DRØMMEN OM FERIEBOLIG PÅ COSTA BLANCA

Koronaepidemien førte til en slags «unntakstilstand» og en brå stopp i boligsalget. Samtidig har mange fått et annet perspektiv på livet som gjør at de nå ønsker å realisere drømmen om egen bolig i Spania.

Tekst: Gunn Iren Kleppe

Easy Living Costa Blancas daglige eier, Maria Mentzoni Eng, har over 20 års erfaring som megler i Norge. De siste årene har hun satset på boligsalg i Spania, og da spesielt nybygg. For tiden jobbes det fra hjemmekontoret, som hun deler med sin firbente kollega (hunden Getro).

Det er viktig å kunne tilby våre kunder den samme trygghet som de er vant med fra Norge, understreker Eng.

Selskapet har derfor knyttet til seg en advokat som kan sørge for at garantier, forsikringer og annen nødvendig dokumentasjon er på plass før signering. Ved kjøp av nybygg får kundene gratis advokathjelp gjennom hele kjøpsprosessen.

Til forskjell fra Norge finnes det mange eiendomsportaler i Spania, og gjerne mange meglere på hver eiendom.

Faktisk har en utbygger så mange som 400 samarbeidspartnere på et av prosjektene vi selger, forteller Eng.

Det hender også at det annonseres med forskjellige priser for samme bolig.

Prisene fra utbyggerne er fastsatt og lik for alle – noe som betyr at du som kjøper bør velge en megler som du føler deg trygg på ivaretar dine interesser på best mulig måte, understreker hun.

Markedet

Det spanske markedet fikk en bråstopp da vi ikke fikk lov å jobbe med visninger og offentlige kontorer holdt stengt. Dette var den største årsaken til at antall omsatte boliger gikk ned. I dag ser vi at boligkjøpene har endret karakter, forteller hun om situasjonen rundt koronaepidemien.

Mange norske kunder har ventet med å reise til Spania, men mange spanjoler og franskmenn har kjøpt bolig med tanke på fremtiden, da gjerne med hage og utsikt. Snittalderen på kjøpere har også gått ned siden flere bedrifter lar ansatte jobbe hjemmefra.

Vi har nå flere kunder nå som kjøper «usett». Da er det ekstra viktig å bruke en megler som forstår akkurat hva du er ute etter og som gir deg den informasjonen du trenger, forteller hun, enten det skjer via Skype, facetime og så videre.

Det spanske boligmarkedet er preget av regionale forskjeller, men i attraktive områder venter ikke Eng så store svingninger for boliger i moderat prisklasse.

Markedet for ny bolig tror jeg vil klare seg bra. Det er et begrenset tilbud, kjøpere av ny bolig har generelt bedre økonomi, markedet er rettet mot ferieboliger, og det er enkelt å kjøpe hjemme fra din egen stue. Men vi vil antageligvis se at flere nye prosjekter kan bli satt på vent, spår hun.

Vil realisere drømmen

Ifølge Eng er ikke visningsturer så vanlig i deres område. Men i tillegg til sine «egne» objekter, leter Easy Living Costa Blanca også gjennom portfolioen til andre meglere for å finne den boligen som passer deg best.

Det viktigste for oss er at du som kjøper er fornøyd, understreker hun.

Området ligger midt mellom storbyene Alicante og Valencia og har svært god infrastruktur. Med hurtigferje fra Denia kan du også ta en svipptur til Ibiza eller Mallorca. Eng, som elsker å gå tur, er spesielt glad i landskapet med fjell og daler og i den vakre kystlinjen.

Vi har milde, tørre vintre og behagelige somre, restauranter og aktiviteter for enhver smak og lommebok – og veldig hyggelige innbyggere, slår hun fast.

Tiden vi er inne i nå er belastende for de fleste, men dette har også medført at mange av de som kontakter oss nå har fått et annet perspektiv på livet. Man vet ikke hva morgendagen bringer, og vi opplever faktisk en dobling i antall forespørsler i år i forhold til i 2019 fra kunder som nå ønsker å gjøre noe positivt for seg selv og sine nærmeste. De ønsker ikke lenger å vente med å realisere drømmen om Spania, avslutter Eng.

WordPress Ads