DNB BLIR MED DEG UTENLANDS

Hector Rivas tror flere ville kjøpt bolig i Spania om de visste at de kunne få hjelp av en norsktalende bank som sørger for en trygg, enkel og effektiv prosess.

Foto: Hector Rivas Abrego, kunde hos DNB Luxembourg

Tekst: Gunn Iren Kleppe

Hector Rivas og samboeren har nylig kjøpt feriebolig på Palma, Mallorca.

Man vet ikke helt hvor man skal starte. Når du skal kjøpe bolig i utlandet er det vanskelig å vite: har jeg råd, hva krever banken, hva er premissene, hvordan fungerer det med skatt? Det var så mange spørsmål, forteller han.

Det var kjente som tipset dem om at DNB Luxembourg (www.dnb.no/lu) kunne finansiere boligkjøp i Spania.

Samarbeidet med DNB ga oss en god oversikt over hva som gjelder når du kjøper bolig i utlandet og hvordan prosessen skulle gjennomføres. De satte oss i kontakt med et advokatfirma. Det ga oss en helt annen trygghet. Det gjorde at vi faktisk kunne gå fra drøm til virkelighet, sier Rivas, som hadde trodd at de de måtte vente til de ble 50 – 60 for å realisere drømmen.

Vi er ikke millionærer, men vi har en sekundærbolig i Oslo som vi valgte å selge for å skaffe egenkapitalen. Det var et bevisst valg vi gjorde for å øke vår livskvalitet, forklarer han.

Hele prosessen tok bare to måneder fra de var på visning til alt var ferdigstilt. Selv om mange bruker mer tid, tror Rivas at med gode samarbeidspartnere kan prosessen gå fort når man har bestemt seg.

Alternativet med å ta lån via spansk bank var lite fristende. Ved å google litt fant han også et-par marerittscenarier. Hos DNB fikk de hjelp til å forstå regnestykket, og banken gav dem et estimat over alle kostnader og hva de måtte ha i egenkapital for å gjennomføre kjøpet.

Det gav god oversikt. Jeg kunne si til samboeren, «jeg tror faktisk vi kan gjennomføre det».

Alt løst elektronisk

Advokatfirmaet Andersen & Bache–Wiig, som banken satte dem i kontakt med, er spesialister på kjøp av bolig i Spania. De har kontor i Oslo og snakker både norsk og spansk.

Dette er et pålitelig advokatfirma som også kan hjelpe med å ferdigstille alt juridisk i Spania. De dobbeltsjekker verdien på boligen, at verdien er korrekt. Det var også en veldig stor trygghet for oss, understreker Rivas, også fordi de sender ut en takstmann for å se på boligen og dobbeltsjekker all dokumentasjon.

I starten tenkte vi at dette vil ta et år, og ville kreve masse reiser fram og tilbake. Det gjorde ikke det. Vi har løst alt elektronisk, stråler Rivas.

Det viste seg at de kunne gi advokatfirmaet fullmakt så de slapp å være til stede for å gjennomføre kjøpet.

Vi sparte faktisk mye penger ved å løse det på denne måten, selv om vi betalte noe til advokaten. Vi slapp reisekostnader og kostnader for hotell.

Kjentes veldig trygt

Boligmarkedet i Spania fungerer ikke som i Norge. Det fikk vi rådgivning på fra DNB. I Spania betaler du et depositum på 10 % for å ta boligen av markedet, slik at andre ikke kan «snappe» boligen foran deg, forteller Rivas.

Banken forklarte også at man kan ta forbehold om finansiering og trekke seg fra et kjøp selv om man har lagt inn bud, noe som ga ekstra trygghet.

Rivas forteller at de ikke hadde mye kunnskap om boligstandarden i Spania. DNB informerte dem om at selger priser boligen med hva de tror de maks kan få for den, for de vet at kjøper vil forsøke å forhandle på prisen. På bakgrunn av dette fikk de prutet ned prisen og endte opp med å spare nesten 15 %.

Jeg er fremdeles overrasket over at det har gått så fort. Alt i alt synes jeg prosessen har vært veldig enkel, vi har fått all den hjelp vi behøver. Det kjennes veldig trygt. Helhetsopplevelsen av å ta lån er skandinavisk, sier han.

De ble overrasket over at DNB kan tilby pant i bolig i Norge til egenkapitalen ved siden av å etablere sikkerhet i den spanske boligen for resten av kjøpesummen.

Det åpnet mine øyne, selv om vi ikke hadde behov for det, sier Rivas.

Han tror flere av dem som drømmer om å kjøpe bolig i Spania kan realisere drømmen.

Om de visste at det finnes [en] bank som har disse alternativene og at de kan få rådgivning via en norsktalende person, tror jeg flere ville vært interessert i å kjøpe.

WordPress Ads