En investering i livskvalitet

I Tyrkia og på Kypros finner du sol, varme, blå himmel og tyrkisk gjestfrihet. Og selv om boligprisene har holdt seg under pandemien, gjør kostnadsnivået at du kan leve godt.

TEKST Gunn Iren Kleppe

Mange hadde forventet at prisene skulle gå ned under pandemien, men mange er ute etter bolig nå, ifølge Özlem Yousseinof, autorisert eiendomsmegler hos Alanyahus.

Det holder prisene oppe, men samtidig får du mye for pengene: leiligheter fra 35–40 000, og eneboliger fra 150 000 Euro. I tillegg er levekostnadene lave.
Man skal ikke bare se det som en økonomisk investering, men definitivt som en investering i livskvalitet, understreker hun. Nordmenn tiltrekkes selvfølgelig av sol, varme og blå himmel, men den tyrkiske gjestfriheten har også mye å si.

Alanyaområdet passer nok best om man liker alt innen gangavstand og kort vei til stranden, men har også mye å by på av natur og historie. Kypros byr også på sol og sand, og passer godt om man ønsker fred og ro i naturen. Og på den tyrkiske siden finner du øde strender med rent og klart vann.

Alle typer eiendom

Alanyahus formidler alle typer eiendom. Det viktigste er å gi dem flest mulig ønsker og krav, så finner de det som passer best. For tiden ønsker mange å leie ut. Et anlegg med alle fasiliteter som passer bra til utleie, tilbyr toroms leiligheter for litt over en halv million kroner. Selv bygger Alanyahus et prosjekt i Oba i Alanya, som er veldig populært blant nordmenn. Her bygges det leiligheter med ett til tre soverom ikke langt fra stranden.

På Kypros anbefaler Yousseinof et villaområde med havutsikt rett utenfor byen Kyrenia. Her finnes villaer med tre soverom, privat basseng og gangavstand til et lokalt landsbyområde med bakeri og pub. Dette er sjeldent, siden de fleste eneboliger på Kypros ligger lenger ute på landet.
I Alanya er det åpent marked, så Alanyahus har tilgang til det meste av eiendomsmarkedet. Mye selges veldig fort og alt legges ikke ut på Finn.no eller hjemmesiden.

Kjøpsprosessen

Når man har bestemt seg tar det rundt tre timer å ordne med skattenummer, bankkonto og fullmakt.
Fullmakt sparer mye tid – i Tyrkia utstedes den til megler, på Kypros til advokat. Når alt er betalt og i orden, søker man skjøte, som tar fra to dager til to uker. I Tyrkia tar megler seg av alt, mens det kreves advokat på Kypros. Kundene er fornøyde med at prosessen er rask. De føler seg trygge og setter pris på at Alanyahus ordner med det meste.

Man skal alltid bruke en megler som er registrert, enten i Tyrkia eller på Kypros, understreker Yousseinof.
Så lenge man bruker registret megler går alt ganske raskt og effektivt. Finansiering ordner de fleste i Norge.

Vi kan selvfølgelig også hjelpe til med lån i Tyrkia, men man må ha en egenkapital på omtrent 35 til 40 prosent av ligningsverdien, forteller hun.

Gode råd

Man kjøper ikke bare en bolig, man er en del av et sameie, sier Yousseinof om kjøp av leilighet.
Man bør undersøke at utbygger har alt på stell, om de har bygget noe tidligere, og at alle fasiliteter er i orden.

Man bør også se på fellesutgiftene.
Hvis man har en veldig lav fellesutgift for en leilighet i et anlegg med veldig mange fasiliteter, da er det noe som ikke stemmer, advarer hun.

Generelt er de fleste boliger bra og Tyrkia er kjent for å gi god kvalitet for pengene.

Ekstra trygghet

Frem til de får utstedt fullmakt, er jeg med personlig på hvert eneste skritt og ser til at de forstår hva de gjør, hva de begir seg inn på, og forklarer hver eneste situasjon. Så jeg blir med til banken, til skattekontoret og jeg blir med til Notarius hvor vi utsteder fullmakt, forklarer Yousseinof.
Alanyahus tilbyr også «After Sale» tjenester inkludert «House Care» hvor de blant annet sjekker boligen annenhver uke. Og skulle det være noe galt, kontakter de forsikringsselskapet og følger opp.

Spesielt under pandemiperioden har våre boligeiere vært utrolig takknemlige for at de har hatt oss
her, sier hun. Yousseinof er født og oppvokst i Sverige men har bodd i Alanya i 20 år og har jobbet med nordmenn
siden 2006. Dermed har hun god forståelse for begge kulturer og vet hva kundene krever.
Det gir en trygghet for folk, avslutter hun.

WordPress Ads