Fremtidens tak?

Hvordan kan man sikre boligen din for fremtiden? Dette er nok mange som stiller seg dette spørsmålet i disse dager hvor vår påvirkning på klimaet sitter i høysete. Roy Olsen fra Sørumsand føler at han har funnet svaret.

Foto: Skarpnes

Tekst JH Lillevik

Jeg har alltid vært litt tidlig ute i teknologiløpet. Når vi bygde huset vårt i 1979, så kikket nok mange merkelig på meg da jeg la rør for vannbåren varme i store deler av huset, men nå er jo det veldig vanlig. Nå legger vi altså solcelletakstein på taket, forteller Olsen entusiastisk.

En spåmann

Når det gjelder innovasjoner, så er det viktig at det alltid er noen som tør å satse, de som kan se nyttigheten av nyvinninger. Roy er nettopp en slik figur.

Jeg er egentlig litt av en spåmann, og jeg tror at dette er noe som Norge gjerne vil at sine innbyggere gjør i framtiden. Jo flere hjem som kan produsere sin egen strøm, jo bedre er det. Egentlig sto det mellom dette eller en Tesla.

Vi var rundt på messer for å se på forskjellige produkter og vi så på noen fra Øst-Europa, men da vi fant Skarpnes, så falt vi ned på det. Vi kunne jo satt opp solcellepanel, men selv om det er litt dyrere, så ser solcelletakstein så mye bedre ut. Valget er dermed veldig estetisk, forklarer Olsen.

Grunnen til det grønne skifte

Det er jo mange grunner til at folk satser på ny teknologi og Olsen er ikke noe forskjellig. Han vil helst ha minst mulig belastning fra seg selv og gjerne få litt igjen fra investeringen.

Jeg er jo pensjonist og hva gjør pensjonister? De kjøper seg en BMW eller Mercedes, så dette er min Mercedes. Jeg er jo veldig opptatt av at jeg skal ha minst mulig belastning og utgifter, så vi har tidligere boret etter bergvarme og spart inn 10 000 kilowatt-timer der, og dersom vi kan spare inn 6500 kilowatt her, så har vi et nettoforbruk på 3500 kilowatt-timer.

Jeg tror energi vil være en mangelvare om noen år og da kan absolutt dette være et bidrag.

Riktige fagfolk

Et av rådene som Andre Matre, solcelle-ekspert hos Skarpnes, kommer med er at det er viktig å få meg seg de rette fagfolkene.

Vi ser jo at de som velger taktekkere med skikkelig erfaring med takstein har mye bedre suksess enn andre kanskje har. For oss er det veldig viktig at de som legger vår takstein vet hva de driver på med, forklarer Matre.

De som vi har her er to veldig dyktige folk som jeg har hatt veldig god erfaring med, men til og med elektrikeren som var innom her ble så entusiastisk at han gjerne ville ha opplæring i hvordan dette ble gjort, sier Olsen og smiler.

Fremgangsmåten


Det er slik at du ikke bare kan kjøpe disse steinene og legge de på ditt tak i dag. De som legger det må gjerne ha opplæring fra Skarpnes som leverer solcelletakstein.

Vi ser jo gjerne at de tar kontakt med oss eller en av de forhandlerne som vi har rundt omkring i Norge, slik at de kan få en skikkelig innsikt i hva som skal til. Dette er jo heller ikke en type tak som man kan legge uten noen ekspertise om hvordan nettopp dette systemet fungerer. Det er derfor vi også vil at kunder skal gå via oss eller forhandlere, forklarer Matre.

WordPress Ads