Større plass og mindre strømutgifter er bare to av fordelene

Våren 2017 kontaktet styret i Bokfinkvegen Borettslag balkongspesialistene Balco. Det ble starten på prosessen som endte med innglassing av balkonger i 27 leiligheter.

Før og etter oppgradering av balkongene i Bokfinkvegen Borettslag.

TEKST Åse Kari Gravråk

Det var på tide å renovere eller innglassere balkongene, borettslaget vårt er fra 1973, sier Stig Walter Holm som er nestleder i borettslaget på Kongsvinger.


– Vi ble tipset om Balco og tok kontakt. Deretter hadde vi fire møter, to beboermøter og to styremøter.
Innglassing av balkongene ble enstemmig vedtatt i borettslaget. Selve oppgraderingen tok ca. sju uker fra det ble påbegynt til det stod ferdig. I dag har beboerne en ekstra plass på 13–14 kvadratmeter, og energiforbruket er redusert ettersom oppvarmingsbehovet har falt med ca. 20 %. En annen økonomisk gevinst er verdiøkningen på selve bygget som har fått seg et fasadeløft.


– Den treetasjes blokka har blitt mye finere og beboerne er kjempefornøyde. Jeg må også si at samarbeidet med Balco har vært veldig bra hele veien, og det samme må jeg si om KOBBL (Kongsvinger og omegn boligbyggelag), sier Stig Walter Holm.

Den tradisjonelle rehabiliteringen

En tradisjonell balkongrehabilitering betyr oftest at betongen blir utbedret og at rekkverk blir skiftet.
Denne typen rehabilitering holder i ca. 15 år, deretter må arbeidet gjøres om igjen.


– En annen stor ulempe med de eksisterende åpne balkongene er at de fungerer som kjøleribber på fasaden med kuldebroer, som forårsaker unødvendige oppvarmingskostnader, forklarer Ann-Sofie Lundbergh, Marketing manager i Balco AB.

Balco-metoden

Det andre alternativet er å erstatte balkongene etter Balco-metoden. En rehabilitering med Balco -metoden betyr at de gamle balkongene blir revet, balkongplatene blir utvidet og innglasset med Balco sitt patenterte balkongsystem. Den nye glassfasaden som kan åpnes, beskytter både de nye betongplatene og eksisterende vinduer, dører og vegger. Hele arbeidet blir gjort fra utsiden og forstyrrer ikke beboerne. Balco-metoden gir økonomiske fordeler for eiendommen og bidrar til økt trivsel for beboerne. I tillegg betyr det at du sparer energi, noe som fører til redusert klima avtrykk.

Mange fordeler

Balco-metoden gir balkongene en levetid på minst 90 år, dvs. at utvendig vedlikehold reduseres betydelig.
Det er også mange andre økonomiske fordeler. Energiforbruket avtar ettersom oppvarmingsbehovet faller med opptil 20 prosent – i noen tilfeller enda mer. Nytteverdien øker både fordi balkongen blir større og fordi den blir innglasset. Dette kan også gi grunnlag for en leieøkning. Samtidig reduseres både den årlige avskrivningen og kostnadene for vedlikehold av fasaden.

Økt trivsel

En ny, stor innglasset balkong gir beboerne et sted de kan ha glede av store deler av året. I tillegg senker vår integrerte innglassing lydnivået med opptil 20 dB, forteller Lundbergh. Balkongsystemet har også mange smarte funksjoner som gjør hverdagen på balkongen enklere. Det kan også gjøre underverker for en trist og slitt blokk eller husfasade. Dermed bidrar Balco-metoden til økt trivsel, og hvis beboerne trives, reduseres inn- og utflyttingen.

Reduksjon i utslipp


Fra årsskiftet har Balco tatt i bruk Hydro REDUXA, et aluminium som er fremstilt med fornybare energikilder og en produksjonsteknikk som krever mindre energi. Før og etter oppgradering av balkongene i Bokfinkvegen Borettslag.
Produksjonsmetoden innebærer en reduksjon i utslippene av CO2-ekvivalenter på 50 % sammenlignet med tidligere.

TwinView – nyhet!

Som et ledd i så vel designendring som fokus på bærekraft har Balco utviklet en helt ny balkongluke
– TwinView – der de har klart å redusere behovet for aluminium i lukene med hele 12 prosent. Det første prosjektet med TwinView ble levert i første kvartal 2021.

Gode tips og råd

– Et balkongprosjekt krever tid og gode forberedelser. God informasjon til beboerne underveis er viktig.
Derfor er det smart å ta kontakt med et etablert balkongfirma for få gode råd så du blir sikret et godt resultat, anbefaler Ann-Sofie Lundbergh.

WordPress Ads