Finansiering av bolig i Frankrike

Selv om det virker som om samfunnet har stått stille i nesten et år, så er det allikevel bevegelser i markedet, og et land som Frankrike virker som om det har økt i popularitet de siste årene.

Foto: iStockphoto

Tekst Jan Helge Lillevik

Elisabet Laquintana, Frankrike-ekspert og Relationship Officer  hos DNB Luxembourg, har dermed en del tips og opplysninger som kan være nyttige for de som søker å oppfylle drømmen om en bolig i dette nydelige landet.

– Det aller viktigste du må gjøre for å kunne realisere boligdrømmen i Frankrike er å gjøre god research på forhånd, enten ved å leie bolig i en periode eller ved å snakke med personer som har kunnskap og ekspertise om det området du ønsker å etablere deg i, starter Laquintana.

Frankrike opererer med et stor antall ulike boligportaler, i motsetning til i Norge hvor Finn.no har en sterk posisjon og hvor objektene er beskrevet i detalj både mht adresse og med delikate bilder av boligen.

Hver enkelt megler er sparsom med opplysningene, og det er derfor viktig med research for å kunne vurdere om prisforlangende er reelt.

Siden det er relativt høye kostnader når du kjøper eiendom i Frankrike, er det dyrt å kjøpe feil. Bruk derfor god tid til å gjøre deg kjent med området, slik at du er sikker på at alt svarer til dine forventinger.

Låneprossessen

– Det første spørsmålet kunden bør ta stilling til er hvor mye de ønsker å investere i en bolig i Frankrike. Vi belåner franske eiendommer med inntil 70 % av verdien, og med et minimums lånebeløp på EUR 150,000 betyr det at vi kan finansiere kjøp fra EUR 220,000 og oppover. Det er også viktig å huske at du må ha nok egenkapital til å dekke de avgifter som kommer i tillegg til selve kjøpet, forteller Laquintana.

– Om du ønsker å benytte DNB Luxembourg til å finansiere kjøpet av bolig i Frankrike, vil vi anbefale at du kontakter oss så tidlig som mulig i prosessen.

– Våre kunder behøver ikke å vite hva de skal kjøpe,- hos oss kan du sende inn din lånesøknad og be om et finansieringsbevis. Det vil hjelpe både kjøper og megler til å jakte på bolig i rett priskategori, samtidig som de vet hva de har råd til å kjøpe. Et finansieringsbevis gir kunden en ekstra trygghet i kjøpsprosessen.

– Ved å ha det klart på forhånd, kan kunden spare tid og ha mulighet til å  ta over eiendommen raskere. Uansett vil kjøps- og låneprosessen ta lenger tid enn vi er vant med i både Norge og Sverige. Frankrike har blant annet regler for «angrefrist» som betyr at kunden først kan signere en låneavtale når han/hun har «tenkt seg om» i 10 dager. Dette er for å beskytte kunden og forsikre seg om at man tar gjennomtenkte beslutninger, forklarer Laquintana.

Ved kjøp av bolig i Frankrike betaler ofte kunden et depositum på 10 % når boligen reserveres. Dette kan boligkjøper risikere å tape dersom man ikke får finansiering på plass innen tidsfristen for overtagelse.

For øvrig, tillegger Elisabet er at du som kunde kan føle deg helt trygg og ivaretatt da både banken, selger og kjøper er representert med sin egen Notar. Selve kjøpet og utbetaling av lånet gjøres hos en av Notarene. Alle prosessene samkjøres.   

Trygge nettverk

DNB Luxembourg er et datterselskap av DNB i Norge. Vi følger de samme reglene som finanstilsynet har pålagt norske banker i våre vurderinger. I tillegg forholder vi oss til de enhver tid gjeldende franske regler.

– Når kunden har mottatt og akseptert et tilbud om finansiering, vil neste skritt være å taksere den aktuelle eiendommen. Takstrapporten vil i tillegg til forventet markedsverdi avdekke om det er noen mangler i forhold til registreringen av eiendommen i offisielle franske registre. 

– Når takstrapporten foreligger, vil banken kunne klargjøre lånedokumentene som vil være i henhold til fransk lov. Dersom du velger å benytte DNB Luxembourg som din samarbeidspartner vil du få en norsk/svensk rådgiver som følger deg trygt gjennom prosessen. Det er bare å ta kontakt med oss, avslutter Elisabet. Du finner oss blant annet på: www.dnb.no/lu

Hjelp til kjøp av bolig


Frédéric Massé, daglig leder hos FranskBolig, er en av de som hjelper nordmenn å komme seg innpå det franske markedet og har en bred ekspertise for megling og formidling av bolig i Frankrike.

– Om du skal kjøpe bolig i Frankrike, så er det viktig at du tar kontakt med en «boligjeger» slik som oss tidlig i prosessen. Det er kostnadsfritt. Vi har et godt samarbeid med DNB og sender ofte kunder til banken først for å få hjelp til finansieringen.

– Vi arrangerer visninger av eiendommen, slik at kunden kan danne seg en oppfatning av hva de kan få for pengene. Det vil også være viktig for å anslå verdien av boligen, siden dette ofte ikke er opplyst eller kan være misvisende i annonser. Dette gjelder også boliger som du har funnet selv. I tillegg kan vi også finne boliger som ikke er annonsert, siden vi har et meget bredt kontaktnettverk. Vi er der gjennom hele prosessen fra start til slutt, avslutter Massé.

WordPress Ads