Kos og varme fra flammene

Foto: Dovre

Vedfyring står fortsatt sterkt hos nordmenn. Dovrepeisen har peiser og vedovner som gir både varme og kos.

Tekst Rita Tvede Bartolomei

– Det er koselig med et ildsted. I tillegg gir vedfyring en veldig jevn, god varme. Ingenting varmer heller så godt når det er ordentlig kaldt ute. Å kunne sitte å se på flammene som flakker og kjenne varmen er avslappende, og det gjør noe med deg. Hverdagene er hektiske for de fleste, og da er det lunt og godt å ha et ildsted å slappe av foran på kalde dager, sier direktør for Dovrepeisen i Norge, Anette Holum Solheim.

Varme til kos eller nytte?
Et ildsted blir en viktig del av interiøret i en bolig, i tillegg til at det har en funksjon. Dovrepeisen har 20 forskjellige typer ildsteder. De selger tradisjonelle vedovner, vedovner med kokeplate, peisovner (med glass i døren) og peisinnsatser.

– Før man anskaffer seg et ildsted, er det viktig å vite om det er mest behov for kosevarme eller nyttevarme, sier Holum Solheim.

Dovrepeisen ble stiftet i 1933, og hadde sitt opprinnelige støperi på Ulefoss. Nå har Dovrepeisen belgisk eier, og støperiet Dovre NV i Belgia. Dovrepeisen selger mest gjennom byggevarehandelen i Norge, men produsenten leverer også til andre land i Europa og ellers i verden.

– Andre varmekilder har tatt mer og mer over for vedfyring, og nye hus er mer isolerte. Likevel er vedfyring fortsatt viktig for nordmenn. Vedfyring har en lang tradisjon i Norge og vi nordmenn forbinder peisbålet med kos sier Anette Holum Solheim.

Når strømmen går
Med langvarige strømbrudd og ekstra kalde vintre, vil vedfyring være redningen.

– Blir det underskudd på strøm i Norge, og vi må importere dyr europeisk strøm fra kullkraft, er det mye bedre å fyre opp med ved som er klimanøytralt: Fremfor å benytte seg av mer strøm til oppvarming. Å bytte ut gamle ildsteder med nye er med på å gjøre vedfyring enda mer gunstig. Man kan forvente rundt 80 prosent virkningsgrad av veden når man fyrer i et nytt rentbrennende ildsted, og da bruker man også mindre ved, sier Solheim.

Til moderne boliger med passivhus-standard, anbefaler Dovrepeisen sin Vintage 30. Det er en liten ovn i retrostil, som er godkjent i klasse 1, og brenner på et minimum av vedforbruk.

– Start fyringen med mye ved – og la det brenne ned og fyr videre med små ilegg: En kubbe av gangen for å vedlikeholde bålet, sier hun.

Geitebukkene er populære
Kundene er opptatt av design, og spesielt store glassflater på peisene er populært. Det visuelle aspektet av peisopplevelsen må ivaretas.

– Godt innsyn til flammene vil mange ha. Flere kunder velger å installere glass-innsatser med dører, i de gamle åpne gruepeisene. Du ivaretar varmen og får dermed større glede av peisen, sier Anette Holum Solheim.

Men hva selger Dovrepeisen egentlig mest av? Er det kun de moderne ovnene?

– Nei, faktisk så opplever vi at også yngre kunder velger et helt klassisk ildsted, mens eldre ønsker noe minimalistisk, sier hun.

Den nostalgiske, lille vedovnen 40CBS med motiv fra eventyret “De tre bukkene Bruse”, kan leveres med to kokeplater. Den er fortsatt populær hos hyttefolket.

– Den er nostalgisk og mange forbinder den med gamle minner. Flere sier de har sett den hos sin oldemor. Vår eier i Belgia er forundret over at den kan selge såpass godt, men den kommer ikke til å bli faset ut. Nordmenn er veldig glad i den, sier hun.

Du må fyre fra toppen
Anette Holum Solheim sier mange sliter med å fyre opp i et moderne ildsted. Her gir hun oppskriften på hvordan det faktisk skal gjøres:

– Ikke legg opp til et spisst speiderbål med små pinner først.  Veden skal ligge flatt, helt bakerst i ovnen. Man begynner med et lag grovere kubber i bunnen, deretter finere småved på toppen, og til slutt et par tennbriketter: Så tenner man på. Ikke bruk papir, for det gir mye aske. Parafin-kubber er heller ikke noe særlig, siden de soter til pipe og peis. Dessuten er det viktig å fjerne aske jevnlig, siden den har en isolerende effekt. Trekkventilene må være helt oppe ved oppstart og det kan være lurt å ha døra litt på gløtt de første 15 minuttene. Reguler deretter trekken etter bruksanvisningen. Moderne hus er tette, så har du ikke et ildsted som er direkte koblet til friskluft, åpnes for eksempel et vindu til man får godt fyr. Husk å ha vindu og veggventiler åpne dersom huset er utstyrt med det. Det er forskjell på nye og gamle hus, sier Anette Holum Solheim.

Og husk: Bruk ikke kjøkkenventilatoren samtidig som du fyrer.

– Da blir det undertrykk og røyk vil velte ut i rommet, sier hun.

 

Sjekkliste før valg av ildsted
– Hvor stort er rommet?
– Hvor stort totalareal skal du varme opp? Dovrepeisen beregner 60 til 80 watt per
kvadratmeter bolig, ved standard takhøyde på 2,4 meter.
– Hvor skal ildstedet stå?
– Er ildstedet hovedoppvarmingskilde?
– Er det tilleggsvarme?
–  Hvor godt er huset isolert? Mindre isolasjon krever mer varme.

 

 

WordPress Ads