Finansiering av bolig i Spania

DNB Luxembourgs kontor i Marbella har åpnet igjen, klar for å bistå med finansiering etter hvert som nordmenn kommer tilbake i det spanske eiendomsmarkedet.

FOTO DNB

TEKST Gunn Iren Kleppe

Costa del Sol er veldig populært blant kjøpere fra hele verden, og prisene er tradisjonelt en del høyere enn andre steder i Spania, forteller Svein Erik Lampe, DNB Luxembourgs representant i området. Også under pandemien har interessen vært stor. Prisene har holdt seg og det meldes om prisøkning på dyrere villaer i eksklusive strøk.

– Gjenåpning av kontoret i Marbella betyr at vi tar opp igjen tilstedeværelsen her nede, etter at pandemien gjorde det vanskelig for oss å opprettholde tilbudet. Dette betyr at vi kan treffe kunder face to face, sier han.


– Vi merker godt på henvendelsene at nordmenn begynner å bli veldig reiseklare, og mange er også klare til å kjøpe seg en feriebolig.

Eneste norske

Primært kan vi hjelpe med finansiering av din feriebolig i Spania (og også Frankrike og Portugal), hvor vi registrerer sikkerhet for lånet i den aktuelle ferieboligen.
DNB er den eneste norske banken som tilbyr denne formen for finansiering, forteller Lampe.
Dermed trenger du ikke å belåne eiendom i Norge, og beholder mer handlefrihet i hjemmeøkonomien. Ved å ta boliglån i Euro dempes også valutarisikoen.
Banken kan gi lån på opptil 70 % av kjøpesum eller takst, og i tillegg til 30 % egenkapital kommer spanske avgifter på 12 – 14 % av kjøpesummen.


– Mange er ikke klar over dette og får et lite sjokk når de skjønner at det er såpass mye i avgifter på et boligkjøp.

Kjøpsprosessen

– Kjøpsprosessen her nede er ganske så forskjellig fra det vi er vant med i Norge, og det samme er rollene til de ulike aktørene i prosessen. Det handler mye om å gjøre de riktige tingene, og i riktig rekkefølge, forklarer Lampe.
For eksempel er ikke alle eiendomsmeglere i Spania autoriserte og de har heller ikke et juridisk ansvar knyttet til eiendomstransaksjonen.


– Nettopp derfor er det svært viktig å ha en egen advokat som forestår hele oppgjøret, understreker han.
Alle spanske meglere har tilgang til de fleste eiendommer som ligger ute for salg. Det holdes ikke fellesvisninger; isteden plukker megler ut et utvalg basert på kjøpernes kriterier, og tar dem med på visning.


– Det er ikke vanlig med budrunder heller. Hvis du gir et bud på en eiendom og selger aksepterer det, da er avtalen som oftest i boks, sier Lampe.
Normalt betaler du et depositum for å få en reservasjonskontrakt som tar eiendommen av markedet. Deretter utarbeides endelig kjøpskontrakt på spansk. Transaksjonen er endelig ved signeringsmøte hos notar.

Advokat nødvendig

– Her er det veldig viktig at du har med deg en advokat, og helst en advokat som du kan kommunisere godt med, mener Lampe. Og med sin lokalkunnskap kjenner banken til både advokater og meglere i området.


– Kundens advokat er behjelpelig med det meste, alt fra å søke spansk skattenummer eller NIE som det heter, til å opprette bankkonti for deg. De kan være behjelpelige med det meste via en fullmakt, sier han, inkludert betaling av skatter og avgifter samt utarbeidelse av spansk selvangivelse.

Ekstra trygghet

– Hvis du skal gjøre ting på egenhånd og tror at ting er som i Norge, kan det fort bære litt galt av sted, advarer Lampe.


– Vi har lang erfaring og veldig god kompetanse på hvordan vi skal veilede våre kunder gjennom hele løypa. Vi tror at å bruke DNB helt klart er en ekstra trygghet for kunden. Vi sørger alltid for at det blir tatt en takst og gjør grundige undersøkelser av eiendommen med hensyn til heftelser, sjekker at den er lovlig oppført innenfor regelverket, og om det er andre spesielle forhold som bør hensyntas, forteller han. Iblant avdekkes klanderverdige forhold, som gjør at noen trekker seg fra kjøpet.


– Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra kunder som vi har hjulpet på den måten. De er veldig fornøyde med at vi har kontor her og de kan stikke innom og diskutere ting, og ofte er det mange som booker et møte her mens de er nede og ser på hus for første gang, sier Lampe, som oppfordrer til å komme til dem først for veiledning.
Det beste rådet er å søke finansieringsbevis før du reiser, så sparer du mye tid og kan slå til så snart du finner drømmeboligen.

Svein Erik Lampe, DNB Luxembourgs representant i Marbella, Spania, ønsker velkommen tilbake på kontoret.
FOTO DNB
WordPress Ads