Mye innetid øker oppussingslysten

-Det er ingen tvil om at Koronasituasjonen har preget, og vil komme til å prege nordmenns trender for interiør og oppussing. Vi skal også være klar over at bildet ikke er utelukkende negativt på økonomifronten: Faktisk er det en del som får bedre råd enn før.

Foto: iStockphoto
Tekst Jørn Ward

Interiørekspert Halvor Bakke er krystallklar i samtale med Bolig når vi spør om viruset som har preget så mye annet i samfunnet de siste månedene, også vil komme til å prege interiør og møbelvalg.

Oppussing

-Jeg vet at siden folk er såpass mye hjemme, begynner de å se litt ekstra godt på omgivelsene sine, og tenker at kanskje er det gangen eller kjøkkenet som kunne trengt en liten oppshining. Eller litt snekring på terassen eller i hagen. Selv skulle jeg for eksempel gjerne ha pusset opp gangen, og hadde i grunnen tenkt at jeg skulle hatt hjelp tild et. Men med så mye hjemmetid, blir det nok til at jeg gjør det selv. Det er jo også ganske hyggelig, ikke sant? Det gir en egen følelse når man har pusset opp selv. Man kjenner seg mer vel med det.
-Hvordan kommer dette til å utvikle seg utover sommeren?
-Jeg tror de aller fleste forlengst har innsett at det ikke blir noen utenlandsreise i sommer, eller for den saks skyld lange reiser innenlands heller. Dermed har man sjansen til å gjøre litt mer ut av det, fordi man jo ikke bruker så mye penger på ferie. Da er det ikke bare rydding og vasking som står på programmet, men for eksempel å snekre en benk i hagen.
-Men det er jo så mange som er eller har vært permittert, betyr det ikke at man har såpass dårlig råd at det ikke kan bli noe av?
-Det er klart at mange har vært gjennom en vanskelig periode, men det er også mange som har vært på jobb, om enn med hjemmekontor. Og for disse vil det nok slå ut at renta har blitt redusert, og dermed gitt lavere innbetalinger på lånene folk har. Derfor vil det bli svært mange som følger oppussingstrenden i år, slår Bakke fast.

Mer farger

-Mens det tidligere har vært mye hvitt og grått hos folk, er det blitt litt mer åpenhet for farger. Vil denne trenden forsterke seg?
-Jeg vil vel ikke si den vil forsterke seg, men det er nok riktig at flere vil velge å bruke farger på sine interiører. Ikke sterke farger riktig nok: Mer dempede farger, for eksempel tror jeg forskjellige sjatteringer av grønt vil bli populært. Det vil være mange som får «nye omgivelser» inne i sitt eget hjem denne sommeren, forteller Bakke.
-Du nevnte snekring og maling. Er det andre ting som kommer til å stå på aktivitetsmenyen i de tusen hjem denne sommeren?
-Siden så mange ble nødt til å være hjemme over en lengre periode, er det nok mye rydding og vasking som allerede er unnagjort. Og når Man først er i gang, vil nok langt flere enn ellers komme på tanker om at det er noe man bør ta tak i. Salget av maling har for eksempel økt betydelig, og det er jo en klar indikasjon. I tillegg kommer jo alle dem som likevel velger å få det gjort av håndverkere, selv om det kanskje er mindre attraktivt siden så mange fortsatt vil måtte være mye hjemme, sier han.
-Dermed er det ikke bare negativt at det blir hjemmeferie på svært mange i år?
-Det fører nok til større fokus på hjemmet, og mulighetene man har for å skape litt ekstra kos hos seg selv. Når resturantene du har pleid å gå på er stengt, og du fyrer opp grillen, er det langt lettere å komme i tanker om at det ville vært trivelig å ha en benk der på uteplassen. Massevis av slike oppdagelser ligger nok på lur for folk flest i sommer, sier Bakke.

WordPress Ads