Salg av bolig i Frankrike

Gjennom krisen som har vært, har mange havnet i den situasjonen at de vurderer å selge fritidsboligen i utlandet. Det kan være mange feller å gå i når man skal gjennom denne prosessen, men om boligen ligger i Frankrike, så kan Frédéric Massé fra FranskBolig hjelpe deg med mange gode tips og råd.

TEKST JH Lillevik, journalist

Det første jeg sier til nordmenn som skal selge boligen sin i Frankrike, er at de ikke må tenke norsk. Å selge i Frankrike er veldig forskjellig fra å selge i Norge, begynner Massé.

I Norge har vi bare én markedsføringsportal som brukes til å selge bolig, nemlig Finn.no. I Frankrike finnes det i hvert fall 30 slike toneangivende plattformer og det er også forskjell på hva som står i disse annonsene.

Valg av megler

Når man selger i Norge, kan man ta sjansen på å gjøre alt selv, men det er nok smartere å velge en megler.
I Frankrike er det derimot mange som selger uten megler, forklarer Massé.

Når man ikke vil ta sjansen selv, bruker noen selgere ofte flere meglere for å selge, fordi én megler kanskje er spesialisert på en bestemt kjøpergruppe, og en annen megler på en annen, og så bruker forskjellige meglere ulike annonseringsplattformer.

Én megler kan for eksempel spesialisere seg på å selge til det britiske markedet eller det tyske, mens en annen er mer rettet mot franskmenn.

Du bør også huske på at franske meglere veldig ofte jobber under et «no cure no pay»-prinsipp. Det vil si at om de ikke selger boligen, så får de ikke betalt. Det betyr at de tar en høyere risiko enn meglere gjør i Norge, så deres provisjon er høyere.

Du kan i teorien gi oppdrag til mange forskjellige meglere og det vil ikke koste deg mer. Om du går for
den strategien, så vil boligen din kanskje havne på de mest populære portalene i forskjellige versjoner og da
kan jo tanken slå kjøpere at boligen ligger ute i mange versjoner fordi du ikke klarer å selge den.

Provisjon

6 prosent er den vanligste provisjonssatsen, men det hender jo også at meglere tar lavere provisjon. Jo lavere provisjon, jo mindre innsats vil megleren gjøre for å selge boligen din.

I de fleste tilfeller er det nok smart å velge to meglere, én som fokuserer på det franske markedet og én som fokuserer på det utenlandske, fortsetter Massé.

En ekspert på Frankrike

FranskBolig derimot fokuserer på alle kjøpermarkeder. Det er en stor fordel å bruke et firma eller en megler som ikke bare vet hvordan markedet hvor du vil selge fungerer, men også har en forståelse for hvordan forskjellene mellom Norge og dette markedet er.

Vår megleravdeling fungerer som mellommann mellom kjøper og selger, men også som et bindeledd mellom Frankrike og Norge. Siden det ikke er lov for meglere utenfor Frankrike å selge bolig i Frankrike, så har vi meglere som snakker norsk, men bor i Frankrike, som er spesialister på det franske markedet.
Vi hjelper med hele prosessen fra start til slutt. Du finner ikke mange meglere som gjør dette. Vi har alltid vært spesialisert på kjøps- og salgsprosesser, så for oss er det en naturlig del av tilbudet. Nå nylig forfattet vi en komplett guide på over 250 sider som skal hjelpe de som vil selge og gjøre de rette tingene når prosessen er i gang, avslutter Massé.

WordPress Ads