Trenden er hjemmekontor på Kanariøyene

Gran Canaria har 4.800 soltimer fordelt på 350 soldager i året og gjennomsnittstemperaturen er 21 grader i januar. Her er det attraktivt og høysesong stort sett hele året.

Tekst Ann-Magrit Berge

Eiendomsrådgiver Freddy Lerbo har bodd på Gran Canaria siden 2017 og jobbet i flere lokale eiendomsfirmaer.

Firmaet Palm Properties Canarias som jeg nå jobber for og er medeier i, er 100 prosent norskeid og hovedinvestor er en norsk boligutvikler, forteller han.

Firmaet ble registrert i desember 2020 midt i koronaepidemien, og de første månedene har vært tøffe på grunn av koronaen. Derfor vi er fornøyde hvis vi klarere å dekke de utgiftene vi har i år. Vi er nå i ferd med å få autorisasjon som megler i henhold til spansk lov. Det er vår plan er at alle våre meglere skal ha denne autorisasjonen da det i nær fremtid vil komme krav om at meglere skal ha utdannelse og autorisasjon.

God og sikker handel

Nå har endelig ferieeiendomsmarkedet igjen begynt å bevege seg, og de første kundene våre har vært spanjoler og tyskere. Vi er opptatt av at kundene skal gjøre en god og sikker handel som de er fornøyd med, derfor har vi overført norske rutiner til driften her. I Spania betaler man et forskudd, depositum, ved reservasjon av en eiendom slik at den blir tatt av markedet. Dette gjøres av et uavhengig advokatkontor som en egen sikkerhet.    

Hjemmekontor på Gran Canaria

Kontoret vårt ligger sentralt på Playa Inglés og har tre ansatte. Vi dekker hele øya, men hovedfokuset vårt er i sørvest fra Arguineguin til Mogan. Arguineguin er hovedområdet og om vinteren er det 10.000-12.000 nordmenn her. I Arguineguin er det 2.700 fastboende nordmenn. I tillegg kommer 5.000-6.000 boliger eid av nordmenn som er her deler av året. Mange bruker boligen her som et hjem nummer to, og trenden med at folk jobber fra hjemmekontor her ser vi tydelig allerede, sier Lerbo.

Ketchupeffekt

Hvordan er ferieboligmarkedet på Gran Canaria nå?

Her sør på Gran Canaria har markedet vært labert fordi folk på grunn av koronaen ikke har kunnet reise. De fleste handler er det spanjolene som har foretatt, men også de på avstand. Statistikken viser at omsetningen har vært ca. 60 prosent av normalen. Men nå er markedet på vei opp og vi forventer en ketchupeffekt når folk igjen kan begynne å reise.

Hvorfor bør man kjøpe nå?

Fordi det rett og slett er en gylden mulighet til å få kjøpt en feriebolig rimeligere enn ellers. Etter Brexit er det en del briter som gjerne vil selge og man kan være heldig å få prisen redusert med 10-15 prosent.

Vil ha alt 

Hva vil norske kjøpere ha?

De vil ha en bolig med 2 soverom, stor terrasse eller balkong, parkering, gjerne garasje, svømmebasseng og utsikt, helst til under 200.000 euro. Hvilket er i minste laget. Og her på Kanariøyene er det dessverre dyrere enn inne på fastlandet. Vi selger alle typer eiendommer; leiligheter, hus og tomter og vi driver også med utleie og servicetjenester. Det er enkelt å leie ut boligen i de periodene man ikke selv bruker den. Vi samarbeider med et norskeid lokalt firma som leverer vaktmester- og vasketjenester, forsikringer, alarmer og tv-tjenester via fiber eller wifi. Ved boligkjøp får kundene en perm med oversikt over de seriøse firmaene vi samarbeider med.

God økonomi

Hvem er kundene?

Det er personer som er 50+. Den store fordelen med nordmenn er at de har god økonomi. De fleste trenger ikke låne penger. Gjør de det ordner de lån selv med sikkerhet i egen eiendom i Norge. Men vi kan også være behjelpelig via DNB Luxembourg eller lokale banker her. Kjøper man hus gjennom Palm Properties Canarias gjør man en trygg handel. Det første jeg spør om er hva kundene ønsker seg, hvor de ønsker å kjøpe og hvilket budsjett de har. Jeg tenker langsiktig og min målsetning er at kundene skal finne akkurat den boligen som passer dem, selv om det tar tid, sier eiendomsrådgiver Freddy Lerbo avslutningsvis.

Eiendomsrådgiver Freddy Lerbo i Palm Properties Canarias.

WordPress Ads