Piemonte – mat, vin og kultur for livsnytere

Drømmen om å kjøpe seg en ferieeiendom i Italia er absolutt innen rekkevidde. Stadig flere nordmenn har fått øynene opp for vindistriktet Piemonte, som er på UNESCOs verdensarvliste, og lever «La Dolce Vita» der.

Tekst: Ann-Magrit Berge

– Jeg tok lisens som eiendomsmegler i Italia i 2007 og opprettet eget meglerselskap. Kontoret ligger i Piemonte, nordvest i Italia, rett sør for provinshovedstaden Torino. I Piemonte lages noen av verdens beste viner og hit kommer livsnytere som er interessert i mat, vin og kultur, sier Eli Anne Langen i firmaet Case in Piemonte. 

Kjøpers marked

– I Italia har eiendommene gått i arv og familiene har tatt vare på disse selv om de har vært ubeboelige. Dermed har det vært meget vanskelig å komme inn på markedet. Da finanskrisen kom i 2008 fikk mange dårligere råd og måtte i tillegg betale eiendomsskatt av boliger de ikke brukte. Mange gamle eiendommer ble derfor lagt ut for salg og prisene ble svært lave. De er i dag 30 prosent lavere enn før finanskrisen og det er kjøpers marked. Men prisene er på vei opp og på sikt vil eiendommene bli en god investering.

Full stopp

Det var full stopp i markedet i noen måneder i våres og vi har aldri hatt så mange videovisninger og møter på nett som i de seneste månedene. Å presentere eiendommene på video til kundene i forkant gir dem et mye bedre grunnlag for å vurdere disse før de aktuelle visningene her, og oss et mye bedre bilde av hva kundene ønsker. Folk reiser mye mindre enn før og vi blir i stand til å presentere aktuelle eiendommer allerede på første visning her. Men markedet har definitivt tatt seg opp igjen og vi er på god vei til å hente inn igjen det vi tapte i våres.

Midt i smørøyet

– Hvorfor investere i feriebolig Piemonte?

– Vårt marked er i hovedsak de som kjenner området og Piemonte er ekte, autentisk italiensk. Området ligger sentralt til med lett tilgang til Alpene og Rivieraen, det er 2 timers biltur til Frankrike og 3 timer til Toscana. I området er det flere flyplasser så det er enkelt å komme seg hit, også på en langhelg, sier Langen.             

Vinmarker viktigst

– Hva slags bolig kjøper nordmenn?

– Eiendommen skal ikke være for stor og helst ha en liten vinmark eller utsikt til vinmarker. Det må være plass til et basseng og det er fint hvis du ser Alpene på en klar dag. At det er gangavstand til en liten koselig landsby med barer, kafeer og butikker er også et must. Området er landlig så det er eneboliger, halvparten av tomannsboliger eller gamle driftsbygninger som er delt i to eller tre enheter som selges, leiligheter finnes det lite av. De fleste kjøper en feriebolig som er beboelig mens de pusser opp litt etter hvert, men det skal være overkommelig. Ferdig oppussede hus er dyre.

Ingen budrunde

I Italia er det ingen budrunde og utsalgsprisen kan man stort sett forhandle om.

Endelig overtakelse finner sted med selger, kjøper og megler til stede hos notarius publicus som har sjekket at alle papirer er i orden og at det ikke finnes heftelser. Eiendommen betales med banksjekker som betyr at du må ha en italiensk bankkonto. Å låne penger i Italia er veldig omstendelig så lån i Norge med sikkerhet i fast eiendom er mye enklere. Snittprisen på eiendommene vi selger er 250.000 – 300.000 Euro.

Gode råd

 Bruk god tid i forkant slik at du finner ut av hvilket område du ønsker å kjøpe bolig i, og hva du vil ha. Det er masse informasjon å finne på nettet, bruk søkemotorer og Google Maps. Dette kan gi deg en indikasjon på hva du kan få for pengene dine, og bruk for all del en registrert megler. Ta deg også gjerne en research-tur på forhånd, sier Eli Anne Langen som ønsker flere nordmenn velkommen til Piemonte.

Foto: Eli Anne Langen til venstre og Fabiana Guasti er eiendomsmeglere i Case in Piemonte. Fotograf: Luca Salvato
WordPress Ads