssyklusanalyse at Balcos produkter i stedet har en holdbarhet på 90 år.
– Det er jo fantastisk fra et bærekraftperspektiv, sier Lundbergh, pluss at det gir boligselskapet bedre lånevilkår ved finansiering av slike prosjekter.
– Akkurat det her at alt materialet er resirkulerbart gir jo en mindre innvirkning på miljøet og beboerne slipper vedlikehold hvert 15–20. år, påpeker hun.

Slik er prosessen

Mange tror at en slik renovering betyr mye støy og forstyrrelser. Det støyer naturligvis når de gamle balkongene sages ned, men ikke ellers, ifølge Lundbergh. Arbeidet gjøres utenfra og beboerne får kun besøk to ganger: under oppmåling og ved sluttbefaring.
Hver balkong måles opp individuelt, fordi hver balkong er unik. Balkongdelene produseres og delmonteres i Växjö, slik at det blir kort entreprenørtid på byggeplassen. Alt produseres spesielt for hver kunde.
Balco bruker mye glass i fasadene, og det finnes flere alternativer for utseende og farger. Ved hjelp av fotomontasje får man se hvordan det vil se ut på forhånd.
Balco hjelper gjerne borettslag og sameier med informasjon til beboerne. De har også en visningsbil som kan komme på besøk. Visningsturer er også mulig.
– Vi kan hjelpe til med alt i prosjektet. Vi holder kunden i hånden gjennom hele prosessen, forsikrer Lundbergh.
– Det er viktig når man tar slike store inngrep at alle får tilstrekkelig informasjon før man skal ta avstemning.

Kan kjenne seg trygg

– Vi setter kundens sikkerhet fremst, svarer Lundbergh på spørsmål om forholdsregler i disse koronatider.
Oppmåling gjøres utenifra, og resten av jobbingen foregår utendørs. Montasjearbeiderne har to ukers karantene ved bytte av personell. Visninger kan også tas over lengre tid når det er restriksjoner på møtevirksomhet.
Balco er et veletablert entreprenørselskap som har vært på markedet en god stund. Kundene kan derfor kjenne seg trygge ved å bruke Balco. Balco startet i 1987 i Växjö i Småland i Sverige og har i dag over 400 medarbeidere i syv land: Sverige, Norge, Danmark, Finland, England, Nederland og Tyskland.
– Vi har egen produktutvikling, egen produksjon og egen montasje. Vi selger alt under vår entreprise. Vi har ingen distributører. Du kan kun kjøpe Balco fra Balco, forteller Lundbergh.
Selskapet tar både store og små prosjekter over hele landet.
– Forrige året hadde vi et prosjekt med 965 balkonger i et borettslag. Entreprenørtiden var under åtte måneder, avslutter hun.

 

Ann-Sofie Lundbergh i Balco AS. Foto – Balco

 

WordPress Ads