Trygt boligkjøp på Gran Canaria

Noe av det først du må tenke på er å velge en eiendomsmegler du kan føle deg trygg på, en som kan gi deg korrekt informasjon gjennom hele kjøpsprosessen, sier eiendomsmegler Jan Haugland.

Tekst Åse Kari Gravråk

I Spania er det dessverre ingen krav til utdannelse for å drive som eiendomsmegler. Språkforståelse er en vesentlig faktor, derfor kan det være lurt av nordmenn å benytte en skandinavisktalende megler. Har megleren utdannelse og erfaring innen eiendom gir det naturligvis ekstra trygghet.

Fra Bergen til Gran Canaria

Jan Haugland er daglig leder og eier av Gran Canaria Estate S.L. Han er autorisert av det norske Finanstilsynet til å drive som megler i eiendomsmeglingsvirksomhet. Haugland startet sin karriere i Bergen og flyttet til Gran Canaria i 2008 der han ble med som investor i oppbyggingen av luksusanlegget Radisson Blu. Gjennom sitt selskap solgte han leiligheter for ca. 1 milliard kroner. Siden den gang har Jan Haugland og hans partnere i meglerforetaket Gran Canaria Estate, fortsatt å selge flotte ferieboliger på Gran Canarias sydkyst.

Ingen takst og felles budrunder

Spania har ikke det samme takstsystemet som i Norge. Det er aldri fellesvisninger og sjelden budrunder. Som regel ender kjøpsprisen under, eller på prisantydning. Ved overtakelse av eiendom vil det alltid være en notar som sjekker evt. heftelser, men selve standarden på boligen har de ikke mulighet til å sjekke.

Lurt å sjekke

Det er stort sett standarden av boligen som kan være usikkerhetsmomentet. Selv om Gran Canaria har et tørt og varmt klima, kan det for eksempel skje at vann siger inn i en kjeller hvis boligen ligger i en skråning. Sånne ting bør kjøper tenke over og inspisere sammen med megler. En annen ting som kan være verdt å sjekke er størrelsen på tomta. Det er veldig kjedelig hvis man ved overtagelsen oppdager at tomta er mindre enn det man har forestilt seg.

Selve kjøpsprossen

Kjøpsprosessen starter når riktig bolig er funnet og første bud er innsendt. Deretter forhandles prisen, og når man kommer til enighet skal reservasjonskontrakten signeres og depositumet innbetales. Depositumet ligger normalt sett på 10% av kjøpspris. Boligen tas av markedet og handelen gjennomføres ved hjelp av notar og oppgjørsansvarlig, det kan ta 4-8 uker. Ved overtakelse kan kjøper stille selv, eller en representant fra meglerhuset med signert fullmakt fra kjøper. Oppgjøret foretas av et regnskapsbyrå, og kjøpesummen vil alltid stå på kjøpers klientkonto inntil boligen er overtatt av kjøper. 

Det beste ved å ha feriebolig på Gran Canaria

Her trenger du ikke å sjekke kalenderen for sol og varme, sier Jan Haugland. – Klimaet er 90% av grunnen til at man velger å kjøpe bolig her. Men øya har mer å by på. Nydelig natur i fjellet og et mangfold av muligheter som sykkelturer, turstier, vannpark og dyreparker, hvalsafari med stor sjanse for å se både delfiner og havskilpadder. I tillegg finnes det shoppingmuligheter og mat fra alle verdenshjørner. Øya blir også kalt et miniatyrkontinent. Du kan oppleve alt fra å snorkle i et varmt hav til å se snø på toppen av Gran Canarias kjennemerke, Roque Nublo.

Jan Haugland – Daglig leder og eier av Gran Canaria Estate S.L.
WordPress Ads